Deze vraag komt vaak langs! Hoe zit het met gluten in bier en sterke drank? We nemen je mee in het proces hoe sterke drank wordt gedestilleerd en hoe het kan dat bier wat van een glutenbevattend graan gemaakt is tóch glutenvrij kan zijn! Handig om deze informatie te weten, zeker nu er (hopelijk) wat beter weer aankomt voor een terrasje met een drankje!
Destilleren
Het is natuurlijk wel verwarrend: Veel sterke dranken worden juist gemaakt van graansoorten, die mensen met coeliakie niet mogen hebben. Toch zijn ook deze dranken vaak gewoon glutenvrij. Hoe dit kan? Eiwitten, waaronder gluten, kunnen tijdens het destilleerproces namelijk niet mee verdampen en blijven achter in het restproduct. Hierdoor zijn pure (dus: heldere) gedestilleerde dranken, zoals vodka, whiskey en gin glutenvrij. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat er in een schone en professionele omgeving wordt gewerkt. Check dit altijd voor je wat drinkt! Meer info en bronnen over destilleren en gluten vind je hier!
Hoe zit het met alcohol en gluten?
- Dranken zoals wijn, champagne, cider, port en sherry zijn meestal glutenvrij. Yay! Het kan wel zo zijn dat er tijdens het productieproces of als toevoeging, een glutenbevattend middel wordt gebruikt. Check altijd even het label op de fles!
- Heldere gedestilleerde dranken, zoals whiskey, gin, en jenever etc. zijn ook bijna altijd gewoon glutenvrij. Zelfs als er een glutenbevattend graan is gebruikt, kan je deze dranken meestal gewoon veilig drinken.
- Alcoholische dranken met toevoegingen zoals likeuren zijn bijna altijd glutenvrij. In hele uitzonderlijke gevallen kunnen er gluten inzitten dus check wel altijd even de ingrediënten.
- Ondoorzichtige niet heldere dranken kunnen wel gluten bevatten. Zo is er soms gebruikt gemaakt van glucosestroop en dit bevat helaas tarwe. Lees dus altijd de ingrediënten.
- Bier is niet glutenvrij. Tenzij er een duidelijk glutenvrij keurmerk op staat.
Hoe zit het met glutenvrij bier?
Glutenvrij bier is meestal gemaakt van gerst. Maar dan zijn toch gewoon gluten?… hoor ik je denken. Ja, maar de gluten worden verwijderd (deglutenized) tijdens het proces, en zodoende mag het bier gewoon glutenvrij genoemd worden. Er zit wel een kleine kanttekening bij. De NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) geeft de licentie voor het glutenvrije logo af. Hiervoor hanteren zij de Codex Alimentarius. Dit houdt in dat als het product onder de 20ppm gluten bevat, het glutenvrij mag worden genoemd. Nu is het volgens sommige bronnen niet geheel duidelijk of de gluten nog duidelijk gemeten kunnen worden in bier. Omdat het om een gefermenteerde drank gaat, schijnt het ware glutengehalte in sommige gevallen toch hoger te zijn dan vermeld. Zo kan het dus zijn dat je tóch nog reageert op een glutenvrij biertje.
Bier zonder glutenvrij logo drinken?
Sowieso is er rondom bier wat onduidelijkheid. Sommige personen die coeliakie hebben, drinken met succes biertjes van bepaalde merken, die geen glutenvrij logo bevatten, omdat deze ook een zeer laag ppm gehalte aan gluten heeft. Tijdens het mouten en brouwen gaat namelijk een groot deel van de gluten ‘verloren’ uit bier. Maar of dit veilig zou zijn? Durf jij dit aan?
Met mate, maar dan echt!
Het is als je coeliakie hebt, niet verstandig om heel veel (deglutenized) biertjes te drinken op een avond. Ook vanwege de gluten stapeling. Tenzij je kiest voor een 100% glutenvrij biertje! Want die zijn er gelukkig wel. Een aantal merken maken bier op basis van tef, rijst of boekweit. In dat geval kun je veilig van je pilsje genieten.
Wij zijn benieuwd: Drink jij zonder zorgen glutenvrij bier? Of probeer je toch te letten op eventuele glutenstapeling. Welk glutenvrij bier vind jij echt lekker?