In 2014 is er in de EU een nieuwe wet ingegaan die de regels voor het noteren van allergenen op etiketten strenger heeft gemaakt. Hierbij gaat het om de 14 allergenen waarbij de sterkste overgevoeligheidsreacties ontstaan, waaronder gluten, melk, soja, noten en pinda.
Soms is er verwarring over haver. Haver is van nature glutenvrij, maar kan worden besmet door glutenhoudende granen die er vlakbij verbouwd worden, in een fabriek worden verwerkt met tarwe of getransporteerd worden met glutenhoudende granen. Hierdoor is haver in ‘gewone’ producten niet altijd glutenvrij. Op etiketten van glutenvrije producten wordt daarom vaak aangegeven dat het gaat om ‘glutenvrije haver’ of ‘gecertificeerd glutenvrije haver’. Maar waarom staat glutenvrije haver dan toch dikgedrukt?
Haver is, net als tarwe, een allergeen. Dat betekent dat er ook mensen zijn die een allergische/intolerante reactie krijgen als ze de glutenvrije variant binnenkrijgen. Dit heeft dus niet altijd iets te maken met de gluten die wel of niet in het product zitten. Daarom moet haver altijd dikgedrukt op een etiket staan, zelfs als het gewoon glutenvrij is.
Het eiwit in haver, avenine, geeft bij sommige mensen een (allergische) reactie. Avenine heeft een vergelijkbare samenstelling als gliadine (het eiwit in tarwe), hordeïne (het eiwit in gerst) en seacaline (het eiwit in rogge). Dit zijn de gluteneiwitten waar coeliaken last van krijgen. Omdat avenine hier zo sterk op lijkt, krijgen sommigen mensen met coeliakie (±8%) hier ook last van.*
Wanneer is haver glutenvrij?
Kijk uit voor termen zoals: 100% haver, RAW haver, pure haver of biologische haver. Dit zegt namelijk niks over of de haver daadwerkelijk geen gluten bevat. Het beste is om te kiezen voor gecertificeerd glutenvrije haver met een logo bijvoorbeeld van de NCV. Anders kan je op het etiket kijken of het gaat om glutenvrije haver of haver uit een (gecertificeerd) glutenvrije fabriek.
Voor glutenvrij havermeel en havervlokken kan je kiezen voor het merk Elovena. De producten van Elovena bevatten minder dan 5PPM gluten.
2 gedachten over “Waarom staat glutenvrije haver toch dikgedrukt op een etiket?”
Hallo, dank voor deze nuttige info! Zelf bleef ik (m.n. in de nacht) buikpijn houden na glutenvrij dieet na diagnose coeliakie. Inmiddels ben ik 5 jaar verder en na een lange zoektocht incl fodmap dieet, er recent achter gekomen dat bij mij inderdaad (glutenvrije) havermout de oorzaak was. Helaas is dit bij velen (waaronder mijn aan de NCV verbonden dietist) nog niet bekend. Ik had dit graag eerder geweten.
Gelukkig dat je achter de oorzaak bent gekomen. Jammer dat er zo lang overheen is gegaan. Inderdaad iets wat meer in de aandacht mag staan! Dank voor je reactie