Is Tony’s Chocolonely chocola glutenvrij?

Is Tony’s Chocolonely glutenvrij? Er staat immers ‘kan sporen van gluten bevatten’ op de wikkel. Hoe zit dat? Harmke vroeg de makers van het chocolademerk om opheldering. Je leest er alles over in dit artikel.

 

Laatst postte ik een artikel waarin ik tips gaf voor glutenvrij trakteren. Ook nam ik daarin mee de chocola van Tony’s Chocolonely. Ik vertelde dat onder andere de chocola met een rode en oranje wikkel glutenvrij is. Er kwamen nogal wat reacties binnen over de chocola van Tony’s. Deze zou namelijk niet glutenvrij zijn omdat er op de wikkel staat ‘kan sporen bevatten van gluten’.

 

Tony’s Chocolonely Melk

Belgische melkchocolade. Ingrediënten: suiker*, volle melkpoeder , cacaoboter*, cacaomassa*, emulgator: sojalecithine. * Fairtrade Kan pinda bevatten en sporen van ei, gluten en noten.

 

Tony’s Chocolonely Melk Caramel Zeezout

Belgische melkchocolade met karamel en zeezout. Ingrediënten: suiker*, volle melkpoeder, cacaoboter*, cacaomassa*, stukjes karamel 10% (suiker, glucosestroop, room, boter) , zeezout 0,5%, emulgator: sojalecithine. *Fairtrade Kan pinda bevatten en sporen van ei, gluten en noten.

 

Kan sporen bevatten van gluten

Klopt er staat op de wikkel ‘kan sporen bevatten van gluten’. De NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) deed onderzoek naar producten waarop deze claim staat en zegt: “De claim ‘kan sporen van gluten bevatten’ is geen richtlijn voor glutenvrije consumenten op basis waarvan een overwogen keuze gemaakt worden.” Testen waren namelijk enorm gevarieerd. Producten waarop stond ‘kan sporen bevatten van gluten’ zaten netjes onder norm van 20ppm en producten waar de claim niet op stond bevatten meer dan 20ppm gluten. Dit, terwijl de ingrediëntenlijst aanduidt dat het product glutenvrij is… Lees hier verder.

 

foto via https://tonyschocolonely.com/nl/nl 

Is Tony’s chocola glutenvrij?

Zelf eet ik al jaren zonder problemen de chocolade met rode en oranje wikkel van Tony’s Chocolonely. Ondanks dat er op de wikkel staat ‘kan sporen bevatten van gluten’, eet ik de chocola. De ingrediënten bevatten immers geen gluten. Ik weet dat veel anderen met coeliakie de chocola ook zonder problemen eten. Maar hoe zit het nu?

 

Ik had in 2014 mailcontact met Tony’s over gluten in hun chocola, toen schreven zij dit:

 

Beste Harmke

Onze chocolade (op onze limited met koek en chilipeper na) is in principe glutenvrij 🙂 Omdat in de fabriek waar het geproduceerd wordt ook producten met gluten worden gemaakt, hebben we besloten om ‘kan gluten bevatten’ op onze wikkel te vermelden. Dit omdat er hierdoor een kleine kans op sporen van gluten in de chocolade bestaat. We doen er echter alles aan om dit te voorkomen.

Met vriendelijke chocogroet.

 

Via Facebook reageerde een lezeres het volgende n.a.v. artikel over glutenvrije traktaties:

‘Ik werk in de voedingsindustrie en heb ook voor Tony’s gewerkt. Laat ik het zo zeggen: “er is zeker een kans dat je een reep zonder kruisbesmetting koopt, maar je hebt ook kans op een reep met een heel stuk koek erin (piekbesmetting)”. Net een Russisch roulette zeg maar. Ik heb het antwoord van Tony’s. op je site gelezen. Zie dat het uit 2014 is. Tegenwoordig wordt er meer met gluten gewerkt, bijvoorbeeld een classic reep met prezzle.’

 

Mailcontact met Tony’s 2017

Naar aanleiding van deze reactie vroeg ik Tony’s om opheldering en hun antwoord van 24 augustus 2017 was dit:

 

Beste Harmke,

Hartelijk dank voor je vraag. We geven je graag een update.

Sinds 2014 heeft Tony’s zijn assortiment verder uitgebreid en zijn er inderdaad meer repen bij gekomen met gluten in de receptuur.

Indien de receptuur van onze reep gluten bevat, dan zetten we dat in de ingrediëntendeclaratie. Dat is wettelijk verplicht.
Vanaf de start van Tony’s hebben we ‘gluten’ opgenomen in onze vermelding ‘kan sporen bevatten van…’, omdat de fabrieken waar onze repen en ingrediënten geproduceerd worden niet glutenvrij zijn.
De kans is zeer klein, maar hierbij is het theoretisch mogelijk dat bijvoorbeeld een spoor of een stukje biscuit of pretzel in de leiding blijft hangen en in een reep terecht komt die volgens de receptuur geen gluten bevat.
De term ‘glutenvrij’ zetten wij daarom ook niet op onze repen

Met vriendelijke chocogroet,

 

Kan je Tony’s chocola eten als je coeliakie hebt?

Ik heb coeliakie en ben erg gevoelig, op kruisbesmetting reageer ik vrij snel. Maar zoals ik eerder al schreef, krijg ik geen klachten na het eten van Tony’s chocola. De ingrediënten bevatten geen gluten en ik ben nog nooit een stuk koek of pretzel tegengekomen (misschien heb ik geluk? of is de kans echt nihil?). Zoals je kunt lezen in de mailwisseling gaat het om een theorie dat een reep mogelijk sporen kan bevatten, maar de kans is heel klein.

 

Ik hoop dat ik jullie wat duidelijkheid heb kunnen geven over eventuele gluten in chocola van Tony’s Chocolonely. Iedereen moet zelf weten of ie de repen wil eten of niet. De ingrediënten bevatten geen gluten, maar de fabriek van Tony’s is niet 100% glutenvrij. Ja, er is kans op sporen van gluten… En dat is precies wat er op de wikkel staat.

Eten jullie chocola van Tony’s Chocolonely?

2 gedachten over “Is Tony’s Chocolonely chocola glutenvrij?”

  1. 02-11-2023
    ik heb hier een reep voor mij liggen. (gekregen) ben zelf erg gevoelig voor besmetting, ziekte van duhring (coeliakie met bijkomende dermatologische klachten).
    ik durf het toch niet aan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *