Recept

Glutenvrije Pannenkoeken!

De glutenvrije pannenkoek! Een klassieker die ik niet uit mijn leven kan denken. Heerlijk als anti-kater ontbijt, maar ook als tussendoortje, avondmaaltijd of meeneemlekkernij. Ik laat je zien hoe ik mijn glutenvrije pannenkoeken maak.

 

Met donkerbruine basterdsuiker eet ik mijn glutenvrije pannenkoeken het liefst. Maar stroop komt sowieso op plaats 2. Vroeger maakte mijn moeder wel eens een pannetje champignon ragout. Dit vind ik ook nog steeds heel erg lekker op een pannenkoek.

 

En in een pannenkoekenrestaurant bestel ik graag een pannenkoek met geitenkaas, spekjes, honing, noten en rucola. Variaties genoeg! Ik laat je zien hoe ik een basic glutenvrije pannenkoek maak. Wat je er daarna op doet, kan van alles zijn. Het smaakt vaak allemaal heel erg lekker en vult goed. Zoet en hartig, het kan allebei. Als ik mijn glutenvrije brood zat ben, bak ik makkelijk en snel glutenvrije pannenkoeken!

 

Warm houden

Leg de glutenvrije pannenkoeken die klaar zijn op een bord met daaroverheen nog een bord. Zo blijven ze warm en worden ze niet hard. Als je alle pannenkoeken klaar hebt, keer je de borden, terwijl ze nog op elkaar zitten om. Zo eet je als eerste je eerst gemaakte pannenkoek en zijn ze allemaal warm. Je zou de pannenkoeken ook even in een warme oven kunnen zetten zodat ze warm blijven.

 

Bewaren en meenemen

Wanneer de pannenkoeken afgekoeld zijn, kun je ze ook in de magnetron makkelijk opwarmen, al vind ik ze koud ook gewoon lekker. Om een pannenkoek mee te nemen rol je ‘m in aluminiumfolie en doe je ‘m eventueel nog in een bakje. Eet smakelijk!

 

Pannenkoekenpan

Als je ervan houdt om pannenkoeken te bakken en dit regelmatig doet, is een pannenkoekenpan super handig! Door de lage rand kan je de pannenkoeken eenvoudig draaien. Hier een PFAS-vrije variant die goed betaalbaar is!

>> PFAS-vrije pannenkoekenpan

HET RECEPT

glutenvrije pannenkoeken

Glutenvrije Pannenkoeken!

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediรซnten

  • 125 gram glutenvrij meel (zoals deze van Doves Farm)
  • 330 ml melk
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Boter om in te bakken

 

Werkwijze

Doe alle ingrediรซnten in een kom. Mix alles goed met een mixer, zodat alle klonten er uit zijn. Wil je meer pannenkoeken, verdubbel dan de hoeveelheden zoals ik heb gedaan. Mijn vriend eet namelijk ook graag mee van mijn pannenkoeken.

Zet twee pannen op hoog vuur, ze moeten goed warm zijn! Doe dan wat boter in de pan. Wees niet te zuinig, want die lekkere smaak komt ook vooral door het vet dat je gebruikt. Ik gebruik vloeibare boter. Dat is lekker makkelijk en geen gedoe. Gebruik bij elke pannenkoek opnieuw boter.

Om het beslag in de pannen te doen gebruik ik een soeplepel. Ik vul de lepel niet helemaal, want ik wil dunne pannenkoeken. Halverwege draai je de pannenkoek even met een spatel, zodat alle kanten mooi kunnen bruinen. Je pannenkoek moet gedraaid worden als je kleine belletjes ziet aan de bovenkant van de pannenkoek en dit ‘droog’ wordt.

Het is even proberen wat de juiste hoeveelheid is. Hoe dunner de pannenkoek, hoe lekkerder ik ze vind.Bak door, tot al je beslag op is.

Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

Meer pannenkoekenrecepten? Kijk dan hier.
Wij zijn benieuwd: hoe eet jij je glutenvrije pannenkoeken?

9 gedachten over “Glutenvrije Pannenkoeken!”

  1. Ik mag sinds kort geen gluten meer en we hadden ook pannenkoeken geprobeerd met de glutenvrije mix van de AH, maar ze vielen steeds uit elkaar.
    Nu hebben we dit recept niet gevolgd, dat vind ik nu pas, maar voor ik er weer aan begin, zou ik graag willen weten of dat bij dit recept ook is of niet?

    Ze plakten gewoon totaal niet aaneen en vielen helemaal uit elkaar.

    1. miss glutenvrij

      Hallo Nida,
      Bedankt voor je reactie.

      Als je net begint met het glutenvrije dieet, ga je veel experimenteren. Het is simpelweg erg wennen voordat je het dieet onder controle hebt.
      Het is niet de bedoeling als de pannenkoeken van dit recept uit elkaar vallen, maar het kan altijd gebeuren. Ik raad aan wat recepten en meelsoorten uit te testen totdat je een samenstelling hebt gevonden die jij lekker vindt. Op onze site staan ook nog wat andere pannenkoekenrecepten.

  2. Ik had eigenlijk gehoopt op iets specifiekers dan โ€˜glutenvrij meelโ€™ als ingredient. Ik heb hier meel van teff, boekweit, amarant, sorghum, rijst en mais. Ik denk dat ik alles maar door elkaar doe en kijk wat er gebeurd. Behalve boekweit want dat is vies.

  3. Ik maak vaak de bretonse galettes, pannenkoeken gemaakt van boekweit meel. Je moet ze wel beleggen met hartig beleg, want zoet is niet zo lekker. Het originele Bretonse recept is boekweit meel met water en een flinke schep zeezout, meer niet. Super eenvoudig en heerlijk met kaas, worst (a la Bretonne) of een sauce Normandie (ragout van champignon en ui, waarbij je de ragout dan kan maken met een glutenvrij meel als boekweit of mais. Yum!

    1. miss glutenvrij

      Hoi Lisa,

      Bliniโ€™s maak ik ook met boekweitmeel en dan beleg ik ze hartig. Die zijn ook heel lekker!

  4. Het grote voordeel van pannenkoeken vind ik dat je ze echt met alle soorten glutenvrije bloem kan maken. Het luistert helemaal niet zo nauw. Ideaal dus om bloem mee op te werken die je niet zo lekker vindt voor brood of gebak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *