Als je nog nooit een glutenvrije semla hebt gegeten, leggen wij jou kort uit wat dit is. Denk aan een lichtzoet broodje, met een vleugje kardemom, amandelspijs en een toefje slagroom. Qua uiterlijk doet een semla een beetje denken aan een roomsoesje. Maar het is zoveel meer dan dat! Het is romig, kruidig, smeuรฏg en ’n vleugje bitter.
Glutenvrije semlor mislukken niet
Dit glutenvrije recept voor semlor (het meervoud van semla) is makkelijk om te maken en zal niet snel mislukken. Het zal niet snel te droog zijn, door de heerlijk smeuรฏge amandelspijsvulling. Zien de broodjes er zelf niet zo mooi uit? Geen probleem! Je lost het op met poedersuiker. Dit is dus een gebakje dat je goed kan maken als je je (nog) niet zo een ster voelt in de glutenvrije keuken.
Glutenvrij en melk- of lactosevrij
De glutenvrije semlor zijn ook makkelijk melk- of lactosevrij te maken. Kies dan voor plantaardige boter en plantaardige melk. Amandelmelk past mooi in dit recept qua smaken bijvoorbeeld. De amandelspijs van de Albert Heijn die gelikt staat bij de ingrediรซnten, is vegan en glutenvrij. Hij is ook redelijk zacht, dus makkelijk om mee te werken. Voor een mooie toef vegan slagroom, kan je deze gebruiken van de AH.
Zweedse Tradities
Semlor komen uit Zweden. In de derde editie van het Miss Glutenvrij Magazine schreven we al over Scandinavische tradities, en het eten van semlor werd hierbij ook al genoemd. Het zijn gebakjes die je kan kopen tussen Kerst en Pasen. Er is zelfs een speciale dag in het jaar – Semla Dag! Dit is welgeteld 47 voor Pasen en je kent het misschien als ‘Vette Dinsdag’. De dag voordat het vasten begint… In Zweden eet je dan dus een heerlijke semla.
We beloven je, dit recept is niet moeilijk om te maken en straks eet jij heerlijke een glutenvrije semla.
Miss Glutenvrij Magazine
In het Miss Glutenvrij Magazine schreven we meer over Scandinavische tradities. We vinden de Zweedse Fika bijvoorbeeld echt iets om over te nemen. Dit is een bewuste pauze. Dus niet je koude koffie achteroverslaan achter je laptop, maar รฉcht even gaan zitten met je lievelingskoffie en een gebakje (bijvoorbeeld glutenvrije semlor). Zo heb je tijd voor even een fijn gesprekje met een collega. Er mag ook gelachen worden, maar het hoeft niet. Even een momentje stilte is ook heerlijk.