Recensie: Glutenvrij bakken kan iedereen, het kookboek van Fatima Abakka

Vorige maand bracht Fatima Abakka (voor sommigen beter bekend onder de naam Aya Glutenvrij) een eigen glutenvrij kookboek uit! Het heet ‘Glutenvrij Bakken Kan Iedereen’. 

 

Al eerder deelde Fatima een paar recepten via Miss Glutenvrij. Online staat het heerlijke Overnacht-brood van haar en ook in ons papieren tijdschrift stonden een paar mooie recepten van haar. We kondigden een half jaar geleden aan dat er een glutenvrij bakboek aankwam. En YES! Wij hebben het kookboek inmiddels al een maand in huis, en ook een maand ‘in gebruik’. Daarom schrijven wij nu een eerlijke, uitgebreide recensie over dit nieuwe glutenvrij kookboek.

 

Over Aya Glutenvrij

Aya is de naam van de dochter van Fatima. Een paar jaar geleden kreeg zij de diagnose coeliakie. In het voorwoord beschrijft Fatima dat dit best hard aankwam. De Marokkaanse keuken kent namelijk veel gerechten en hapjes met deegwaar en dus gluten. Wat volgens Fatima echt nog miste in het glutenvrije aanbod, waren de Marokkaanse en mediterraanse recepten in glutenvrije versie. Daarom ging Fatima zelf deze recepten die zij zo miste ontwikkelen.

 

Glutenvrij bakken te ingewikkeld?

Fatima schrijft dat ze wil bewijzen dat glutenvrij bakken voor iedereen toegankelijk moet zijn en een glutenvrij dieet echt absoluut niet saai of beperkend is! Het boek heet dan ook ‘Glutenvrij bakken kan iedereen’. De recepten in het boek zijn daarom eenvoudig en goed uitgedacht. Zelfs als je een beginner bent met glutenvrij bakken, laat dit boek je zien dat het echt haalbaar is en makkelijk kan zijn! In veel recepten wordt met kant-en-klare bakmixen gewerkt, zoals Schär en Allergento. Fatima legt uit dat ze hiervoor heeft gekozen om de drempel laag te houden. Maar er zijn ook recepten met eigen meelsoorten die gemengd moeten worden. Hiermee laat Fatima zien dat ze absoluut thuis is in de glutenvrije meelsoorten en het gebruik hiervan.

 

Het boek in handen

De voorkant is mooi eenvoudig. Dat vinden wij ook passen bij de titel. Op de foto staat de Besbousa. Dat was voor ons een baksel waar we nog nooit van gehoord hadden. We vinden de voorkant goed gekozen en representatief voor dit kookboek, dat vol staat met baksels van over de hele wereld. De foto’s zijn minimalistisch en aantrekkelijk en de recepten staan overzichtelijk en duidelijk gepresenteerd. Nogmaals: de drempel om glutenvrij te bakken wordt echt lager gemaakt door dit boek, ook door de vormgeving.

 

Inhoud van het boek

Het boek begint met uitgebreide informatie over coeliakie, gevolgd door handige producten en baktechnieken. Deze pagina’s zijn wat ons betreft echt goud waard. Heel helder beschrijft Fatima de opties voor glutenvrije meelsoorten en bakmixen. Absoluut tips van waarde, die de drempel verlagen om te beginnen met glutenvrij bakken. Er wordt nuttige informatie gegeven over gist, bindmiddelen en het rijsproces, en hoe je het best met glutenvrij deeg om kunt gaan.

 

Inhoud van de recepten

Het boek bestaat uit drie delen: Brood & broodjes, hartig en zoet. Het eerste deel, de broodjes, bestaat al uit wel 24 recepten! Van wit stokbrood en melkknipbrood tot mediterraanse klassiekers, zoals pitabroodjes, focaccia en Marokkaanse broodjes, die voor ons nog onbekend waren. Maar: als je de foto’s ziet van deze broodjes, wil je ze graag maken. Elk recept dat in Nederland vrij onbekend is, wordt met een met een korte inleiding uitgelegd wat het precies is. Bijvoorbeeld krachel:”Dit zijn traditionele Marokkaanse broodjes die heerlijk luchtig zijn en op smaak worden gebracht met anijs.” Klinkt heerlijk en willen we zeker een keer proberen! Het zijn wel recepten die wat tijdrovend zijn, door rijstijd. Wat natuurlijk logisch is, maar wel handig om te weten. Het zijn geen recepten die je binnen 15 minuten op tafel hebt staan.

 

 

In het tweede deel, hartig, komen ook veel bekende gerechten langs van over de hele wereld. Gözleme, Turkse pizza, maar ook Surinaamse bara. Wij probeerden het recept voor pizza met peer en gorgonzola. Deze was goed gelukt met de aanwijzingen voor het maken van de glutenvrije pizzabodem. Heel goede structuur en lekkere smakencombinatie.

 

 

Het laatste deel, de zoete recepten. Hier komen prachtige Marokkaanse koekjes in voor, waarvan wij de Gazellehoortjes gemaakt hebben. Fatima legt uit dat het een vereenvoudigde versie is van het originele recept, dat het moeilijkst te maken koekje is uit de Marokkaanse keuken. De smaken uit de Marokkaanse keuken klinken heerlijk! Zoals de sesam-pistachestaven. Een paar recepten zijn creaties van Fatima zelf, zoals frambozenmakronen. Ook vind je recepten voor Hollandse appeltaart, worteltaart en een naked-taart. De variatie is dus enorm.

 

Miss Glutenvrij Test

Zoals hierboven genoemd, hebben wij een paar recepten van dit kookboek al gemaakt, namelijk de gazellehoortjes en de pizza. De recepten waren makkelijk te volgen, de aanwijzingen waren duidelijk en het resultaat was absoluut erg lekker! Wij willen graag nog andere recepten uitproberen in de (nabije) toekomst!

 

Onze mening en conclusie

Het boek ‘Glutenvrij Bakken Kan Iedereen‘ is wat ons betreft echt uniek en een prachtig en handig glutenvrij kookboek om in je bezit te mogen hebben. De recepten zelf zijn uniek en zeer gevarieerd. Ook voldoet de titel absoluut aan de inhoud. Iedereen kan glutenvrij bakken! En dit kookboek helpt je als beginner echt op weg! Ook als je al veel glutenvrije ervaring hebt, is dit boek een aanvulling. Er staan recepten in die je nog nooit hebt gezien. Heel inspirerend en wat leuk om zo ook meer te leren over de rijke Marokkaanse keuken!

Heb jij het nieuwe kookboek al in huis? We horen graag wat je van het kookboek vindt en of je al een recept uitgeprobeerd hebt! Hier vind je een link naar het kookboek via Bol.com.

 


  

 

(Dit artikel bevat affiliate links, maar is niet gesponsord)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *