Recept

Glutenvrije bouillon maken

Zelf glutenvrije bouillon maken is niet moeilijk! Je hebt er weinig omkijken naar, behalve dat het wat van je tijd kost. Heb je wel eens gekeken wat er allemaal in jouw bouillonblokjes zit aan ingrediënten? Ook al zullen er waarschijnlijk geen gluten zitten in de versie die je in jouw keuken hebt, toch kan je dan snel de conclusie trekken dat zelf maken een stuk gezonder is. Je hebt zelf zeggenschap over wat je er in stopt. Als je zelf bouillon gemaakt hebt, kan je dit makkelijk per portie invriezen. 

 

Gebruik

Je kunt de glutenvrije bouillon gebruiken als basis voor soep. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! In elk recept waarbij je een bouillonblokje en water toe zou moeten voegen, kun je natuurlijk je eigen heerlijke homemade bouillon inzetten.
Stop de bouillon in porties in de vriezer. Je kunt dit in grotere porties doen, maar ook in een ijsklontjes vormen. Zo kun je aan sommige gerechten iets van bouillon toevoegen voor een diepere, rijkere smaak.

 

Dit recept is echt een basisrecept. Je kunt allerlei andere groenten toevoegen hieraan. Wortel, ui en selderij zijn de meest populaire in bouillon. Maar probeer gerust prei, knolselderij of courgette.

Zelf bouillon maken kost dus wel even tijd, maar dit is vooral wachttijd. Dus dit is tijd die je op een later moment weer bespaart!

HET RECEPT

Glutenvrije bouillon maken

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

  • 2 kg (biologische) kippenbouten
  • water
  • 2 wortelen
  • 2 uien
  • groot bosje bladselderij
  • klein bosje peterselie
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse dille
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • scheutje appelazijn
  • 5 blaadjes laurier
  • 1 el pimentkorrels
  • peper en zout

Bereiding

  1. Je hebt een grote pan nodig! Doe hierin de kippenbouten en vul de pan met koud water en de appelazijn. Voeg zoveel water toe dat de kip nét onderstaat.
  2. Snijd ondertussen de wortelen, uien en de verse kruiden. Je hoeft ze niet zo fijn te snijden, dus dat scheelt. De steeltjes van de kruiden mogen ook mee in de soep.
  3. Voeg de groenten en kruiden aan de pan toe en breng de pan aan de kook op laag vuur.
  4. Hoe langer je de soep laat koken, hoe meer gezonde eigenschappen de soep zal hebben. Het kippenvlees met de botten worden steeds zachter. Je mag het gerust 24 uur of langer laten koken. De bouillon zal dan rijker worden aan gelatine.
  5. Eventueel schuim kan je van de soep afhalen.
  6. Als de soep lang genoeg heeft gekookt, kan je het door een fijne zeef gieten. Zo krijg je een heldere bouillon. (Je kunt dit zo laten. Een andere optie is om het kippenvlees er uit te halen en de botten hieruit te verwijderen. Het vlees kan je met twee vorken lostrekken tot kleine stukjes. Dit voeg je vervolgens weer terug aan de soep.)
  7. Breng de bouillon op smaak met peper en zout.
  8. Je kunt heldere bouillon direct drinken als oppeppertje of bewaren voor in andere gerechten.

Heb jij dit recept geprobeerd? Laat ons in de reacties weten wat je ervan vindt.

 

Je kan de kippenbouillon gebruiken als basis bij veel recepten. Bijvoorbeeld onze Kip champignonragout, of in deze Supersnelle pasta met spinazie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *