Recept

Glutenvrije cheesecake met appel kokosbodem

Ik maakte een glutenvrije cheesecake met knapperige appel kokosbodem en granaatappelpitjes.

 

Iedere keer wanneer Marike me haar recepten stuurt, zit ik kwijlend achter mijn scherm. Ik wilde ook een keer zo’n fantastische taart maken. Vorig jaar december deed ik een poging. Compleet mislukt. Geen taartenheldin…. helaas. Maar ik liet me niet kennen en deed weer een dappere poging. Het resultaat mag er zijn! Uiteraard deelde ik mijn ‘glimlachmomentje’ direct met Marike.

Ik maakte een variatie op Marike’s Brownie & Berry Cheesecake. Ik gebruikte een aantal andere ingrediënten (de voorraadkast mocht leeg) en voilá een hele andere taart was geboren.

HET RECEPT

glutenvrije cheesecake

Glutenvrije cheesecake met appel kokosbodem

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten bodem

  • 400 gram appels
  • Flinke snuf kaneel
  • 3 eieren
  • 3 el agave siroop
  • 50 gram havermeel
  • 50 gram chufameel
  • 100 gram kokosmeel
  • 1 el bakpoeder
  • 100 gram dadels zonder pit
  • 1 el kokosolie
  • Scheutje melk

Voor de vanille vulling

  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 4 el honing
  • 6 blaadjes gelatine
  • 1 tl vanille aroma
  • Scheutje citroensap
  • 2 el water

Voor de toplaag

  • 150 gram granaatappelpitjes uit de diepvries
  • Scheutje honing
  • 2 flinke eetlepels aardbeien jam
  • 2 blaadjes gelatine

Werkwijze bodem

Verwarm de oven voor op 175 graden. Ik gebruikte een springvorm van 24cm.  Schil de appel en snij in kleine stukjes. Doe deze in een pannetje en zet op zacht vuur, laat dit pruttelen tot er een soort moes ontstaat. Voeg de kaneel toe. Mix met de mixer op de hoogste stand de eieren zo’n vijf minuten met de agave siroop tot een lobbige massa ontstaat. Voeg toe het meel, bakpoeder de fijngesneden dadels, kokosolie en de melk. Voeg ook het appelprutje toe. Mix alles goed. Bekleed een bakvorm met bakpapier en smeer de randen in met kokosolie. Giet het mengsel erin en plet het met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem in zo’n 30 minuten af.

Werkwijze vulling

  • Week de blaadjes gelatine in een bakje water.
  • Klop ondertussen de Griekse yoghurt met de honing, het citroensap, de vanille aroma acht minuten met een mixer.
  • Knijp ondertussen de blaadjes gelatine uit en verwarm deze in een pannetje in een paar eetlepels water. Blijf goed roeren. Wanneer de gelatine is opgelost kun je het mengsel voorzichtig toevoegen aan het yoghurt mengsel. Mix de gelatine goed door de yoghurt.
  • Giet het yoghurtmengsel bovenop de afgekoelde bodem. Zet deze in de koelkast zodat de vanille laag op kan stijven.
  • Ontdooi de granaatappelpitjes, doe hierbij de jam en de honing. Week ondertussen de blaadjes gelatine in een bakje water. Wanneer de gelatine blaadjes zacht genoeg zijn kun je deze toevoegen aan de granaatappelpitjes. Verwarm het mengsel op een laag pitje en blijf roeren. Wanneer de gelatine is opgelost kun je het mengsel iets af laten koelen.
  • Wanneer de vanille laag stijf genoeg is, kan het granaatappelpitjesmengsel er overheen. Strijk de bovenkant mooi glad en zet de cheesecake in de koelkast voor minimaal twee uur. Het beste laat je ‘m een nachtje in de koelkast.
Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

Dit recept is geschreven door Harmke in 2016

Harmke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *