Voor snacks kun je me midden in de nacht wakker maken! Ik ging vroeger altijd graag naar familievrienden voor het avondeten, omdat ik wist dat we snacks zouden eten terwijl we wachtten tot het eten klaar was.
Helaas heb ik sinds ik glutenvrij ben niet zoveel opties voor snacks meer, vooral als ik niet degene ben die het etentje organiseert. Als ik wel zelf het eten en de snacks maak maak ik alles stiekem  glutenvrij. Dan moet ik er natuurlijk wel voor zorgen dat alles lekker is voor iedereen. Hier zijn enkele van mijn stiekem glutenvrije snacks:

Guacamole

  • Avocado
  • Knoflook
  • Zout
  • Peper
  • Limoen

Bereiding

  • Prak de avocado met een vork/blender
  • Rasp de knoflook erdoorheen
  • Voeg zout, peper en een scheutje limoensap toe

Ovenchips

  • Aardappels
  • Zout
  • Paprikapoeder

Bereiding:

  • Snijd met een kaasschaaf de aardappels in dunne schijfjes
  • Strooi wat zout en paprika op de schijfjes
  • Pak bakpapier en vet het lichtjes in met vet/olie
  • Verdeel de schijfjes en bak lang ze op een laag vuur in de oven
  • Haal ze voorzichtig uit de oven met behulp van een spatel

Borrelnootjes

  • Kikkererwten
  • Zout
  • Peper
  • Paprikapoeder

Bereiding:

  • Zeef de kikkererwten en laat ze even uitlekken
  • Neem een stuk bakpapier en verdeel de kikkererwten erover
  • Voeg paprikapoeder, zout en peper toe (je kunt nog andere poeders toevoegen zoals uipoeder, knoflookpoeder etc.)
  • Bak de kikkererwten totdat ze droog en crispy zijn

Hummus

  • Kikkererwten
  • Tahin
  • Knoflook
  • Paprikapoeder
  • Limoensap
  • Zout en peper

Bereiding:

  • Neem een bakje en doe de kikkererwten en de tahin erin
  • Rasp wat knoflook en voeg het toe
  • Voeg wat limoensap, zout en peper toe
  • Mix alles goed door elkaar met een staafmixer
  • Doe alles in een bakje en maak af met paprikapoeder en een paar kikkererwten er bovenop

Falafel

  • 1 kilo kikkererwten
  • 2 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje koriander
  • 1 peper
  • 3el kurkuma
  • 3el komijnpoeder
  • 2el korianderzaad
  • 1 ½tl bakpoeder
  • Olie

Bereiding

  • Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef of vergiet
  • Laat de olie alvast heet worden tot 180 graden Celsius
  • Snipper de ui en knoflook
  • Spoel de peterselie en koriander af en hak ze fijn
  • Snijd de peper in stukjes
  • Doe de kikkererwten, ui, knoflook, peper en de kruiden in een blender
  • Voeg de kurkuma, komijn, de koriander en het bakpoeder toe en mix alles tot een pasta samen
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Maak balletjes van de kikkererwtenmix en bak ze krokant tot ze goudbruin zijn
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier
  • Serveer met eventueel een saus of yoghurtdip

Falafel recept van:

Wat is falafel en hoe maak ik het? (2021, 13 september). Lacroix. Geraadpleegd op 29 maart 2022, van https://www.lacroix.be/nl/tips/wat-is-falafel-en-hoe-maak-ik-het

Wat zijn jullie favoriete glutenvrije snacks?