Recept

Glutenvrije Zweedse Zoete Broodjes (Semlor)

Als je nog nooit een glutenvrije semla hebt gegeten, leggen wij jou kort uit wat dit is. Denk aan een lichtzoet broodje, met een vleugje kardemom, amandelspijs en een toefje slagroom. Qua uiterlijk doet een semla een beetje denken aan een roomsoesje. Maar het is zoveel meer dan dat! Het is romig, kruidig, smeuรฏg en ’n vleugje bitter.

 

Glutenvrije semlor mislukken niet

Dit glutenvrije recept voor semlor (het meervoud van semla) is makkelijk om te maken en zal niet snel mislukken. Het zal niet snel te droog zijn, door de heerlijk smeuรฏge amandelspijsvulling. Zien de broodjes er zelf niet zo mooi uit? Geen probleem! Je lost het op met poedersuiker. Dit is dus een gebakje dat je goed kan maken als je je (nog) niet zo een ster voelt in de glutenvrije keuken.

 

Glutenvrij en melk- of lactosevrij

De glutenvrije semlor zijn ook makkelijk melk- of lactosevrij te maken. Kies dan voor plantaardige boter en plantaardige melk. Amandelmelk past mooi in dit recept qua smaken bijvoorbeeld. De amandelspijs van de Albert Heijn die gelikt staat bij de ingrediรซnten, is vegan en glutenvrij. Hij is ook redelijk zacht, dus makkelijk om mee te werken. Voor een mooie toef vegan slagroom, kan je deze gebruiken van de AH.

 

Zweedse Tradities

Semlor komen uit Zweden. In de derde editie van het Miss Glutenvrij Magazine schreven we al over Scandinavische tradities, en het eten van semlor werd hierbij ook al genoemd. Het zijn gebakjes die je kan kopen tussen Kerst en Pasen. Er is zelfs een speciale dag in het jaar – Semla Dag! Dit is welgeteld 47 voor Pasen en je kent het misschien als ‘Vette Dinsdag’. De dag voordat het vasten begint… In Zweden eet je dan dus een heerlijke semla.

 

We beloven je, dit recept is niet moeilijk om te maken en straks eet jij heerlijke een glutenvrije semla.

 

Miss Glutenvrij Magazine

In het Miss Glutenvrij Magazine schreven we meer over Scandinavische tradities. We vinden de Zweedse Fika bijvoorbeeld echt iets om over te nemen. Dit is een bewuste pauze. Dus niet je koude koffie achteroverslaan achter je laptop, maar รฉcht even gaan zitten met je lievelingskoffie en een gebakje (bijvoorbeeld glutenvrije semlor). Zo heb je tijd voor even een fijn gesprekje met een collega. Er mag ook gelachen worden, maar het hoeft niet. Even een momentje stilte is ook heerlijk.

HET RECEPT

Glutenvrije Zweedse Zoete Broodjes (Semlor)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediรซnten

Voor 12 semlor

 

Broodjes

  • 300 Schรคr Brood Mix b
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 gram suiker
  • 7 gr gedroogde gist,
  • 30 gram gesmolten boter of neutrale olie
  • 250 ml lauwwarme (plantaardige) melk
  • Snufje zout
  • theelepel kardemom
  • Geklutst ei

Vulling en topping

  • 150 gram amandelspijs kant-en-klaar (deze van Albert Heijn is glutenvrij en vegan)
  • 100 ml (plantaardige) melk
  • 200 ml geklopte (plantaardige) slagroom
  • poedersuiker
  • Rasp van een sinaasappel (optioneel)

 

Instructies

  1. Meng 150 gram melk met de gist en een schepje suiker. Even roeren en zet het apart tot het begint te borrelen en schuimen. De gist is dan geactiveerd en klaar voor gebruik.
  2. Doe de Broodmix, bakpoeder ,suiker, kardemom en een snufje zout in een kom en meng het even door. Nu voeg je de olijfolie, het geactiveerde gistmengsel en een ei toe. Kneed het met je handen of een machine glad en voeg geleidelijk de overige 100 ml lauwwarme melk toe. Maak een grote bal van het deeg. Bedek het deeg met een vochtige theedoek. Laat het deeg zo 1 uur rijzen, boven de verwarming of in de oven op 35 graden.
  3. Verdeel het deeg na het rijzen in 12 bolletjes op een grote ovenschaal, met voldoende ruimte rondom elk broodje.
  4. Laat de bollen nogmaals 45 minuten rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de broodjes nu 15 minuten.
  6. Laat ze wat afkoelen. Nu breekt de tijd aan om ze te vullen! Snijd het topje van het broodje af, zoals op de afbeelding. Nu haal je met een vork een deel van de binnenkant van het broodje er uit, zodat je een holletje hebt. De uitgeschepte stukjes, doe je in een kom. Dit meng je met de melk en de amandelspijs tot een egaal geheel. Vervolgens vul je alle broodjes weer met deze heerlijke vulling.
  7. De slagroom doe je pas op de broodjes voordat de ze serveert. Een beetje poedersuiker er over en je glutenvrije semla is klaar om te eten!

Heb jij dit recept geprobeerd? Laat ons in de reacties weten wat je ervan vindt.

Als jij een goed glutenvrij recept hebt, mail hem dan naar de redactie! redactie@missglutenvrij.nl En wie weet zie je je recept binnenkort terug op Miss Glutenvrij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *