Een vaccin tegen coeliakie? De studie naar NexVax2 is stopgezet.

Vorig jaar verscheen er wereldwijd hoopvolle berichtgeving over een vaccin tegen coeliakie. Onderzoekers van Producent ImmusanT gaan dan aan de slag met een vaccin tegen coeliakie. Het vaccin wordt NexVax2 genoemd.  Middels een persbericht liet producent ImmusanT ons weten dat de studie voor nu helaas is onderbroken.

 

Doorbraak?

Het vaccin moet toleranties voor gluten transformeren zodat er geen immuunreactie meer zou ontstaan wanneer iemand met coeliakie gluten binnen krijgt. Een enorme doorbraak voor mensen met coeliakie.

 

Zou jij je laten vaccineren tegen coeliakie? Ik heb er eventjes over nagedacht en ervan uitgaande dat het vaccin tegen die tijd helemaal veilig is en verder ook geen bijwerkingen kent, zou ik het wel willen proberen. Waarom niet? Ik zou dan waarschijnlijk meteen een trein naar Parijs pakken en mezelf volstoppen met heel veel versgebakken baguettes en croissants. En jij?

 

NexVax2 fase 2

Op 5 november 2018 lezen we op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging dat de NexVax2 studies de 2e fase in mochten. Dit betekent dat er getest mag gaan worden met een testgroep.

 

” Producent ImmusanT kondigde nl. aan dat er begonnen wordt met de 2efase van het onderzoek naar dit vaccin. In deze fase wordt het vaccin op 150 coeliakiepatiënten uit Australië, Nieuw-Zeeland en de US getest.
De ene helft van de coeliakie-patiënten krijgt het NexVax2 vaccin en de andere helft krijgt een injectie met placebo. Dit onderzoek kan het ‘bewijs’ opleveren dat de nieuwe behandeling bij deze kleine groep patiënten kans op verbetering biedt. “

 

Geen meetbare resultaten

Helaas is gebleken dat er tijdens dit onderzoek geen aantoonbare resultaten zijn en dat betekent dat het onderzoek nu (voorlopig) is stopgezet. Middels een persbericht zegt ImmusanT dat alhoewel het vaccin veilig is gebleken en voor de meeste deelnemers geen problemen gaf is er helaas geen bewijs dat het vaccin ook werkt vergeleken met het placebo vaccin in de controlegroep.

 

Een coeliakie vaccin in de toekomst?

Hoewel het nu lijkt of het vaccin niet werkt en er dus ook nooit zal komen is het nog steeds denkbaar dat er in de toekomst wel een vaccin tegen coeliakie zal zijn. Vraag is alleen hoe lang we er nog op moeten wachten.

 

ImmusanT laat zijn onderzoekers alle data nu goed bekijken en hoopt gauw te ontdekken waarom het vaccin tijdens deze testfase niet heeft gewerkt.  In het persbericht staat ook dat ze eventuele bevindingen in de toekomst met ons zullen delen.

Zou jij je laten vaccineren tegen coeliakie? En wat zou je het allereerste weer eten als het kon?

 

Bronnen: Artikel NCV ‘Snel een vaccin tegen coeliakie? / Persbericht ImmusanT Nexvax2 / Nexvax uitgelegd Glutenvrij magazine /

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *