Om welke redenen eet iemand eigenlijk glutenvrij? Steeds vaker hoor je dat mensen glutenvrij eten. Maar waarom doen zij dit? Wat beweegt hen er toe om te stoppen met het eten van gluten?
Ik eet zelf glutenvrij omdat ik coeliakie heb, wat dit precies is, leg ik hieronder uit. Vroeger dacht ik dat dit de enige reden was om te kiezen voor een glutenvrij dieet. Dat dit allang niet meer zo is, bewijst het lijstje hieronder. Steeds vaker gaan mensen glutenvrij eten. Vandaag kijken we samen naar de verschillende redenen om glutenvrij te gaan eten.
Redenen om glutenvrij te gaan eten
- Coeliakie (glutenintolerantie)
- Ziekte van Dühring (dermatitis herpetiformis)
- Glutensensitiviteit
- Tarweallergie
- Beter voelen
- Afvallen
Coeliakie (glutenintolerantie)
Coeliakie is een auto-immuunziekte. De darmen van iemand met deze ziekte beschadigen door het eten van gluten, dit gaat vaak gepaard met nare klachten zoals buikpijn, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en vele andere klachten. Coeliakie wordt ook wel glutenintolerantie genoemd of in de volksmond (glutenallergie). Er bestaat helaas geen medicijn tegen coeliakie. Het enige wat iemand met deze ziekte kan doen om van de klachten af te komen, is levenslang een glutenvrij dieet volgen.
Ziekte van Dühring (dermatitis herpetiformis)
De ziekte van Dürhring, ook wel dermatitis herpetiformus genoemd, ontstaat net als coeliakie door een overgevoeligheid voor gluten. De ziekte uit zich door jeukende blaasjes, bultjes of blaren voornamelijk op de knieën, schouders, buitenkant van de ellebogen en billen. Mensen met deze aandoening moeten een glutenvrij dieet volgen, daarnaast is er medicatie beschikbaar.
Glutensensitiviteit
Mensen met glutensensitiviteit hebben verschijnselen die doen denken aan coeliakie, maar ook aan het prikkelbare darmsyndroom. Zo hebben velen van hen last van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en vele andere klachten. Deze groep mensen ervaart net als de de meeste personen met coeliakie vervelende klachten door het eten van gluten. Wat hen helpt om van die klachten af te komen is glutenvrij eten. Het verschil met coeliakie is dat de darmen van mensen met glutensensitiviteit niet beschadigen door het eten van gluten.
Tarweallergie
Het woord zegt het eigenlijk al. Mensen met een tarweallergie zijn allergisch voor tarwe. Eten zij tarwe dan geeft het lichaam een allergische reactie. De meest voorkomende klachten bij tarweallergie zijn: astma, eczeem, netelroos, zwelling, krampen of hooikoorts. Omdat de meeste glutenvrije producten tarwevrij zijn (met uitzondering van glutenvrij tarwezetemeel) hebben mensen met een tarweallergie baat bij glutenvrij eten.
Beter voelen
Ik kom steeds meer mensen tegen die zeggen zich beter te voelen als ze glutenvrij eten. Wanneer zij gluten mijden, is hun buik minder opgeblazen, hebben ze meer energie, zitten ze beter in hun vel, verdwijnt vermoeidheid, hoofdpijn en ga zo maar door. Wellicht is hier een verband met glutensensitiviteit, maar noemen zij het zelf (nog) niet zo. Ze eten glutenvrij omdat hun lichaam zich daar lekkerder bij voelt.
Afvallen
Er is nog steeds een groep mensen die denkt dat je afvalt als je glutenvrij gaat eten. Wake-up call: dit is niet zo! Glutenvrij eten zorgt er per definitie niet voor dat je afvalt. Wel kan het zijn dat als zij gluten mijden en ook niet de vervangende glutenvrije producten nemen zoals koek, pasta, brood dat zij afvallen. Dit komt dan vaak omdat deze mensen bewuster kiezen voor een van nature glutenvrij onbewerkt product. Onbewerkte pure producten zijn vaak gezonder dan bewerkte voeding. Dit zou er voor kunnen zorgen dat zij afvallen. Ook is een glutenvrij dieet vaak koolhydraat arm en dan kan ook verschil maken.
Om welke reden eet jij glutenvrij? Laat het ons weten in de comments of op Instagram (klik hier).