Zoeken

Toastzakken: een glutenvrije uitkomst?

Toastzakken of toastbags: Wat zijn dit en hoe zou je ze kunnen inzetten in je glutenvrije leven? Wij vertellen je wat over deze zakjes en de voor- en nadelen.

 

TOASTZAKKEN

Wat zijn toastzakken? Dit zijn kleine zakjes waar je je toast of andere lunch of snack in kan schuiven om af te bakken. Bijvoorbeeld onder een grillplaat of een tosti-ijzer. Je kan hierin ook makkelijk je restjes van de vorige dag opwarmen als lunch, bijvoorbeeld een stukje pizza. Veel merken hebben ze zó gemaakt dat je ze vaker kan gebruiken. Sommige kan je zelfs in de vaatwasser stoppen om schoon te worden! Ook kan je je eten met dit zakje in de koelkast leggen.

GLUTENVRIJE VOORDELEN

Toast- en grillzakken worden vaak geprezen, omdat ze ervoor zorgen dat je broodrooster of grill mooi schoon blijft. Geen aangekoekte kaasresten meer! Maar als je glutenvrij moet eten vanwege coeliakie, heeft dit ook een ander voordeel: de sporen van gluten blijven buiten de deur! Zo kan je in openbare grillpannen (bijvoorbeeld op je werk, of in een vakantiehuisje) toch je glutenvrije lunch eten, zonder bang te hoeven zijn voor sporen aangezien je brood niet in contact komt met het apparaat zelf.

MATERIAAL

De herbruikbare toastzakken zijn meestal gemaakt van geweven glasvezels met een PTFE laagje, die ervoor zorgt dat je eten niet plakt aan de rand. PTFE kennen we beter onder de naam Teflon. Het is dus een ‘anti-aanbaklaag’. Dit zit ook op het meeste bakpapier. Het vormt een gladde laag waar geen etensresten op blijven plakken of aanbranden. Dit kan veilig verhit worden, maar niet op te hoge temperaturen.

MILIEU EN GEZONDHEID

Wel is een toastzakje een voorbeeld van dat herbruikbaar niet per definitie milieuvriendelijk is. Teflon is een stof die niet wordt afgebroken in de natuur. Dit is iets om in overweging te nemen als je toastzakken wil gebruiken. Het is interessant om meer te lezen over teflon en PTFE, ook betreffend de veiligheid van gebruik hiervan. Wij bieden hierover geen informatie, dus gebruik Google en zoek naar een betrouwbare bron.

ONZE MENING

Een toastzakje is handig en makkelijk in gebruik, en het houdt inderdaad je apparatuur beter schoon. En andersom werkt het ook: het houdt je eten ‘schoon’ van troep en ongewenste gluten die op het apparaat kunnen zitten. Het kan handig zijn als je coeliakie hebt en je glutenvrije maaltijd veilig wil opwarmen. Wat wel een veelgehoord probleem is, is dat de zakjes toch niet zo lang meegaan als de claim, omdat ze bijvoorbeeld scheuren of verkleuren door gebruik.

TOASTZAKKEN KOPEN?

Als je toastzakken wilt aanschaffen, let dan op het formaat van de zakjes. Ze zijn in verschillende maten te verkrijgen. Kies voor een maat die goed is voor het doel dat jij de zakjes wilt gebruiken. Past het formaat bijvoorbeeld in de broodrooster?

Hier een linkje naar Toastabags, van het merk Boska. Er zijn meer merken te verkrijgen via andere webshops.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *