Recept

Glutenvrije en lactosevrije cheesecake met frambozen

Wie heeft er zin in een heerlijke roze prinsessentaart?ย  Een gluten- en lactosevrije cheesecake met verse frambozen. Deze frambozencheesecake heeft ons hart gestolen. En maken is niet eens ingewikkeld! Succes en alvast eet smakelijk ๐Ÿ™‚

HET RECEPT

lactosevrije cheesecake met framboos

Glutenvrije en lactosevrije cheesecake met frambozen

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: Ik gebruikte een springvorm van #22 cm

Ingrediรซnten voor de bodem:

  • 5 verse Medjoul dadels
  • 75 gr. boekweitmeel
  • 75 gr. amandelmeel
  • 50 gr. pistachenoten
  • 1 el kokosolie of roomboter
  • 1 el cacao of koek en speculaaskruiden
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoede
  • snufje zout

De frambozenlaag:

  • 750 gr. (lactosevrije) kwark, soja yoghurt of Griekse yoghurt (als je niet lactosevrij moet eten)
  • 8 blaadjes gelatine of 5 gr. agar-agar
  • 100 gr. frambozenย en 200 gr.ย rode biet
  • 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel

De vanille crรจme

  • 200 gr. silken tofu, roomkaas of (lactosevrije) kwark
  • 3 blaadjes gelatine of 2 gr. agar-agar
  • 3 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel
  • 1 el citroensap
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

De toplaag

  • 150 gr. verse frambozen
  • 2 blaadjes gelatine of 2 gr. agar-agar
  • 2 el citroensap of rasp
  • ย zoetmiddel naar wens

Swirl!

  • 50 gr. witte chocolade*
  • scheutje (plantaardige) melk

*Gebruik chocolade op basis van rijstmelk, dan is de taart ook lactosevrij!

Aan de slag!

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier.
3. Doe alle ingrediรซnten voor de bodem (behalve de pistachenoten) in de beslagkom.
4. Kneed de ingrediรซnten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
5. Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen). Strooi de pistachenoten over de bodem samen met een snufje zout.
6. De bodem mag nuย 10 minuten de oven in. Hou ‘mย goed in de gaten. Het is de bedoeling dat ieย iets krokant wordt.

De eerste laag:

Doe het kwarkmengsel samen met de gepureerde bieten,ย frambozen en het zoetmiddel in een beslagkom en mix ditย even goed luchtig. Proef of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Gebruik je agar-agar?
Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de ditย goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

7. Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de Griekse yoghurt of soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mixt, zal je merken dat het heel luchtig wordt. Je kunt nu het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten.
8. ย Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast zodat de frambozenlaag op kan stijven.

De vanille crรจme

9. Doe silken tofu of de cream cheese samen met het zoetmiddel, de vanille en citroensap in een beslagkom en mix de kwark even goed door elkaar. Wanneer je silken tofu gebruikt raad ik je aan deze met een staafmixer te bewerken tot een gladde moes.
10. Verwarm de gelatine of de agar-agar (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.

11. Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de frambozenlaag heen te schenken. Doe dit wel met beleid, het is zonde van al jouw inspanningen als de prachtige witte crรฉme als een zinkend schip ten onder gaat in de roze zee.
12. Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast zodat de laag op kan stijven.

De frambozen Toplaag

13. Verwarm driekwart van de frambozen in een pannetje met een klein laagje water. Pureer de frambozen met de staafmixer tot moes.
14. Verwarm de gelatine of de agar-agar zoals ik hierboven heb omschreven en voeg de frambozenmoes en de overige ingrediรซnten toe.
15. Verspreid het mengsel over de cheesecake wanneer deze goed stijf is. Decoreer de taart alvast met de overige frambozen.

De swirl

16.Voeg een scheutje (plantaardige) melk toe in een pannetje samen met de chocolade. Neem een pan met een dikke bodem en zet het vuur laag. Roer regelmatig tot je een gladde saus hebt.
17. Haal de pan van het vuur en verspreid de chocolade over de taart. Je krijgt mooie vormen wanneer je met een draaiende beweging de taart bewerkt. Laat even het gevoel van โ€œik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-nietโ€ los, en laat jouw creativiteit de vrije loop. Het werkt.

Zet de cheesecake in de koelkast voor een aantal uren. Wanneer de taart stijf genoeg is kun je deze aansnijden en serveren.’

Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *