Recept

De lekkerste glutenvrije poffertjes maak je met bier?!

Tijdens de Glutenvrije Lentemarkt kwamen we er achter dat door veel glutenvrije eters (kinderen én volwassenen) toch wel poffertjes gemist worden. Wij bakten ze op de markt en voor sommigen was het de eerste keer glutenvrije poffertjes! Daarom delen we het recept voor de glutenvrije poffertjes met bier die wij maakten op de markt. 

De ingrediënten

De basis van deze poffertjes bestaat uit boekweitmeel en havermeel. Boekweit geeft voor ons een wat ‘ouderwetse’ smaak, die je herkent van pannenkoeken. Dit vinden we dus perfect bij poffertjes passen! Door de combinatie van havermeel is de boekweit niet te overheersend, maar een goede mix van smaken!

 

Bier in je beslag?!

Ja echt! Zo een gek idee is dit helemaal niet. Er wordt vaak bier in beslag toegevoegd, zoals bij pannenkoeken, oliebollen en dus ook in deze glutenvrije poffertjes. Het bier zorgt ervoor dat het beslag lekker luchtig wordt, wat je natuurijk wilt met poffertjes. Hierbij is luchtigheid belangrijk. Je kan alcoholvrij bier kiezen als je onder de 18 bent of zwanger. In principe verdampt de alcohol tijdens het bakken, dus mocht je je favoriete glutenvrije biertje mét alcohol willen gebruiken, kan dit ook!

HET RECEPT

De lekkerste glutenvrije poffertjes maak je met bier?!

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten voor zo’n 75 stuks

100 gr Boekweitmeel bio +
100 gr Havermeel Elovena
100 gr Doves Farm zelfrijzend bakmeel
12 gram wijnsteenbakpoeder Tammi
4 gram zout
2 eieren
350 ml Havermelk (bijvoorbeeld van Lima)
100 ml glutenvrij ( & alcoholvrij) bier

 

Werkwijze glutenvrije poffertjes

  1. Doe alle ingrediënten in een kom en mix dit met een mixer tot het beslag klontvrij is.
  2. Verhit een poffertjespan en wacht echt even goed tot de pan heet is. (175 à 200 graden)
  3. Besmeer de kuiltjes met (room)boter en vul ze tot de helft met beslag. Dit gaat super makkelijk met een spuitfles.
  4. Zodra je merkt dat de bovenkant van de poffertjes ‘droog’ wordt, of luchtbelletjes krijgt, is het tijd ze om te draaien. Dit kan je met een vork makkelijk doen.
Serveer met (room)boter en poedersuiker, en misschien nog wel met vers fruit erbij. Heerlijk! Geniet ervan.
Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

Tips

  • Maak je het beslag van tevoren? Roer het dan nog even goed door of schud de fles voor je aan de slag gaat met bakken. De zwaardere ingrediënten zakken naar onderen.
  • Een beetje roomboter kan je makkelijk op je poffertjes serveren door een plakje met de kaasschaaf van het blok af te schaven. Werkt perfect!
  • Een gietijzeren poffertjespan is ideaal om je glutenvrije poffertjes mee te maken. Maar er zijn ook grillplaten met een poffertjes inzet, waardoor je ze niet zelf om hoeft te keren. Als je een echte poffertjes liefhebber bent, is het een idee hier eens naar te kijken.
  • Niet zo thuis in de zelf glutenvrije melen mixen? Dan kan je dit recept van Harmke gebruiken met Schar Kuchen und Keckse meel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *