Recept

Recept: Misosoep (vegan)

Misosoep is een heerlijk voorgerecht of warm tussendoortje gedurende de dag. Wist je dat in Japan misosoep gegeten wordt als ontbijt? Glutenvrije en vegan misosoep is niet moeilijk om te maken. Misschien is het alleen even zoeken naar de juiste ingrediรซnten. Als je glutenvrij eet, loont het sowieso om geregeld langs de toko te gaan voor glutenvrije producten. We vertellen je wat over de ingrediรซnten en natuurlijk hoe je deze lekkere glutenvrije misosoep maakt.

 

Wat is miso?

Misopasta is een mengsel van gefermenteerde sojabonen en rijst. Het heeft een zoutige smaak. Je kan vaak kiezen uit witte of rode miso. Witte misopasta is milder van smaak en de rode versie is wat rijker van smaak en meer uitgesproken. Je kan trouwens prima de rode misopasta gebruiken in de soep, hoor! Witte miso is ook te gebruiken in zoete gerechten en desserts.

 

Waar koop je de ingrediรซnten?

Zoals gezegd, is het leuk om hiervoor langs de toko te gaan. Misopasta zelf kan je overigens bij veel supermarkten ook kopen. De misopasta van Saitaku is glutenvrij. Deze hebben wij in dit recept ook gebruikt. Misosoep vegan maken is ook eenvoudig. Vaak wordt er dashibouillon gebruikt, een bouillon op visbasis. Dit doen wij hier niet. De misosoep is vol van smaak door de misopasta en de kombu.

 

Kombu is zeewier. Bij de toko kan je dit in lange, droge vellen kopen. Soms vind je het ook in vlokken. Dit kan je ook gebruiken. Het geeft een zilte smaak aan de soep. Je hebt eigenlijk geen zout meer nodig, door het gebruik van de zoutige miso, zeewier en sojasaus!

 

Enoki zijn de schattigste paddenstoelen die er zijn! In het Nederlands worden ze ook wel ‘fluweelpootjes’ genoemd. Ze smaken mild en fruitig. Deze vind je bij de toko of de Oriental supermarkt.

 

Je sojasaus moet glutenvrij zijn! Gelukkig is er een groot aanbod in glutenvrije sojasaus. Kies een zoute variant voor in de misosoep, bijvoorbeeld deze van Yakso.

 

Glutenvrije noedels zijn eenvoudig te vinden. De boekweitnoedels hebben een aardse, vrij uitgesproken smaak. Ze passen goed in de misosoep, maar mocht je hiervan niet houden, kan je andere glutenvrije noedels gebruiken, zoals rijstnoedels.

HET RECEPT

Recept: Misosoep (vegan)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingredienten

Voor 4 personen

  • 20 gram kombu
  • 5 cm verse gember
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el misopasta
  • 150 gram boekweitnoedels
  • 2 liter water
  • 150 gram enoki (of shiitake) paddenstoelen
  • 200 gram tofu ‘firm’ of ‘zijde’
  • 60 ml sojasaus
  • 2 bosuien

 

Werkwijze

  1. Leg de kombu in een bakje met lauw water om te weken voor ongeveer een halfย  uur. Als je lange vellen kombu hebt, kan je deze in zijn geheel laten weken. Ze worden straks namelijk zacht en dan kan je ze in de gewenste maat snijden.
  2. In een pan kook je nu het water. Schil de gember en snijd deze in plakjes (zo groot dat je ze later goed uit de soep kan vissen). Snijd de knoflookteentjes fijn. Voeg de misopasta, knoflook en de gember toe aan het water. Roer goed, totdat de miso zich volledig gemengd heeft met het water en er een egale bouillon ontstaat.
  3. Maak de enoki schoon en snijd een klein stukje van de onderkant van de steeltjes. Als je shiitake gebruikt, mogen deze in grove stukjes gesneden worden.
  4. Ondertussen kook je de boekweitnoedels in een ander pannetje beetgaar volgens de verpakking.
  5. Voeg de paddenstoelen toe aan de soep. Ook kan je nu de geweekte kombuvellen snijden in dunne reepjes. Snijd de tofu in blokjes van 2cm en voeg toe aan de soep en voeg dit alles toe aan de soep.
  6. Breng de misosoep op smaak met sojasaus en voeg de boekweitnoedels toe.
  7. De bosui dunne ringetjes snijden en op de soep strooien voor het opdienen. Eet smakelijk!

 

Mocht je de misosoep op een later moment willen eten, voeg dan pas de noedels toe als je de noedels op tafel zet. Je kan de soep beter en lekkerder bewaren zonder de noedels er in.

 

Gezondheidsvoordelen

Misosoep is gelukkig niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond! Het bevat probiotica en zit vol met gezonde vitamines, ijzer, potassium en gezonde vetten. Je kan ervoor kiezen om meer groene groenten toe te voegen aan de soep, zoals spinazie, broccoli of paksoi. Een boost voor je lijf dus! Enoki is rijk aan vitamine B en antioxidanten. Mocht je dit schattige paddenstoeltje nog niet kennen, is dit je uitnodiging ze een keer uit te proberen in dit recept!

 

Heb jij dit recept geprobeerd? Laat ons in de reacties weten wat je ervan vindt.

 

Heb je zelf een recept dat je heel graag wilt delen met andere glutenvrije foodies? Stuur hem naar ons! redactie@missglutenvrij.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *