Recept

Rabarber Clafoutis (Glutenvrij)

Yes! Het is weer volop rabarbertijd! Profiteer ervan, want het rabarberseizoen duurt nooit zo lang. Wij maakten deze rabarber clafoutis. Hoewel cheesecake niet helemaal het correcte woord is… Dit nagerecht is op basis van ricotta en amandelmeel en is echt super makkelijk te maken!

 

Rabarberseizoen

De rabarbertijd loopt van het voorjaar tot de vroege zomer. Vaak kan je begin mei tot halverwege juni verse rabarber stengels kopen in de supermarkt. Soms is het wel zoeken, want alsnog heeft niet elke supermarkt ze.

 

Wat is rabarber

Rabarber is een eetbare plant met sappige dikke stelen die kenmerkend rood zijn. Je eet alleen de stelen, niet de blaadjes. Het heeft een zure smaak, maar in recepten wordt er vaak (veel) suiker toegevoegd om het zoeter te maken. Je vindt rabarber terug in taarten, desserts en compote. Wat ons betreft een feestje in de lente om ermee te koken en te bakken!

 

Rabarbercompote

Rabarbercompote maken is een eenvoudige manier om met rabarber aan de slag te gaan en ook om rabarber te conserveren. Je kan de compote namelijk lang bewaren! En het overal bij eten. Bijvoorbeeld in plaats van – of bij – appelmoes, door je ontbijtje, op een pannenkoek of verwarmd bij een bolletje (vanille)ijs. Hieronder vind je het recept voor rabarbercompote.

 

Rabarber Clafoutis

‘Baked Ricotta’ is een grote hit op Pinterest en TikTok. En terecht! Soms neemt het meer de vorm aan van een cheesecake, maar in dit geval zou ik het eerder een soort glutenvrije clafoutis noemen.

HET RECEPT

Rabarber clafoutis

Rabarber Clafoutis (Glutenvrij)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Rabarbercompote maken

Ingrediรซnten

  • 500 gram rabarberstelen
  • 100 gram suiker (meer of minder naar behoefte)
  • onze tip: een klein scheutje oranjebloesemwater!!

Werkwijze

  1. Maak rabarberstelen schoon en snijd in kleine stukjes.
  2. Voeg hier suiker naar smaak aan toe en eventuele andere smaakmakers zoals vanille-extract of stemgember.
  3. Zet dit in een pannetje met een klein laagje water op zacht vuur. Je hoeft niet veel water toe te voegen, want de stelen zijn zelf ook al sappig.
  4. Breng aan de kook onder af en toe roeren. Laat het 15 minuten zachtjes pruttelen, maar langer mag ook, totdat het water wat ingedikt is.
  5. Blijf er wel bij, want het kan makkelijk overkoken of vastplakken aan de pan.
  6. Proef of je het op smaak vindt. Zoet genoeg?

Rabarber clafoutis maken

Ingrediรซnten

  • 1 bakje ricotta (250 gram)
  • 50 ml (amandel)melk
  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 120 gram amandelmeel
  • 30 gram tapiocameel
  • 2 el zachte boter
  • 5 el rabarbercompote (zelfgemaakt, gekocht of gekregen)
  • snufje zout
  • handje amandelschaafsel ter garnering

Werkwijze rabarber clafoutis

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Maak je rabarbercompote volgens bovenstaand recept.
  3. Meng de ricotta, melk, gesmolten boter en eieren in een kom.
  4. Mix vervolgens de amandelmeel, bakpoeder, suiker, zout en tapioca erdoor heen en mix tot een glad beslag.
  5. Vet een taart/quiche-vorm in en giet het beslag hier vervolgens in.
  6. Vervolgens verdeel je vijf eetlepels rabarbercompote over de bovenkant van het beslag. Meng het een beetje met de bolle kant van de lepel, tot een marble-effect. Garneer met wat amandelschaafsel.
  7. Plaats de taart nu 30 minuten in de oven. Test hierna of de binnenkant gaar is met een satรฉprikker.

 

Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *