Search
Recept

Gimbap 김밥 (Koreaanse sushi)

Gimbap: ken je dit al? In de afgelopen tijd is de Koreaanse keuken helemaal hip geworden! Door de Koreaanse Netflixserie Extraordinary Attorney Woo is ook de populariteit van Gimbap enorm toegenomen.  

 

Wat is Gimbap?

Gimbap (김밥), ook wel Kimbap genoemd, is de Koreaanse variant van sushi. Op het eerste oog lijken de twee gerechten enorm op elkaar: een rolletje met rijst, verschillende vulling en in een jasje van zeewier… Maar er zijn toch wel wat verschillen.

 

 

Anders dan sushi

De betekenis van het Japanse woord sushi is letterlijk: zure rijst. De naam komt van het gebruik van rijstazijn door de rijst, waardoor de rijst een wat zure/zoetere smaak krijgt. Bij gimbap wordt de rijst vermengd met sesamolie.

 

In traditionele sushi wordt ook over het algemeen gebruik gemaakt van rauwe vis en/of groenten. Bij gimbap vind je veel minder rauwe ingrediënten. De ingrediënten die erin zitten, zijn over het algemeen gekookt, verwerkt of gefermenteerd. Zo wordt er vaak gemarineerd vlees (bulgogi), tonijn, ham, kimchi of kaas in gedaan.

 

Gimbap: Mijn recept

Dit recept is niet traditioneel, want ik heb er een eigen draai aan gegeven. Ook om het iets makkelijker en sneller te kunnen bereiden. Voor een traditioneel recept kan je een kijkje nemen in het leuke Koreaanse kookboek: Cook Korean van Robin Ha.

 

Onze Video

 

HET RECEPT

Is sushi glutenvrij?

Gimbap 김밥 (Koreaanse sushi)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

Om 5 rollen te maken

  • 1 komkommer
  • 1 wortel
  • 3 tomaten
  • Danmuji: ingemaakte rettich (als je die niet kan vinden kan mango ook)
  • 3 eieren
  • 500 gram rijst
  • 2 el sesamolie
  • 5 Norivellen
  • Glutenvrije sojasaus (Lee Kum kee of Kikkoman zijn erg lekker, maar er zijn meer glutenvrije varianten.)
  • 200 gram gehakt/ dungesneden vlees (voor vega: paddenstoelen)
  • Simpele marinade:
    • 1 teentje Knoflook
    • sesamolie
    • 2 el Lee Kum Kee Teriyakisaus
    • Rijstazijn
  • Toppings
    • Wasabi Kewpie
    • Sesamzaad
    • Chilivlokken

 

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Sushirijst of rijst met een korte korrel werkt het beste, aangezien deze goed plakt. Zelf doe ik vaak, naast zout, ook een teentje knoflook bij het kookwater. Dit geeft de rijst wat extra smaak. Als de rijst klaar is met koken en stomen, laat je het afkoelen. Meng wat sesamolie (of als je de smaak hiervan te intens vindt wat rijstazijn) met de rijst.
  2. Snijd de groenten in dunne, zo lang mogelijke plakjes.
  3. Bak de wortel en tomaat even kort op met wat sesamolie, zout, peper en chilivlokken. (Let op dat de tomaat niet te lang bakt, dan wordt hij soppig.)
  4. Fruit het teentje knoflook in wat olie. Doe het vlees erbij en bak dit gaar. Kruid het vlees met wat peper en zout. Breng het verder op smaak met wat glutenvrije teriyakisaus van Lee Kum Kee en als je van pittig houdt met wat sriracha. Laat het vlees wat afkoelen.
  5. Kluts de eieren met wat zout. Ik doe hier zelf graag ook een scheutje glutenvrije sojasaus door. Bak deze gaar in een koekenpan. Snijd deze ook in dunne reepjes.
  6. Voor het rollen van sushi of gimbap, kan je het beste een bamboe rolmat gebruiken. Leg de nori met de glanzende kant naar beneden op de rolmat. Leg een dunne laag rijst op het vel, maar laat aan één zijkant (mijn persoonlijke voorkeur is de rechterzijde) ongeveer 2 centimeter vrij.
  7. Leg de ingrediënten op de rijst, maar doe niet te veel per ingrediënt. Je wilt niet dat de rol te dik wordt.  (Als je nog nooit sushi/gimbap gerold hebt, kan je het beste met wat minder vulling beginnen. Dan maak je het rollen voor jezelf wat makkelijker.)
  8. Begin met rollen aan de kant waar de rijst en de ingrediënten liggen (bij mij is dat altijd links). Rol langzaam de gimbap op en druk tussendoor de vulling goed aan. Smeer wat water op het stukje vrijgelaten zeewier en sluit de rol af.

Meer Koreaanse recepten proberen? We hebben ook een pittige Koreaanse Komkommersalade (Oi Muchim/ 오이무침) gemaakt. Ook leuk om naast de gimbap te serveren! Bekijk hier het recept.

 

Heb jij dit recept geprobeerd? Of ben je fan van een ander Koreaans gerecht? Laat ons in de reacties weten wat je ervan vindt.

 

Heb je zelf een recept dat je heel graag wilt delen met andere glutenvrije foodies? Stuur hem naar ons! redactie@missglutenvrij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *