In de keuken staan en lekkere dingen bakken is niet alleen heel leuk, het zorgt ook voor inspiratie en ontspanning. Als je glutenvrij moet eten kan het een stuk moeilijker zijn om die inspiratie te vinden omdat je met het bakken altijd rekening moet blijven houden met gluten. Daarom is hieronder een lijstje samengesteld met handige tips om glutenvrij bakken een stuk makkelijker, en dus leuker, te maken.
Tip 1: Rijsmiddelen voor structuur
Gluten zorgen voor een mooie structuur voor wat je aan het bakken bent. Als je een recept maakt en alleen de gluten vervangt met een glutenvrij alternatief, is er een kans dat je baksels een stuk compacter worden. Daarom is het aangeraden om meer rijsmiddel toe te voegen. Dit zorgt voor luchtigere baksels en een betere structuur.
Tip 2: Gebruik altijd bakpapier
Omdat de baksels waar geen gluten in zitten sneller verkruimelen is het aangeraden om altijd bakpapier te gebruiken. Bakpapier zorgt ervoor dat je baksels niet blijven plakken aan bakvormen, en dus niet zo snel verkruimelen.
Tip 3: Vervang bloem met een mengsel van glutenvrije melen
Er zijn veel verschillende soorten glutenvrij meel, waaronder boekweit-, quinoa-, haver-, amandel-, kokos-, kikkererwt-, mais-, polenta-, aardappel-, kastanje-, lijnzaad-, arrowroot-, rijst-, soja-, tapioca-, sorghum- en teffmeel.
Om bloem te vervangen hoef je niet per sé één soort te kiezen. Vaak is het veel lekkerder en effectiever om een aantal van deze soorten bloem te mengen. Experimenteer er op los! Vergeet alleen niet om altijd even te checken of het wel écht glutenvrij is.
Tip 4: Mislukt is een kwestie van perspectief
Het is natuurlijk erg vervelend als een baksel niet zo uitpakt als je had gehoopt. Gelukkig heeft je mislukte baksel vaak nog andere toepassingen zolang het niet verbrand is. Denk bijvoorbeeld aan het verkruimelen van mislukt deeg als kruimel op een taart. En die mislukte cake is misschien nog wel bruikbaar in de fruitmix!
Tip 5: Laten staan is altijd beter voor het eindresultaat
Als je net iets hebt gebakken is het altijd handig om het even te laten staan. Als je baksel uit de oven komt moet het nog even uitrusten. Meestal is het na een half uurtje een stuk steviger en kan je het veilig aansnijden.
Tip 6: Vervangers voor gluten
Glutenvrij bakken is vanzelfsprekend een stuk lastiger dan met gluten bakken. Daarom is het handig een paar glutenvervangers te gebruiken:
- Psylliumvezels. Deze vezels zorgen voor meer structuur in de baksels en maken het geheel wat meer elastisch. Er is wel wat meer vocht nodig omdat psylliumvezels vocht opnemen.
- Xanthaangom. Xanthaangom wordt gebruikt als bindmiddel. Kijk wel uit dat je niet teveel toevoegd, want dan wordt de bite wel érg elastisch.
- Chiazaad of lijnzaad. Deze zaden werken goed als vervanger voor gluten omdat ze bijna hetzelfde doen: ze zorgen voor een slijmerige substantie die meel aan elkaar bindt.
Tip 7: Kleine baksels groot geluk
Soms is het beter om in plaats van grote baksels een aantal kleine te maken, omdat glutenvrije baksels snel verkruimelen. Door ze kleiner te maken verklein je ook de kans dat, dat gebeurt.