Recept

Glutenvrije pastasalade met groene asperges en pesto

De avonden worden langer, en hopelijk snel ook wat warmer. Een heerlijke avondmaaltijd is dan een glutenvrije pastasalade. Maar dit kan ook als lunch, dan heb je al lekker wat groenten op. Voedzaam en vullend!

 

Aspergetijd!

Aspergetijd: hate it or love it. In ieder geval komen witte asperges bij ons er niet in. Vaak geprobeerd, maar nee, ik ben nog steeds niet overstag en kan er niet aan wennen. Groene asperges daarentegen ben ik gek op. Wist je dat je groene asperges ook heel goed in de airfryer kan grillen? Dit duurt maar 6 minuten. En het is echt een lifehack. Een super makkelijke manier om ze te grillen en lekker krokant te maken.

Groene pesto maken

Groene pesto kan je heel makkelijk zelf maken. In dit recept deden we dit met de klassieke ingrediënten rucola, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, olijfolie peper en zout. Maar wat wij een lekkere aanvulling hierop vinden, zijn doperwtjes. Even kort blancheren en vervolgens mee in de blender. Het geeft meer body aan de pesto en je krijgt groene groenten binnen.

Je kan natuurlijk er ook voor kiezen om zelf groene pesto te kopen. Lekker snel en makkelijk! Maar als je het zelf een keer maakt, wil je denk ik niet anders meer… Dit is echt lekkerder.

Glutenvrije pastasalade

De glutenvrije pastasalade mag wat ons betreft vaker op het menu staan, voor lunch of diner. Je kan eindeloos variëren. Zorg voor een fijne glutenvrije pasta als basis, groenten, een frisse bite van tomaatjes of rauwe bladgroenten, een gekookt eitje en witte kaas om het af te maken. Ideale lunch voor tijdens werktijd of tijdens drukke avonden.

HET RECEPT

Glutenvrije pastasalade met groene asperges

Glutenvrije pastasalade met groene asperges en pesto

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten (2 personen)

  • 150 gram glutenvrije pasta (fusili)
  • 200 gram groene asperges
  • handje cherrytomaatjes
  • handje rucola
  • 2 gekookte eieren
  • sap van een halve citroen

Voor de pesto

  • 20 gram pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels goede olijfolie (extra vierge)
  • 30 gram rucola
  • 100 gram doperwtjes
  • Peper, zout

Bereiding van glutenvrije pastasalade met asperges

  1. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking al dente. Ondertussen kan je de asperges wassen en het onderste (harde) stukje van de stronk er af snijden. Wrijf ze in met wat olijfolie en stop ze 6 minuten in de airfryer op 200 graden. Geen airfryer? Dan kunnen ze ook in de oven op 220 graden voor 18 minuten. Je kan de asperges in stukjes snijden zo lang als de pasta.
  2. Kook de eieren middelhard.  Snijd de cherrytomaten door midden.
  3. Maak je zelf de pesto? Blancheer dan de (bevroren) doperwten 2 minuten in kokend water en voeg dit met alle andere ingrediënten voor de pesto in de blender. Proef of je de pesto goed op smaak vindt, voeg anders wat zout of peper toe.
  4. Neem een ruime schaal en meng de pasta, groenten en pesto door elkaar. Snijd de gekookte eitjes doormidden, strooi wat witte kaas over de pastasalade en besprenkel met citroensap. Eet smakelijk!

Glutenvrije pasta kiezen

Er is veel aanbod in glutenvrije pasta. Ze zijn er in alle vormen en maten die je ook in glutenvolle versie hebt. Meestal zijn ze van rijstmeel of maismeel. Maar er zijn ook varianten van linzen, kikkererwtenmeel of boekweitmeel. Deze zijn vaak hoger in eiwitten en vezels, maar zijn qua structuur niet zo optimaal als de glutenvrije pasta van rijst- of maismeel.

Zelf zijn we fan van deze: fusili van bruinerijstmeel van Piaceri Mediterani. Niet plakkerig en goed en lekker van smaak. En omdat het gemaakt is van bruine rijstmeel bevat het ook nog 3,6 g vezels per 100 gram. Welke glutenvrije pasta vind jij fijn in gebruik?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *