Gimbap: ken je dit al? In de afgelopen tijd is de Koreaanse keuken helemaal hip geworden! Door de Koreaanse Netflixserie Extraordinary Attorney Woo is ook de populariteit van Gimbap enorm toegenomen.
Wat is Gimbap?
Gimbap (김밥), ook wel Kimbap genoemd, is de Koreaanse variant van sushi. Op het eerste oog lijken de twee gerechten enorm op elkaar: een rolletje met rijst, verschillende vulling en in een jasje van zeewier… Maar er zijn toch wel wat verschillen.
Anders dan sushi
De betekenis van het Japanse woord sushi is letterlijk: zure rijst. De naam komt van het gebruik van rijstazijn door de rijst, waardoor de rijst een wat zure/zoetere smaak krijgt. Bij gimbap wordt de rijst vermengd met sesamolie.
In traditionele sushi wordt ook over het algemeen gebruik gemaakt van rauwe vis en/of groenten. Bij gimbap vind je veel minder rauwe ingrediënten. De ingrediënten die erin zitten, zijn over het algemeen gekookt, verwerkt of gefermenteerd. Zo wordt er vaak gemarineerd vlees (bulgogi), tonijn, ham, kimchi of kaas in gedaan.
Gimbap: Mijn recept
Dit recept is niet traditioneel, want ik heb er een eigen draai aan gegeven. Ook om het iets makkelijker en sneller te kunnen bereiden. Voor een traditioneel recept kan je een kijkje nemen in het leuke Koreaanse kookboek: Cook Korean van Robin Ha.
Onze Video