Recept

Glutenvrije havermuffins met cranberry’s

Ik heb weer een heerlijk glutenvrij recept met haver gemaakt: Muffins. In combinatie met cranberry’s smaakt deze muffin heerlijk zoet en heeft ie een fijne bite.

 

Zo’n anderhalf jaar geleden bakte ik wekelijks glutenvrije muffins. De afgelopen tijd waren deze heerlijke mini-broodjes bij mij in de vergetelheid geraakt. Maar toen ik bedacht wat ik kon doen met dat zakje cranberry’s dat al lange tijd in mijn voorraadkast lag, dacht ik meteen aan muffins. Ook ben ik nog steeds helemaal in to haver, dus maakte ik havermuffins met cranberry’s.

 

Kies voor glutenvrije haver

Let op dat je altijd voor gecertificeerde glutenvrije haver kiest. Haver is van nature glutenvrij, maar vrijwel altijd besmet met gluten. De gecertificeerde variant is geschikt voor mensen met coeliakie. Glutenvrije haver koop ik tegenwoordig bij Albert Heijn van hun eigen merk Vrij van Gluten. Deze is 100% glutenvrij, fijn om mee te werken en niet duur. En hij is zo af en toe ook nog in de aanbieding, erg fijn.

HET RECEPT

Glutenvrije havermuffins met cranberry’s

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

Voor 12 stuks

  • 140 gram glutenvrije bloem (Mix C Schär bijvoorbeeld)
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 120 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 140 glutenvrije havermout
  • 90 gram gedroogde cranberry’s
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 zakje vanillesuiker

 

Bereidingswijze

  1. Doe de bloem, het bakpoeder, de basterdsuiker en havervlokken in een grote kom. Doe daarbij de cranberry’s die je even door een klein beetje meel hebt gehaald, dit voorkomt dat ze naar de bodem zakken. Roer alles door elkaar. Klop de eieren (met behulp van een mixer) los in een kom. Klop de melk, zonnebloemolie en de vanillesuiker erdoor.Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schenk het eimengsel erin. Roer voorzichtig tot het geheel net gemengd is, dus niet te lang en NIET met de mixer.
  2. Ik gebruik een siliconen muffinvorm voor 12 muffins, die kocht ik ooit bij Action. Hierin leg ik papieren muffinvormpjes. De vormpjes die ik nu gebruikte, zijn eigenlijk iets te groot zoals je ziet. Tip: Leg je schiliconenvorm altijd op een bakplaat anders krijg je ‘m niet fatsoenlijk in je oven.
  3. Wacht niet te lang met het beslag in de vormpjes scheppen, want dan gaat de bakpoeder zijn werk al doen. Ik kon nu mooi mijn ijsbollepel gebruiken.
  4. Een ijsbollepel is perfect om je beslag in de vormpjes te scheppen. Zoals je ziet, heb ik bijna niet geknoeid en zijn de vormpjes mooi gevuld. Zet je muffins 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
  5. Zien ze er niet goed uit? En ze smaken ook nog eens hartstikke lekker. De muffins zijn luchtig, zoet en hebben een fijne bite. Daarnaast zijn haver en cranberry’s super gezond voor je. Een fijne snack als tussendoortje, om neer te zetten voor visite of om mee te nemen naar school/werk of voor onderweg. Eet smakelijk.

Klik hier voor nog meer lekkere glutenvrije muffinrecepten.

 

Dit recept is gemaakt door Harmke (oprichtster van Miss Glutenvrij)

 

Harmke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *