De glutenvrije pannenkoek! Een klassieker die ik niet uit mijn leven kan denken. Heerlijk als anti-kater ontbijt, maar ook als tussendoortje, avondmaaltijd of meeneemlekkernij. Ik laat je zien hoe ik mijn glutenvrije pannenkoeken maak.
Met donkerbruine basterdsuiker eet ik mijn glutenvrije pannenkoeken het liefst. Maar stroop komt sowieso op plaats 2. Vroeger maakte mijn moeder wel eens een pannetje champignon ragout. Dit vind ik ook nog steeds heel erg lekker op een pannenkoek.
En in een pannenkoekenrestaurant bestel ik graag een pannenkoek met geitenkaas, spekjes, honing, noten en rucola. Variaties genoeg! Ik laat je zien hoe ik een basic glutenvrije pannenkoek maak. Wat je er daarna op doet, kan van alles zijn. Het smaakt vaak allemaal heel erg lekker en vult goed. Zoet en hartig, het kan allebei. Als ik mijn glutenvrije brood zat ben, bak ik makkelijk en snel glutenvrije pannenkoeken!
Warm houden
Leg de glutenvrije pannenkoeken die klaar zijn op een bord met daaroverheen nog een bord. Zo blijven ze warm en worden ze niet hard. Als je alle pannenkoeken klaar hebt, keer je de borden, terwijl ze nog op elkaar zitten om. Zo eet je als eerste je eerst gemaakte pannenkoek en zijn ze allemaal warm. Je zou de pannenkoeken ook even in een warme oven kunnen zetten zodat ze warm blijven.
Bewaren en meenemen
Wanneer de pannenkoeken afgekoeld zijn, kun je ze ook in de magnetron makkelijk opwarmen, al vind ik ze koud ook gewoon lekker. Om een pannenkoek mee te nemen rol je ‘m in aluminiumfolie en doe je ‘m eventueel nog in een bakje. Eet smakelijk!
Pannenkoekenpan
Als je ervan houdt om pannenkoeken te bakken en dit regelmatig doet, is een pannenkoekenpan super handig! Door de lage rand kan je de pannenkoeken eenvoudig draaien. Hier een PFAS-vrije variant die goed betaalbaar is!
9 gedachten over “Glutenvrije Pannenkoeken!”
Ik mag sinds kort geen gluten meer en we hadden ook pannenkoeken geprobeerd met de glutenvrije mix van de AH, maar ze vielen steeds uit elkaar.
Nu hebben we dit recept niet gevolgd, dat vind ik nu pas, maar voor ik er weer aan begin, zou ik graag willen weten of dat bij dit recept ook is of niet?
Ze plakten gewoon totaal niet aaneen en vielen helemaal uit elkaar.
Hallo Nida,
Bedankt voor je reactie.
Als je net begint met het glutenvrije dieet, ga je veel experimenteren. Het is simpelweg erg wennen voordat je het dieet onder controle hebt.
Het is niet de bedoeling als de pannenkoeken van dit recept uit elkaar vallen, maar het kan altijd gebeuren. Ik raad aan wat recepten en meelsoorten uit te testen totdat je een samenstelling hebt gevonden die jij lekker vindt. Op onze site staan ook nog wat andere pannenkoekenrecepten.
Ik had eigenlijk gehoopt op iets specifiekers dan ‘glutenvrij meel’ als ingredient. Ik heb hier meel van teff, boekweit, amarant, sorghum, rijst en mais. Ik denk dat ik alles maar door elkaar doe en kijk wat er gebeurd. Behalve boekweit want dat is vies.
Cool en lekkker bedankt
Ik maak vaak de bretonse galettes, pannenkoeken gemaakt van boekweit meel. Je moet ze wel beleggen met hartig beleg, want zoet is niet zo lekker. Het originele Bretonse recept is boekweit meel met water en een flinke schep zeezout, meer niet. Super eenvoudig en heerlijk met kaas, worst (a la Bretonne) of een sauce Normandie (ragout van champignon en ui, waarbij je de ragout dan kan maken met een glutenvrij meel als boekweit of mais. Yum!
Hoi Lisa,
Blini’s maak ik ook met boekweitmeel en dan beleg ik ze hartig. Die zijn ook heel lekker!
Bedankt voor het recept Lisa, ben er erg blij mee.
Het grote voordeel van pannenkoeken vind ik dat je ze echt met alle soorten glutenvrije bloem kan maken. Het luistert helemaal niet zo nauw. Ideaal dus om bloem mee op te werken die je niet zo lekker vindt voor brood of gebak.
wanneer is er een proeverij van Missglutenvrij? schrijf mij maar vast in