Recept

Glutenvrije Erwtensoep met karbonade en rookworst (snert)

Wat ben ik dol op erwtensoep. Een van mijn favoriete wintergerechten. Ik laat je zien hoe ik glutenvrije erwtensoep maak, lekker met karbonade en rookworst.

 

Als kind al at ik zo twee flinke borden erwtensoep op. Wat vind ik deze soep lekker. Door de jaren heen heb ik al heel wat keren erwtensoep gemaakt. Inmiddels heb ik mijn eigen favoriete variant ontdekt. Ik maak ‘m namelijk graag met karbonade en rookworst, dat vind ik veel lekkerder dan spek.

 

Als je me langer volgt, weet je dat ik geen fan ben fan kant-en-klaar. Zelfgemaakt is gewoon veel lekkerder en gezonder. Geen gekke toevoegingen of e-nummers, nee lekker puur en je weet wat je eet. Maak vooral direct een grote pan, want erwtensoep kan je heel goed invriezen. Het kost even wat (wacht)tijd, maar in die tijd kan je van alles doen. Je soep pruttelt wel lekker door op het vuur.

HET RECEPT

Glutenvrije Erwtensoep met karbonade en rookworst (snert)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 500 gram spliterwten
  • 2 liter water
  • Halve knolselderij
  • Flinke prei
  • Flinke winterpeen
  • 1 grote ui
  • Laurierblaadje
  • 1 aardappel (iets kruimig)
  • 3 takjes selderij
  • Zout en peper
  • 250 à 300 gr karbonade
  • 250 gr Unox gelderse rookworst (deze is glutenvrij)

Werkwijze

  1. Doe in een grote soeppan het water, de spliterwten, halve eetlepel zout, het laurierblaadje en de karbonade (met bot) en breng aan de kook;
  2. Schep het schuim weg en laat alles zo’n 30 minuten zachtjes koken;
  3. Haal de karbonade uit de pan en snij in stukjes, vis ook het laurierblaadje uit de soep;
  4. Maak de groenten schoon en snij in grove stukken en voeg samen met de karbonade stukjes aan de soep toe;
  5. Laat de soep nog zo’n 45 minuten zachtjes koken;
  6. Snij de rookworst in plakjes en voeg toe aan de soep;
  7. Breng op smaak met zout en peper.

Je kunt de soep prima een dag van tevoren maken. Ik vind ‘m stiekem de dag erna nog lekkerder, dan zijn de smaken zo heerlijk in elkaar getrokken.

Ik weet dat het gebruikelijk is bij erwtensoep roggebrood met katenspek te eten. Roggebrood is niet glutenvrij, diverse soorten katenspek wel. Ik neem er niks bij, de soep zo vind ik hartstikke lekker en daar eet ik dan liever wat meer van.

 

Dit recept is gemaakt door Harmke (oprichtster van Miss Glutenvrij)

 

Harmke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *