Recept

Glutenvrije pindasaus

Glutenvrije pindasaus is geen overbodige luxe! Bij de nasi of een stukje vlees van de barbecue lust ik namelijk graag een flinke schep pindasaus. Helaas zijn de meeste kant-en-klare pindasauzen en ook degene die je nog moet aanlengen met water, niet glutenvrij. Daarom maak ik mijn pindasaus het liefste zelfs. In dit artikel laat ik zien hoe ik mijn pindasaus maak.

 

Glutenvrije pindasaus kopen?

Natuurlijk is er wel een glutenvrije pindasaus te vinden in de supermarkt, maar in de meeste varianten zit tarwe, dit komt voornamelijk door de sojasaus (met tarwe) die gebruikt wordt. In de (kant-en-klare) pindasaus zitten vaak nog extra toevoegingen en E-nummers, die je helemaal niet in je eten wilt hebben, omdat ze niet zo gezond voor je zijn.

 

Zelf maken!

Je eigen glutenvrije pindasaus is snel gemaakt met ingrediΓ«nten die de meeste mensen wel standaard in huis hebben. Zoals net al genoemd, is het ook vaak gezonder! Heb jij dit al wel eens geprobeerd? Ik deel hieronder een basisrecept. Het is zo gemaakt!

 

glutenvrije pindasaus maken

HET RECEPT

glutenvrije pindasaus

Glutenvrije pindasaus

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

 

IngrediΓ«nten

  • 3 eetlepels glutenvrije pindakaas
  • 2 eetlepels glutenvrije ketjap (Inproba is glutenvrij)
  • 1 ui
  • 1 theelepel sambal oelek (Yakso is glutenvrij)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 150 Γ  200 ml water
  • Scheutje (zonnebloem)olie

Werkwijze

  1. Bak de ui in een scheutje olie;
  2. Doe de sambal erbij en bak deze even mee. Maar start met liever iets te weinig. Bijvoegen kan altijd later, en je wilt het niet tΓ© pittig misschien.
  3. Pers de teentjes knoflook en doe die ook in de pan.
  4. Doe de suiker en de ketjap er bij. Roer alles even goed;
  5. Doe de pindakaas erbij en roer goed;
  6. Voeg het water erbij en blijf roeren tot de pindakaas begint de bubbelen. Zet het vuur uit en roer nog even goed.

Deze saus is voor 3 Γ  4 personen. Als je meer wilt maken, verdubbel dan de ingrediΓ«nten.Β Pindasaus koelt snel af dus zet het met een deksel op tafel of op een warmhoudplaat.

Binnen een paar minuten zet je je eigen gemaakte glutenvrije pindasaus op tafel. Het is echt niet moeilijk. Eet smakelijk!

Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

Bij welk gerecht ga jij de glutenvrije pindasaus maken? Tag ons bij je foto op insta via @missglutenvrij of laat een bericht achter in de comments.

 

Dit recept is geschreven door Harmke

9 gedachten over “Glutenvrije pindasaus”

  1. Slechte gluten zijn tarwe gluten, overige gluten geven geen verstoringen in het spijsverteringskanaal, in pindakaas, zitten geen gluten in ketjap zitten geen gluten in uien zitten geen gluten in vissaus zitten geen gluten, het is opeens glutenvrije satΓ©saus.
    Je zou gluten in dit geval ook kunnen vervangen voor stront. Stront vrije pindasaus.

    1. Hallo Rob,
      Wat jammer om te horen dat je niet blij bent met ons recept voor glutenvrije pindasaus. Mag ik vragen of je zelf glutenvrij eet? Zo ja, doe je dat al lang? Veel van de door jou genoemde informatie klopt namelijk niet met de feiten.

      Zoals meerdere mensen met coeliakie of glutonintolerantie wel kunnen onderbouwen, is het niet alleen het gluteneiwit in tarwe (gliadine) waar slecht op gereageerd wordt. Ook gluteneiwitten in andere granen kunnen schadelijk zijn voor de darmen van iemand met coeliakie, zoals hordeΓ―ne (gerst), seacaline (rogge) en voor sommige mensen zelfs avenine (haver).
      Voor iemand met een tarweallergie klopt het wel dat de andere eiwitten gewoon gegeten kunnen worden. Voor iemand met coeliakie of een glutenintolerantie kan dit zeker niet.

      Veel pindasauzen bevatten wel degelijk gluten, daarom kunnen mensen met een glutenvrij dieet vaak (buiten de deur) geen gerechten met satΓ© eten. Kijk maar naar de satesauzen van Wijko, AH huismerk of Conimex. Hier zit tarwe(zetmeel) in verwerkt.

      Het klopt dat er in ui geen gluten zit, maar in ketjap en vissaus zit vaak tarwe. Als je bij de ingrediΓ«nten kijkt op deze producten, zie je dit al snel staan. Er bestaan ook glutenvrije varianten, maar die komen minder vaak voor dan de varianten mΓ©t tarwe. De tarwe wordt namelijk toegevoegd voor de smaak, om het fermentatieproces te versnellen, maar ook om de kosten lager te houden.

      Maar als jouw voorkeur uitgaat naar satΓ©saus met (glutenvrije) stront, dan kan dat natuurlijk ook. πŸ™‚

  2. Ziet er lekker uit! Ik ga het meteen proberen te maken. Ikzelf heb al wel een keer glutenvrije pindasaus gemaakt die ook hartstikke lekker was, maar altijd leuk om het een keer op een andere manier te proberen!

  3. Oh dit maakt mij blij. Ik ben echt dol op satesaus en vond het al zo balen dat ik het niet meer kon eten. Nu dus wel. Thanks!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *