Vroegtijdige menopauze door coeliakie. Kan dat?

Verschillende medische studies hebben aangetoond dat vrouwen met coeliakie – in het bijzonder gediagnosticeerde coeliakie, waarbij het dieet niet wordt gevolgd – vaak erg vroeg de menopauze ingaan. Soms gebeurt dit al rondom het dertigste levensjaar. Bij een van onze lezers gebeurde dit al toen ze pas 29 jaar jong was. Daar schrok ik wel van.

 

Hoe heeft coeliakie dan invloed op de menopauze?

Coeliakie kan in theorie een vroege menopauze veroorzaken. Om te begrijpen wat er gebeurt bij vrouwen met coeliakie helpt het om te weten wat medisch als ‘normaal’ wordt gezien. De menopauze is een periode van minstens 12 maanden zonder menstruatie. Dus als je je laatste menstruatie hebt wanneer je net 50 bent (de gemiddelde leeftijd), dan ben je ‘in menopauze’ wanneer je 51 jaar oud bent. De menopauze doet zich normaal voor als een vrouw tussen de 45 en 55 is.

 

Vroegtijdige menopauze en vruchtbaarheid

Het is duidelijk dat als een vrouw veel te vroeg door de menopauze gaat, dit een grote invloed heeft op de vruchtbaarheid. Je kunt immers geen kinderen meer krijgen op de natuurlijke manier. Medische literatuur geeft aan dat vrouwen met coeliakie die pas later wordt gediagnosticeerd een kortere vruchtbare levensduur hebben. Dit geldt ook voor vrouwen die eerder zijn gediagnosticeerd, maar die het glutenvrije dieet niet of nauwelijks volgen.

 

Dat komt gedeeltelijk omdat deze vrouwen zo vroeg door de menopauze gaan en gedeeltelijk omdat vrouwen met coeliakie het ‘geluk’ hebben hun eerste menstruatie op latere leeftijd te krijgen. De periode waarin ze zwanger kunnen worden is daarmee wel veel korter dan bij een gezonde vrouw. Een ander onderzoek geeft ook aan dat vrouwen met coeliakie die wél een strikt glutenvrij dieet volgen juist weer voor langere tijd vruchtbaar kunnen zijn. Zo zie je maar weer dat het glutenvrije dieet in geen geval voor niks is.

 

Problemen door een vroege menopauze

Vrouwen met niet gediagnosticeerde coeliakie en gediagnosticeerde coeliakie patiënten die niet glutenvrij leven hebben een moeilijkere tijd als ze de menopauze ingaan: een onderzoek toont aan dat ze veel meer opvliegers, spier- en gewrichtsproblemen en prikkelbaarheid ondervinden. Ook hebben vrouwen die vroeg of voortijdig door de menopauze gaan een hoger risico op osteoporose, wat natuurlijk ook verband houdt met coeliakie.

 

Het is mogelijk dat de ondervoeding als gevolg van de malabsorptie* van voedingsstoffen bij onbehandelde coeliakie zowel een vroege menopauze als osteoporose kan veroorzaken. Ik wil nogmaals benadrukken dat deze klachten met name bij vrouwen die geen glutenvrij dieet volgen – ondanks de coeliakie – en niet zomaar bij alle vrouwen met coeliakie.

 

Lees ook het aangrijpende verhaal van Mirjam die na de geboorte van haar tweeling alweer afscheid moest nemen. (lees hier verder)

Durf jij met je huisarts te praten over je menstruatie? Heb je veel klachten of ben je ook al vroeg in de menopauze gekomen? Volg je miss glutenvrij ook al op instagram.

 

*Wat is malabsorptie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *