coeliakie opsporing

Waarom heb ik coeliakie en een ander niet en hoe zit het met erfelijkheid? Coeliakie komt namelijk vaker voor bij westerse vrouwen en binnen een familie zijn vaak meerdere gevallen bekend. 

Nog steeds wordt er onderzoek gedaan naar coeliakie, er is namelijk nog steeds geen sluitende theorie. De beste verklaring lijkt tot nu toe dat coeliakie te maken heeft met de verstoring van het afweersysteem (immuunsysteem). Onderzoekers gaan er van uit dat het afweersysteem van mensen met coeliakie abnormaal reageert op gluten.

Het afweersysteem zorgt ervoor dat schadelijke stoffen die het lichaam binnendringen, zoals virussen en bacteriën, onschadelijk worden gemaakt. In het lichaam zitten cellen die herkennen of een stof die het lichaam binnenkomt goed (voeding) of slecht (virus) is. Die cellen maken slechte stoffen onschadelijk en nemen de goede op in het lichaam.

Een gezond afweersysteem herkent gluten als een onschadelijke stof die  zonder problemen opgenomen kan worden in het lichaam. Een afweersysteem van iemand met coeliakie denkt dat gluten een schadelijke stof is en de cellen vallen de stof aan, er worden antilichamen aangemaakt. Door deze verstoorde reactie raakt het darmslijmvlies beschadigd en ontstaan er klachten. Hoe dit vlies precies beschadigd raakt, is nog onbekend.

Deze theorie geeft een goede verklaring voor coeliakie, maar het blijft nog een raadsel waarom coeliakie zich op verschillende manieren en soms later pas gaat uiten. Er bestaan nog meer theorieën maar over allemaal bestaat nog onzekerheid. Een kloppende waterdichte verklaring is er (helaas) nog niet.

Erfelijkheid

Coeliakie is erfelijk, maar hoe het patroon hiervan is, is onduidelijk. Zo is bijvoorbeeld Lotte de enige in het gezin die glutenvrij moet eten, haar ouders en zussen hebben geen coeliakie en de opa en oma ook niet. Toch zit het ergens bij Lotte in de familie. Achterneefjes van moeders kant, mogen namelijk ook geen gluten, maar hun ouders hebben weer nergens last van.

Om te onderzoeken of iemand coeliakie heeft wordt naar HLA-eitwitten gezocht in de witte bloedlichaampjes in het lichaam. Het blijkt dat mensen met dat eiwit in hun lijf makkelijk coeliakie ontwikkelen. Ook hebben broers of zussen een kans van ongeveer 5 procent dat zij coeliakie ontwikkelen. Naaste familieleden hebben dus een grotere kans om deze ziekte te ontwikkelen.

Westerse ziekte?

Het hoogste aantal coeliakiepatiënten leeft in het westen van Ierland, maar coeliakie komt wereldwijd voor. In tropische landen minder dan in West-Europa en in China, Japan en Afrika komt de ziekte bijna niet voor. Maar dit zou te verklaren zij aan het feit dat daar bijna geen gluten wordt gegeten. Waarom er in de Verenigde Staten, waar wel veel gluten wordt gegeten, minder coeliakie voorkomt, is nog onbekend. Wel is bekend dat coeliakie zo’n anderhalf à twee keer vaker voor komt bij vrouwen dan bij mannen.

Maar hoe die (erfelijke) aanleg precies zit, weten we nog niet precies. Het hangt vermoedelijk ook af van omgevingsfactoren. Coeliakie wordt nog onderzocht om de theorie er over kloppend te maken en antwoorden te geven op de vragen over het ontstaan en de erfelijkheid bij deze ziekte.

Wat is jullie familiegeschiedenis als het op coeliakie aankomt?