Miss Glutenvrij kruidkoek

Glutenvrije Salted Caramel Fudge Maken

Gimbap 김밥 (Koreaanse sushi)De Glutenvrije Horeca App: makkelijker glutenvrij uit etenGlutenvrije Tortellini OvenschotelErvaringsverhaal: Hoe mijn migraine coeliakie aan het licht brachtGlutenvrije klei maak je zoGevulde...

Gimbap 김밥 (Koreaanse sushi)

Glutenvrije week bij Lidl: vanaf 5 januari 2023Nieuws Glutenvrije week bij de Lidl: vanaf 5 januari 2023 Wat een begin van het jaar! Vanaf donderdag...

De Glutenvrije Horeca App: makkelijker glutenvrij uit eten

Glutenvrije week bij Lidl: vanaf 5 januari 2023Nieuws Glutenvrije week bij de Lidl: vanaf 5 januari 2023 Wat een begin van het jaar! Vanaf donderdag...

Glutenvrije Tortellini Ovenschotel

Glutenvrije week bij Lidl: vanaf 5 januari 2023Nieuws Glutenvrije week bij de Lidl: vanaf 5 januari 2023 Wat een begin van het jaar! Vanaf donderdag...

Super makkelijke glutenvrije kruidkoek

Kruidkoek vind ik één van de lekkerste tussendoortje. Helaas zijn de glutenvrije koeken uit de winkel vaak lang niet zo lekker als een zelfgemaakte glutenvrije kruidkoek. Bovendien zijn ze een stuk droger, dan als ‘ie net uit de oven komt. In dit artikel laat ik je zien hoe ik mijn kruidkoek maak en hoe je ‘m lang lekker houdt.

De ingrediënten stellen weinig voor en ik doe dit recept dan ook altijd uit mijn hoofd. Naast de ingrediënten heb je een mixer nodig en een bakvorm. Ik kies voor een harde vorm in plaats van siliconen, omdat deze zijn vorm behoudt. In ongeveer een uurtje kun je genieten van je makkelijke maar o zo lekkere kruidkoek.

Ingrediënten

  • 200 gram (glutenvrije) bloem (ik gebruikte Mix B van Schär)
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 (flinke) eetlepels koek en speculaas kruiden (Verstegen)
  • 4 eieren
  • 8 gram bakpoeder, dit is een half zakje van Dr. Oetker

Ik ben al mijn restjes meel aan het opmaken dus daarom koos ik voor Mix B van Schär. Je kunt de kruidkoek natuurlijk ook met ander meel maken. Ook kun je er van alles aan toevoegen zoals rozijnen en stukjes noot, maar ik laat zien hoe je heel makkelijk met weinig ingrediënten een kruidkoek kunt maken.

Werkwijze

Doe alle ingrediënten in je kom en zet de mixer aan. Mix goed tot alle klontjes zijn verdwenen. Ik vind veel kruiden er in lekker, dan wordt ‘ie meer spicy. Mijn familie en vriend vinden mijn koek altijd lekkerder gekruid dan die uit de winkel, die vinden ze wat flauw qua smaak in vergelijking tot de mijne. Dat komt dus omdat ik er veel koek en speculaas kruiden in doe.

Vet je bakblik in of doe er zoals ik bakpapier in, knip dit wel goed op maat, want je wilt geen verfrommelde kruidkoek omdat je papier er ingepropt ligt. Ik zweer echt bij bakpapier, je haalt je baksel er in één keer uit als ie klaar is. Ook scheelt het afwassen omdat je geen kruidkoek uit de hoekjes aan het pulken bent. Schenk je kruidkoekmengsel er in en zet ‘m zo’n 40 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven. Door met een (grote) saté prikker in je koek te prikken kom je er achter of ie gaar is. Blijft er na het prikken niks aan je prikker hangen dan is ie gaar.

Haal je glutenvrije kruidkoek uit het bakblik en leg ‘m op een snijplank. Wikkel de kruidkoek meteen nadat ie uit de oven komt in aluminiumfolie, dit zorgt ervoor dat je koek een plakkerige buitenkant krijgt. Nadat ie is afgekoeld haal je ‘m weer uit het folie.

Bewaren

Snij de kruidkoek in plakken en doe ze meteen in een zakje of een bakje in de diepvries. Als je een plakje wilt eten haal je er één uit de vriezer. Zo heb je altijd verse ontbijtkoek zonder dat ie droog wordt. Ik neem kruidkoek het liefste mee naar mijn werk. Ik haal om 08.00 uur twee plakjes uit de vriezer en rond 10.30 uur zijn de koeken ontdooit en heb ik een lekker stuk kruidkoek bij de koffie.

Lees hier mijn recept voor suikervrije en lactosevrije kruidkoek. Deze is iets uitgebreider dan bovenstaande en voedzamer.

Veel bakplezier! Laat je weten of je het recept hebt geprobeerd? 

Recensie van glutenvrij kookboek: Glutenvrij bakken kan iedereen

Glutenvrije week bij Lidl: vanaf 5 januari 2023Nieuws Glutenvrije week bij de Lidl: vanaf 5 januari 2023 Wat een begin van het jaar! Vanaf donderdag...

Wat is tapioca?

Glutenvrije week bij Lidl: vanaf 5 januari 2023Nieuws Glutenvrije week bij de Lidl: vanaf 5 januari 2023 Wat een begin van het jaar! Vanaf donderdag...

Herfstige glutenvrije wentelteefjes (vegan)

Recepten - Ontbijt Recept: Herfstige wentelteefjes (vegan) De herfst is begonnen. Het wordt al vroeger donker en de wind wordt kouder. Het is dé tijd...

7 manieren om je ontbijt te upgraden

Ontbijt 7 manieren om je ontbijt te upgraden Een goed begin is het halve werk. Dat wist je natuurlijk al. Daarom dat een ontbijt ook...

Wat is Sorghum?

Glutenvrije week bij Lidl: vanaf 5 januari 2023Nieuws Glutenvrije week bij de Lidl: vanaf 5 januari 2023 Wat een begin van het jaar! Vanaf donderdag...

Recept: Glutenvrije gemberkoekjes

Glutenvrije week bij Lidl: vanaf 5 januari 2023Nieuws Glutenvrije week bij de Lidl: vanaf 5 januari 2023 Wat een begin van het jaar! Vanaf donderdag...