Op 28 augustus 2019 verscheen er een interessant nieuwsbericht op de website van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hoogleraar Luisa Mearin gaat zich inzetten voor vroege opsporing van de auto-immuunziekte coeliakie.
Luisa Mearin
Kinderarts maag-darm-leverziekten Luisa Mearin staat al jaren aan het hoofd van de Coeliakiepoli van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Per 1 juli 2019 is ze benoemd tot hoogleraar Kindergeneeskunde, met als bijzondere leeropdracht coeliakie en andere chronische inflammatoire darmaandoeningen.
Prof. Luisa Mearin *foto via Universiteit Leiden
Mearin houdt zich bezig met de zorg voor kinderen met coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd. Gluten zijn eiwitten in granen die veel worden gebruikt in onze normale voeding, zoals tarwe, gerst, rogge en spelt. Om maar meteen een misverstand uit de weg te helpen: coeliakie is niet hetzelfde als glutenallergie. “We moeten de hype van de feiten onderscheiden. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Bij kinderen met coeliakie reageert het immuunsysteem abnormaal op gluten, waardoor de patiënten auto-antilichamen aanmaken en de darmwand beschadigd raakt. Het is een ziekte voor het leven”, legt ze uit.
Diagnose vaak gemist
De enige behandeling voor coeliakie is een glutenvrij dieet, met begeleiding van een diëtist. Dit werkt goed, maar het is belangrijk om er vroeg mee te beginnen. Daar gaat het volgens Mearin vaak mis. “De diagnose coeliakie wordt vaak gemist, doordat de klachten uiteenlopend zijn en ook kunnen passen bij andere aandoeningen. We hebben tegenwoordig simpele bloedtesten die coeliakie zeer waarschijnlijk maken of kunnen aantonen, maar dan moet er wel eerst aan de ziekte worden gedacht.” Nascholing van huisartsen, jeugdartsen en kinderartsen staat dan ook hoog op haar agenda.