Ik ben dol op de Italiaanse keuken. Een heerlijk gerecht vind ik deze glutenvrije focaccia. Ik maakte met de nieuwe biologische en glutenvrije bloem van Lieke is vrij een glutenvrije versie van dit smaakvolle broodje. Ook mag ik weer drie zakken bloem weggeven.
Lieke is vrij heeft een nieuw product: bloem. Deze is volledig biologisch en bevat, zoals je van Lieke gewend bent, geen gluten. Ook is ‘ie lactosevrij en suikervrij. Het fijne van deze bloem is dat het zo ontzettend veelzijdig is. Lieke vroeg mij een focaccia te maken met de bloem en dat is erg goed gelukt.
Mijn visite, die niet glutenvrij eet, en mee at, gaf me complimenten over de glutenvrije focaccia: een krokante niet te dikke zeer smaakvolle korst met een zachte binnenkant. De binnenkant van de focaccia proeft vrij basic, prima dus om extra te besprenkelen met olijfolie, (Italiaanse) kruiden en (zee)zout, of te besmeren met pesto of tapenade.
Ik ben erg blij met de structuur van de focaccia. Omdat dit de eerste keer was dat ik een brood bakte met deze bloem, was ik een beetje bang dat ‘ie niet gaar zou worden of te droog zou zijn.
Fiberhusk of psylliumvezels
Het is toch altijd maar weer afwachten of een nieuw glutenvrij brood met nieuwe bloem lukt. Ik gebruikte daarom fiberhusk (een vezel dat zorgt voor een smeuรฏg brood)ย dit het geheime ingrediรซnt is, durf ik niet te zeggen, maar de focaccia lukte erg goed. Ik koos ervoor het deeg te mixen met deeghaken in een mixer, maar kneden met de hand gaat ook prima. De focaccia was makkelijk te vormen voor ik ‘m in de oven deed.
De glutenvrije focaccia is het lekkerst als ie warm uit de oven komt. Ik bewaarde de focaccia twee dagen in aluminiumfolie en warmde ‘m toen op in de oven met mozzarella en extra Italiaanse kruiden, dat smaakte ook erg goed.