Zoek
Recept

Gevulde speculaas (glutenvrij)

Weer zo’n lekker sinterklaasrecept om je vingers bij op te eten: gevulde speculaas. Kijk mee hoe ik deze lekkere koek glutenvrij maak.

 

Voordat ik voor het eerst gevulde speculaas maakte, leek het me een heel gedoe om te maken. Maar het valt best mee. Met vrij weinig ingrediënten maak je super lekkere gevulde speculaas. Lekker bij een kop koffie of thee, of een beker warme chocomel met slagroom. Ik ben er net als de pepernoten, dol op.

HET RECEPT

Gevulde speculaas (glutenvrij)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

*In plaats van glutenvrije bloem kan je ook 75 gram rijstmeel en 75 gram boekweitmeel gebruiken.
** Op de verpakking van amandelspijs van Dr. Oetker staat ‘kan sporen bevatten van gluten’. Lees even dit artikel om te weten hoe ik hiermee omga.

 

Werkwijze

  1. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng ze;
  2. Snij de boter in kleine stukjes en doe in de kom;
  3. Doe het ei erbij en kneed dit tot er een bal ontstaat. Verpak de deegbal in huishoudfolie en leg dit minimaal een uur in de koelkast om het op te laten stijven;
  4. Verwarm  de oven op 175 graden (boven en onder)
  5. Leg bakpapier in een ovenschaal en rol de deegbal uit tot ongeveer tweemaal de vorm van je ovenschaal. Als je niet genoeg hebt om de hele ovenschaal te bekleden (zoals ik), dan leg je wat minder er in. Het gaat erom dat je twee even grote stukken deeg uitrolt die je gebruikt. Leg het eerste deel op het bakpapier in de ovenschaal;
  6. Leg hierop de amandelspijs. De spijs krijg je zacht door het even in handen te draaien, je kunt het dan gemakkelijker uitrollen.
  7. Leg hierop weer de rest van het uitgerolde deeg. Druk de zijkanten goed aan elkaar zodat het een geheel wordt.
  8. Bestrijk de bovenkant met ei en druk de amandelen zachtjes in in het deeg. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven.

En klaar is ie. Laat de gevulde speculaas afkoelen en snij het in stukken. Bewaar het in een afgesloten bakje zo blijft ie lekker. Je kunt de speculaas goed invriezen. Haal de koek er dan zo’n twee uur van te voren uit voordat je het wilt eten. Vind je dit te lang duren dan kun je de koek ook een paar seconden in de magnetron doen. Eet smakelijk!

 

Dit recept is gemaakt door Harmke (oprichtster van Miss Glutenvrij)

 

Harmke

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *