Kruidkoek vind ik één van de lekkerste tussendoortje. Helaas zijn de glutenvrije koeken uit de winkel vaak lang niet zo lekker als een zelfgemaakte en bovendien zijn ze een stuk droger dan als ie net uit de oven komt. In dit artikel laat ik je zien hoe ik mijn kruidkoek maak en hoe je ‘m lang lekker houdt.

De ingrediënten stellen weinig voor en ik doe dit recept dan ook altijd uit mijn hoofd. Naast de ingrediënten heb je een mixer nodig en een bakvorm, ik kies voor een harde vorm in plaats van siliconen omdat deze zijn vorm behoudt. In ongeveer een uurtje kun je genieten van je makkelijke maar o zo lekkere kruidkoek.

Ingrediënten

  • 200 gram (glutenvrije) bloem (ik gebruikte Mix B van Schär)
  • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 (flinke) eetlepels koek en speculaas kruiden (Verstegen)
  • 4 eieren
  • 8 gram bakpoeder, dit is een half zakje van Dr. Oetker

Ik ben al mijn restjes meel aan het opmaken dus daarom koos ik voor Mix B van Schär. Je kunt de kruidkoek natuurlijk ook met ander meel maken. Ook kun je er van alles aan toevoegen zoals rozijnen en stukjes noot, maar ik laat zien hoe je heel makkelijk met weinig ingrediënten een kruidkoek kunt maken.

IMG_0019Doe alle ingrediënten in je kom en zet de mixer aan. Mix goed tot alle klontjes zijn verdwenen. Ik vind veel kruiden er in lekker dan wordt ie meer spicy. Mijn familie en vriend vinden mijn koek altijd lekkerder gekruid dan die uit de winkel, die vinden ze wat flauw qua smaak in vergelijking tot de mijne. Dat komt dus omdat ik er veel koek en speculaas kruiden in doe

IMG_0021Vet je bakblik in of doe er zoals ik bakpapier in, knip dit wel goed op maat, want je wilt geen verfrommelde kruidkoek omdat je papier er ingepropt ligt. Ik zweer echt bij bakpapier, je haalt je baksel er in één keer uit als ie klaar is. Ook scheelt het afwassen omdat je geen kruidkoek uit de hoekjes aan het pulken bent. Schenk je kruidkoekmengsel er in en zet ‘m zo’n 40 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven. Door met een (grote) saté prikker in je koek te prikken kom je er achter of ie gaar is. Blijft er na het prikken niks aan je prikker hangen dan is ie gaar.


Haal je kruidkoek uit het bakblik en leg ‘m op een snijplank. Wikkel de kruidkoek meteen nadat ie uit de oven komt in aluminiumfolie, dit zorgt ervoor dat je koek een plakkerige buitenkant krijgt. Nadat ie is afgekoeld haal je ‘m weer uit het folie.

IMG_0009Snij de kruidkoek in plakken en doe ze meteen in een zakje of een bakje in de diepvries. Als je een plakje wilt eten haal je er één uit de vriezer. Zo heb je altijd verse ontbijtkoek zonder dat ie droog wordt. Ik neem kruidkoek het liefste mee naar mijn werk. Ik haal om 08.00 uur twee plakjes uit de vriezer en rond 10.30 uur zijn de koeken ontdooit en heb ik een lekker stuk kruidkoek bij de koffie.

Binnenkort laat ik zien hoe je een wat uitgebreidere kruidkoek maakt waar meer voeding in zit, maar voor nu: Eetsmakelijk!