Recept

Glutenvrije bananen pannenkoeken zonder meel

Ik maakte een heerlijk clean en voedzaam ontbijt. Deze bananen pannenkoeken zijn warm heerlijk, maar ook koud erg lekker als gezond glutenvrij tussendoortje voor onderweg of mee naar school/ werk.

 

Gezond eten

Zoals jullie konden lezen in dit artikel (klik) probeer ik zo clean mogelijk en niet teveel te eten. Omdat ik een grote eter ben die snel trek heeft, ben ik altijd op zoek naar gerechten die A: gezond zijn, B: een goed vol gevoel geven en C: niet teveel calorieën en vet bevatten. Ik maakte met slecht drie ingrediënten een heerlijk ontbijt: Bananen pannenkoeken!

 

Bananen pannenkoeken

Ruim een jaar geleden plaatste ik het recept voor banaan pannenkoek. Het recept waar ik nu over schrijf, lijkt er heel erg op, maar is een stuk gezonder en daarom breng ik het graag bij jullie onder de aandacht. Deze bananen pannenkoeken bevatten geen suiker en zijn gebakken in kokosolie, een gezond en smaakvol alternatief voor boter. Het complete gerecht bevat minder dan 250 calorieën en ik vind het ideaal als ontbijt. Een gezond en mager, maar voedzame start van de dag.

HET RECEPT

bananen pannenkoeken

Glutenvrije bananen pannenkoeken zonder meel

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • halve eetlepel kokosolie (ik kocht deze pot bij de Toko)
  1. Doe de banaan in stukjes in een kom, doe daarbij de eieren.
  2. Mix het geheel goed totdat het lekker luchtig is.
  3. Doe de kokosolie in de pan. Maak drie pannenkoekjes met het beslag, wacht tot de bovenkant ‘droog’ is en draai ze om. Wees voorzichtig met omdraaien, ze zijn breekbaar.

Werkwijze bananen pannenkoeken

Ik maakte met dit beslag vijf pannenkoekjes en ook zonder suiker proeven ze erg goed. Door de banaan wordt je pannenkoek natuurlijk gezoet, door te bakken in kokosolie krijgt het nog meer smaak. Door de vele eiwitten in dit gerecht heb ik een aantal uren een vol gevoel. Eventueel voeg je kaneel toe of je eet ze met vers fruit, maar dit is de basis voor een heerlijk, clean en voedzaam ontbijt.

Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

Dit recept is geschreven door Harmke

Harmke

 

15 gedachten over “Glutenvrije bananen pannenkoeken zonder meel”

  1. Hoi!

    Kan je deze pannenkoekjes daags tevoren klaarmaken? Kan je ze dan koud opeten of beter opgewarmd? Hoe lang zouden ze dan goed blijven? Alvast dank voor je antwoord!

    Groetjes,
    Isabelle

    1. Miss Glutenvrij

      Hoi Isabelle,
      Bedankt voor je reactie!

      Dat is zeker mogelijk! Alleen de praktijk leert wel dat glutenvrije baksels op de dag dat ze gemaakt zijn het lekkerst zijn. Ze worden vaak droger/ brozer naarmate ze langer bewaard worden. Opwarmen raad ik dan wel aan.
      Aangezien er ei in de pannenkoek zit, zou ik het niet langer dan twee dagen in de koelkast bewaren. Maar je moet natuurlijk altijd zelf goed blijven kijken, ruiken en proeven.

      Groetjes van Miss Glutenvrij.

  2. Bedankt voor al je glutenvrij receptjes, ik ga er zeker een paar uitproberen!

    Ik heb gelukkig geen coeliakie, maar wel veel last van mijn spijsvertering, dus ga eens een tijdje heel puur (en dus ook glutenvrij) eten om te zien of dat helpt.

    Overigens zag ik dat je ook fan bent van kokosolie van de Toko. Nu ben ik ook zeker een voorstander van kokosolie, maar hou er rekening mee dat er zéér grote kwaliteitsverschillen zijn en dat zeker de goedkopere varianten meestal ‘afval’ bevatten en zo intensief bewerkt en/of oververhit zijn dat ze niet echt gezond meer zijn. Dat geldt helaas ook voor de kokosolie van de Toko. Wil je meer weten, dan kan je hier eens kijken: https://moniquevandervloed.nl/kokosolie-jungle-deel-twee-welke-wel-welke/ (scroll naar het onderste deel van het artikel voor specifieke info over de Toko-kokosolie). Nog meer merken die door Monique onderzocht zijn vind je in haar eerste blog daarover: https://moniquevandervloed.nl/kokosolie-jungle-welke-wel-welke/.

  3. Ik heb een vraag die wellicht wat dom klinkt, maar ik heb tot op heden nog nooit zelf met een glutenintolerantie te maken gehad.
    Kan ik in een pan waar ik eerst een reguliere pannenkoek gebakken heb, een glutenvrije pannenkoek bakken voor mensen met een intolerantie? De pan wordt tussendoor slechts met keukenpapier schoongeveegd, dus de kans dat er een ietsje boter of in het slechtste geval zéér minimale stukjes reguliere pannenkoek achterblijven is in theorie aanwezig.
    Alvast dank!

    1. Miss Glutenvrij

      Het beste is een aparte pan gebruiken. Doe je dit niet dan moet je ‘m grondig reinigen. Enkel keukenpapier is te weinig, dan is er kans op sporen van gluten.

  4. Heel fijn die recepten! Ik heb zeker geen glutenallergie oid, maar wel veel last van m’n darmen dus probeer minder gluten te eten etc. Deze pannenkoekjes een tijd geleden op pinterest gevonden en echt lekker!
    het bananenbrood wat door iemand hier gezet is ga ik zeker proberen.
    Ik doe niet aan clean, paleo oid. Ik doe aan verstandig omgaan met eten! En daarbij helpt jouw site enorm! Alles voor rustige darmen…
    Succes!!

  5. Hoi Harmke, ik vind je blog en recepten heel interessant. Ik moet een dieet volgen zonder gluten, lactose, suiker en soya. Wat een leuke en lekkere recepten. Ik ga er veel uitproberen. Dank je wel.
    Ik heb ook nog een lekker recept van bananenbrood.

    Ingrediënten
    – 3 eieren
    – 3 rijpe bananen
    – 150 gr amandelmeel
    – 2 tl bakpoeder
    – 1½ tl kaneel
    – zout

    Bereiding
    Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cakevorm in. Prak de banaan tot deze glad is. Klop in een andere kom de eieren luchtig en voeg hier het bananenmengsel aan toe. Voeg een klein snufje zout toe. Roer nog even goed door. Meng de droge ingrediënten (amandelmeel, bakpoeder, kaneel en een snufje zout) en voeg deze toe aan de eieren en bananen. Meng dit goed door tot een gladde massa.

    Giet het mengsel in een cakevorm. Zet je bananenbrood voor 45-50 minuten in de oven. Controleer daarna even of je bananenbrood gaar is. Dit doe je door er een satéprikker in te steken. Komt hij er droog uit, dan is het brood klaar. Laat je bananenbrood even afkoelen. Daarna kun je het lekker opeten!

    Tip
    Om het bananenbrood nog wat specialer te maken en het een extra bite te geven kun je fijngehakte noten toevoegen aan het beslag.

  6. Hallo Harmke,
    Vanmiddag heb ik de banaan pannekoekjes gemaakt.
    Ze waren erg lekker en hebben id verder niks nodig.
    Het was even zoeken hoe heet de pan moest zijn maar ze kwamen er allemaal heel uit :).
    Ik ga ze vaker maken.

  7. Jaaaaa, megalekker!!! Ik vind het altijd weer een feestje én idd: fijn dat het zorgenvrij clean is! njammie

  8. He Harmke

    dank voor aaalll je leuke en lekkere tips:-)
    en deze ook weer: banaan en eieren, tjaa hoe simpel kan het zijn. Lijkt me lekker, ik ga het morgen proberen voor ontbijt met nog wat extra fruit, lijkt me heerlijk, thankx girl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *