Eggrolls, springrolls, summerrolls, loempia’s – we gebruiken verschillende namen voor gevulde rolletjes. Hoewel deze hapjes en het algemene idee van de gerechten op elkaar lijken, zijn ze niet allemaal hetzelfde.
In Vietnam bestaan twee varianten: de verse, koude variant (Gỏi Cuốn) en de gefrituurde variant (Chả giò). Beide kunnen met rijstvellen gemaakt worden.
Springrolls en summerrolls waren ooit een seizoensgerecht gevuld met lente- of zomergroenten. Maar nu zijn de meeste groenten het hele jaar verkrijgbaar en kun je hierin je creativiteit de vrije loop laten. Het leuke is dat je, door de neutrale smaak van het rijstpapier, er vrijwel alles in kunt doen; groente, fruit, vlees, vis, schaaldieren, kruiden, tofu, paddestoelen en meer.
Een summerroll bevat over het algemeen drie (gelijk verdeelde) onderdelen: een smaakvol gekruid of gemarineerd eiwitingrediënt, rauwkost en fijne rijstnoedels. Hier kan eventueel later een topping aan worden toegevoegd.
De summerrolls worden geserveerd met een dipsaus.