Zoeken
Recept

Glutenvrije ginger spongecake

Zoals jullie wellicht weten, houd ik het meest van recepten die ik via via krijg. Via een collega maakte ik naar Engels recept een ginger sponge cake, een sponsachtige cake met een lichte gembersmaak.

 

Laatst nam een collega spontaan zelfgemaakte ginger sponge cake mee naar het werk. Hij deelde dit uit en mijn andere collega’s riepen maar hoe lekker de cake was. Op zo’n moment baal ik wel een beetje, want de cake was niet glutenvrij. Meestal houden mijn collega’s wel rekening met mijn glutenvrije dieet, maar deze collega nam spontaan een zelfgebakken cake mee. Erg leuk en gezellig, maar dan kan ik helaas niet mee doen. Normaal houd ik niet van gember, maar na alle oh’s en ah’s en de looks van deze cake was ik wel heel benieuwd geworden. Ook had ik wel zin om iets nieuws te proberen. De collega mailde mij het recept dat hij zelf van een Engelse vriend had gekregen en ik ging aan de slag met glutenvrije bloem.

 

Wanneer er in een recept zelfrijzend bakmeel staat, meng ik mijn glutenvrije bloem van Poensgen met wat wijsteenzuurbakpoeder (te koop bij o.a. natuurwinkel Eko Plaza). De verhouding die op het potjes staat is 10 gram poeder op 250 gram bloem. Als ik minder bloem nodig heb, pas ik dit op gevoel aan zoals ik in dit recept deed.

HET RECEPT

Glutenvrije ginger spongecake

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

 • 190 gram glutenvrije bloem (Poensgen witte bakmix)
 • 8 gram wijsteenzuur bakpoeder
 • 200 gram (witte basterd)suiker
 • 1 theelepel baksoda (zuiveringszout)
 • 2 theelepels gemberpoeder
 • 3 eetlepels stroop (golden syrup of honing kan ook)
 • 55 gram margarine (en wat extra om bakblik in te vetten)
 • 1 geklutst ei
 • 240 ml heet water

 

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven vast voor op 150 graden.
 2. Meng de bloem met de wijsteenzuurbakpoeder en doe de gember, baksoda en de suiker erbij. Meng alles even goed door elkaar. (De baksoda (zuiveringszout) kreeg ik van mijn moeder die dit nog had liggen.)
 3. Doe de in klein stukjes gesneden margarine erbij en meng dit met de bloem. Wrijf goed zodat je een kruimelstructuur krijgt.
 4. Voeg het geklutste ei, stroop en het hete water toe. Meng alles goed door elkaar met een houten lepel. Het wordt nu een lobbige vloeibaar mengsel.
 5. Doe een vel bakpapier op de bodem van een bakblik en vet de randen goed in met margarine. Giet het mengsel in het bakblik en zet ‘m zo’n anderhalf uur in de op 15o graden voorver warmde oven.
 6. Na iets minder dan een uur vond ik de cake erg donker worden dus heb ik aluminiumfolie over het bakblik gespannen. Na anderhalf uur was mijn cake klaar.
 7. Hij is klaar als je de cake bovenop licht kun indrukken en hij terug veert. Als ie nog zacht is, mag ie nog wat langer in de oven.

 

Conclusie

Ik vond mijn cake nog erg laag na anderhalf uur. Ik vermoed dat dit komt omdat ik wijsteenzuurbakpoeder heb gebruikt die al even in mijn voorraadkast stond of dat ik te weinig van deze poeder heb gebruikt. Ook vind ik het bizar dat er een rand tussen de cake en het bakblik is ontstaan. Het bakblik zit namelijk nog gewoon dicht geklikt. Hoe dit kan, is mij een raadsel…

 

Maar de smaak is echt super. Vooral de nasmaak is érg lekker. Zoals ik al schreef is gember geen favoriet ingrediënt van me, maar dit proef je heel licht. De stroop proef ik vooral en het sponsige effect is goed gelukt en vind ik lekker in mijn mond. Als verrassing nam ik de cake mee naar mijn vader. Hij vond ‘m érg lekker en ik vond ‘m voor een gembercake goed te doen. Houd je van gember dan is dit echt een hele lekkere cake, maar ook als je hier niet van houdt, is ie best ok.

 

Ik ga de cake nog een keer maken, maar dan met honing en wat meer wijsteenzuurbakpoeder. Hopelijk wordt ie dan wat hoger en nog sponziger. Eet smakelijk!

Wat is jouw favoriete recept? Deel het met Miss Glutenvrij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *