Veelgestelde vragen

Sommige vragen worden vaker dan één keer gesteld. En dat is heel begrijpelijk, want soms weet je even niet meer hoe het nu zit met dat ingrediënt en of dat product nou wel of niet glutenvrij is. Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen van mijn bezoekers.

1940s-gluten-image1

Je schrijft in je blog dat je product X eet. Maar als ik de ingrediënten lees dan staat er ‘kan sporen van gluten bevatten’. Hoe zit dit?

Ik schreef hier een heel uitgebreide blog over waarin ik precies uitleg hoe het zit met ‘kan sporen bevatten van gluten’ en waarom ik de producten waar dit op staat wel eet. De blog lees je hier.

Ik zie dat je de chocola van Tony’s Chocolonely eet. Mag dit wel? Want op de achterkant van de verpakking staat dat het sporen van gluten kan bevatten.

Lees even het artikel ‘kan sporen bevatten van gluten’. Ik schreef ook een uitgebreid artikel over chocola van Tony’s: Is Tony’s Chocolonely chocola glutenvrij?

Ik doe mijn profielwerkstuk/onderzoek/scriptie over coeliakie wil jij mijn enquête delen op je site en/of Facebook?

Ik krijg dit soort verzoeken regelmatig en ik snap dat je mij benadert. Ik bereik veel mensen uit de juiste doelgroep, maar zit mijn doelgroep ook te wachten op elke keer een enquête invullen? Wat hebben zij hieraan en wat heb ik als site-eigenaar eraan als mijn lezers jouw enquête invullen? In het verleden heb ik wel eens een enquête gedeeld, maar nu doe ik dit zelden. Het levert mijn doelgroep en mij niks op. Het is fijn voor jou als onderzoeker dat je verder kan, maar mijn site en Facebook zijn hiervoor niet het juiste medium. Het vragen aan mijn lezers om een enquête in te vullen kan gaan irriteren en zie ik in de meeste gevallen als vervuiling. Mijn doel met mijn site is inspirerende positieve informatie en ervaringen over leven met coeliakie delen, een enquête die niet van mij is past hier zelden bij.

Mocht je een heel sprankelende enquête hebben en je bent bereid een financiële vergoeding aan mij te betalen (je maakt immers gebruik van mijn doelgroep) dan mag je me mailen en kunnen we praten. Anders is het antwoord helaas nee.

Tip van mij: Meld je aan bij een van de vele glutenvrije forums op Facebook en drop daar de vraag of men je enquête wil invullen.

Hoe zit dat nou met (gemodificeerd) tarwezetmeel? Er staat tarwe dus er zit gluten in?

Sinds 2000 moeten fabrikanten op het etiket vermelden of het gebruikte zetmeel afkomstig is van een glutenbevattend graan, zoals tarwe. Heeft de fabrikant maïs- of rijstzetmeel gebruikt, dan is de aanduiding zetmeel of gemodificeerd zetmeel voldoende. Dit zetmeel bevat van nature geen gluten.

Glutenvrije (dieet)producten bevatten soms tarwezetmeel. Dit tarwezetmeel is bewerkt. De gluten zijn er zoveel mogelijk uitgehaald. Als een product dit type tarwezetmeel bevat en het glutengehalte onder de norm (Codex Alimentarius) ligt, dan mag het glutenvrij worden genoemd. Omdat het product niet 100% glutenvrij is, is dit misschien verwarrend. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen met coeliakie dit zonder problemen kunnen eten. Het kan voorkomen dat het gehalte aan gluten voor iemand toch te veel is, ook al is het wettelijk toegestaan. In dat geval bieden alleen producten die van nature glutenvrij zijn uitkomst. (bron)

Ik zie dat jij haver eet, maar daar zit toch gluten in?

Haver is van nature glutenvrij. Maar tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag, in de molen en bij de verwerking tot eindproducten (bijvoorbeeld in de bakkerij) komt de haver in aanraking met tarwe, gerst en rogge. Daarom past alleen gecertificeerd glutenvrije haver binnen een glutenvrij dieet. Op de verpakking van deze haver staat het ‘glutenvrij’ logo.

21 Comments

 1. Oh wat goed dat ik dit lees.. Van haver wist ik het maar ik dacht dat boekweit altijd glutenvrij is.. Dankjewel!

 2. P. Dautzenberg

  gaarne contact waar jam brood en bij welke c 1000 of jumbo in zuid limburg verkocht wordt

  • Miss Glutenvrij

   Neem even contact op met YAM via hun site of Facebook. Ik kan je hiermee niet helpen.

 3. Hoi
  Ik heb bio/glutenvrij winkel en veel meer
  Ik ben op zoeken naar mayo rice ik hen nog catering
  En 2016 heet COMBIO.Food geen meer agadirlevensmiddelen
  Gr bassou

 4. Lieke,
  Ik heb een verzoek om het woord lactosevrij te vervangen voor zuivelvrij las dat natuurlijk van toepassing is.
  Ik zie in het tijdschrift Lekker Weten vande Eko winkel een advertentie van je staan met de kop ‘ vrij van gluten, lactose en suiker’
  Als mensen lactose intolerant zijn kunnen ze nog wel roomboter eten en harde Hollandse kazen. Ik zelf ben gevoelig voor het melkeiwit, de caseïne, en kan helemaal geen zuivel verdragen. Vaak wordt het woord lactose gebruikt terwijl zuivelvrij bedoeld wordt.
  Ook met uit eten gaan, als ik aangeef dat het zuivelvrij moet zijn dan roepen ze 9 van de 10 keer: Oh lactosevrij?! En komen ze nog regelmatig met geitenkaas?! In de aanbieding…

  Veel mensen die glutenintolerant zijn zijn dat ook voor zuivel en voor ons zou het allemaal een stuk aangenamer worden als men het woord zuivelvrij gaat gebruiken als men dat ook zo bedoelt.
  Ik zie jouw producten in het schap en denk vaak van Lekker, maar laat ze dus door deze woorden links liggen, omdat ik slechte ervaringen heb met de produkten met lactosevrij.

  Dit was mijn verzoek….een vriendelijke groet van Corinne

 5. Dat is “grappig”: ik wist niet dat mensen die glucoseintolerant zijn, dat vaak ook zijn voor zuivel. Is bij mij ook zo. Ik leer hier veel, dank jullie beiden en anderen natuurlijk ook.:-)

 6. Patty Rikumahu

  ik kan het recept met haverkoeken niet meer vinden? Hoe kom ik hier weer achter,ik vond ze erg lekker.

 7. Goedemorgen,

  Allereerst bedankt voor de tips, geeft heel veel inzicht. Zou graag nog een vraag stellen:

  – eet jij van havermout ook de variant die sporen van gluten kan bevatten of echt alleen de glutenvrije variant (dat maak ik op uit jouw verhaal namelijk :))? Of is hier het verschil dat er staat kan sporen van tarwe, gerst en rogge bevatten?

  Alvast bedankt :) groeten Brenda

  • Miss Glutenvrij

   Ik eet alleen de havermout met het glutenvrije logo. Ik heb een keer ‘gewone havermout’ gebruikt waar alleen sporen in zouden kunnen zitten, maar hier kreeg ik buikpijn van. Ik ga dus volledig op save. Tarwe, gerst en rogge zijn allemaal andere graansoorten, maar de overeenkomst is dat ze allemaal gluten bevatten. Ik zou dit dus laten staan.

   • Hartelijk bedankt voor de tip! Durfde het niet aan om het te proberen en ga het nu dan ook zeker weer laten staan :)

 8. Irene van de Kraak

  Hallo Harmke,
  Ik heb een vraagje. Hoe komt het dat mijn zelfgebakken glutenvrije koekjes al vrij snel zacht worden?
  Ik hoor graag dat ik ongetwijfeld iets fout doe.

  • Miss Glutenvrij

   Sluit je ze goed luchtdicht af in een bakje? Goed laten afkoelen is ook belangrijk.

   • Irene van de Kraak

    Ok, bedankt voor je reactie. Het zal in het afkoelen zitten denk ik. Ga er mee aan de slag.

 9. Hoi, wat een leuke site! ik heb een vraag over meel. Heb je misschien verhoudingen van bv. rijstmeel en maismeel die goed zijn om bv. koekjes of brood te bakken? Ik kan het niet vinden op je site maar misschien zie ik het over het hoofd.

 10. Hoi Harmke,

  Ik ben uitgenodigd om mee te gaan wokken samen met mijn schoonfamilie. Ze willen graag wokken ergens, in een nieuw wok restaurant. Ik wil ze gaan bellen of het mogelijk is glutenvrij te eten daar. Is het verstandig om te gaan wokken? Op veel forum’s lees ik dat het goed en slecht kan gaan..

  Wat een super website trouwens!! Sinds april heb ik coeliakie geconstateerd gekregen, hier heb ik de nodige ups en downs mee.. Jouw website helpt mij en mijn familie enorm uit de brandt met veel dingen!!

 11. Ik maak zelf pindasaus van mijn ambachtelijke pindakaas, géén suikers, géén toevoegingen. Mijn vraag is op welke manier kan ik mijn pindasaus lang bewaren bv. in flesjes?

Geef een reactie