Recept

Super lekkere glutenvrije moussaka

Moussaka is heerlijk comfort food. Een vergelijkbare variant van dit recept maken we al in de familie zolang ik me kan herinneren. Vroeger maakten we het mét gluten, inmiddels maken we het glutenvrij. We waren een keer bij een vriendin uitgenodigd om te komen eten, en ik vond het zo leuk: zij deed gewoon lasagnebladen in de moussaka erbij! Helemaal geïnspireerd, maakten wij vervolgens al onze moussaka’s met deze twist. Het is natuurlijk niet helemaal zoals het in de Griekse keuken hoort. Daarom noemen we het thuis ook wel moussagne, een variatie op moussaka en lasagne.

HET RECEPT

Super lekkere glutenvrije moussaka

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

120 minuten – 8 personen (±2 grote ovenschalen)

 

Ingrediënten:

  • 3 aubergines
  • 2 grote witte uien of 3 sjalotten
  •  750g rundergehakt (vega optie: vegan rul)
  • 1 grote tomaat
  • 350ml tomaten passato
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • 0,5 tl kaneel
  • 0,5 tl piment
  • 1 tl Italiaanse kruiden of oregano
  • 50 ml water
  • 250g geraspte belegen kaas (tip: probeer eens geitenkaas. Dit is lekker romig)
  • 1 pakje gele linzen lasagne
  • olie
  • zout en peper naar smaak

Bechamelsaus:

  • 3 el boter of olie
  • 4 el glutenvrije witte bloem (wij raden deze aan)
  • 500 ml glutenvrije havermelk (je kunt ook koemelk gebruiken)
  • 2 eieren
  • nootmuskaat naar smaak

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC (indien mogelijk op de grillfunctie). Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1,5 cm dik. Besmeer de plakken met olie en leg ze op een bakplaat. Bak ze in de oven tot ze gaar zijn en een beetje bruin kleuren. Laat ze vervolgens afkoelen.
  2. Fruit de ui in een ruime braadpan. Zodra de ui begint te verkleuren, voeg je het gehakt toe. Bak dit tot het bruin kleurt en breng op smaak met zout, peper, piment, kaneel en Italiaanse kruiden.
  3. Was de peterselie en tomaat goed. Hak de peterselie met een scherp mes fijn. Snijd de tomaat door de helft en verwijder de pitjes. Hak vervolgens de tomaat in kleine blokjes.
  4. Voeg de tomaat, passato en fijngehakte peterselie toe aan de pan. Voeg als laatste het water toe en schep het geheel goed door.
  5. Laat de saus voor ongeveer 15 minuten met de deksel op de pan op gemiddeld vuur pruttelen.
  6. Maak nu de bechamelsaus. Dit doe je door de boter op laag vuur in een pan te smelten en schepje voor schepje de bloem toe te voegen. Bak dit kort in de pan aan. Voeg nu de havermelk toe. Roer met een garde stevig door totdat de saus mooi egaal is. Als deze te dik is, kan je nog wat extra melk toevoegen. Breng op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat.
  7. Bouw de moussaka op in een ruime ovenschaal. Vet die van tevoren in met wat olijfolie. Leg een laag aubergineplakken op de bodem en verdeel hierover een lepel gehaktsaus.
  8. Schep er vervolgens een laagje bechamelsaus overheen. Sluit af met een laag lasagnebladen. (Zorg dat de bladen een mooie laag vormen, maar laat ze elkaar niet overlappen. Breek ze waar nodig door.)
  9. Herhaal het proces door weer een laag aubergine, gehakt, bechamelsaus en lasagnebladen te maken. Laat ongeveer 1,5 cm onder de rand van de schaal vrij.
  10. Sluit af met een laag bechamelsaus en verdeel deze mooi over de moussaka. Strooi hier geraspte kaas overheen.
  11. Bak de moussaka in de oven op 200ºC voor 45 minuten.

Variaties en tips:

  • De moussaka is van zichzelf al heel smaakvol, maar als bijgerecht kan je gekruide gebakken aardappeltjes en een frisse groene salade serveren
  • Bij een koemelkallergie kan je goed geiten- of schapenkaas gebruiken in plaats van koeienkaas.
  • Voor een geheel melkvrije moussaka kan je de kaas weglaten. Dan kan je de bovenste laag met een dungesneden aardappel bedekken. Doe hier nog een schep bechamelsaus overheen en eventueel wat edelgistvlokken voor een kaas-achtige smaak.
  • Ook erg lekker om de volgende dag als warme lunch te eten.

Dit ovengerecht stond in ons derde Miss Glutenvrij Magazine 2022. Bekijk hier andere glutenvrije ovenschotels.

 

Dit recept is geïnspireerd op een recept uit Kookboek De Keuken van het Midden-Oosten van Claudia Roden. Roden, C. (1995). De keuken van het Midden-Oosten. BZZTôH. Recept Moussaka pg 320,321.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *