Search

Wat is Sorghum?

Sorghummeel zien we steeds vaker. Als je glutenvrij eet, heb je waarschijnlijk (ongemerkt) al wel vaak een product met sorghum gegeten. Toch is het nog relatief onbekend in Nederland. Tijd om hier meer over te leren! Wat is sorghum, en waar kan je het voor gebruiken in je glutenvrije dieet?

 

WAT IS SORGHUM?

Sorghum is verwant aan maïs en gierst. Het is een heel oude graansoort en wordt al duizenden jaren gebruikt en verbouwd in grote delen van Afrika, China en India. Het is een éénjarig gewas dat vorst slecht verdraagt. Verderop in dit artikel kan je wat lezen over de voordelen van het verbouwen van deze graansoort.

 

GEBRUIK

Sorghum heeft geen uitgesproken smaak en is daarom breed inzetbaar. Sorghummeel wordt al veel gebruikt in glutenvrije brood- en bakmixen. Omdat het een neutrale, iets zoetige smaak heeft, is het ook goed te gebruiken in zoete gerechten zoals pannenkoeken, muffins of koekjes. Hierbij gaat het dan vaak om een combinatie van verschillende meelsoorten, bijvoorbeeld in combinatie met rijstmeel of boekweitmeel. Ook glutenvrije biertjes bevatten vaak sorghum als alternatief voor tarwe.

 

VOEDINGSWAARDEN

Sorghum is ook nog eens erg gezond en voedzaam! Het is rijk aan eiwitten en bevat ook veel vezels; zo’n 6 gram per 100 gram sorghummeel. Veel glutenvrije granen bevatten juist weinig vezels, dus hier zijn we blij mee! Ook bevat het ijzer, fosfor en calcium. Als je glutenvrij eet, is het belangrijk om variatie te hebben in de graansoorten die je eet. Sorghum is absoluut een goede afwisseling.

 

DUURZAAMHEID

Er zijn veel experimenten met het verbouwen van sorghum in Europa. Een zwaarwegend voordeel van het verbouwen van dit gewas, is dat het veel minder water nodig heeft om te groeien. Het kan veel beter tegen droogte dan bijvoorbeeld mais of tarwe. Ook vinden veel insecten het minder aantrekkelijk, waardoor er minder pesticiden gebruikt hoeven te worden. Wie weet gaan we sorghummeel dus in de toekomst vaker tegenkomen!

 

Wil je een keer sorghummeel uitproberen in je baksels? Wat ons betreft een goed plan! Je kan sorghummeel kopen in pure vorm, maar ook verwerkt in brood, crackers, bier en wraps.

 

Kijk hier voor:

Bakken met glutenvrije melen kan een uitdaging zijn! Leer daarom de glutenvrije opties goed kennen. Wil je leren om te bakken met glutenvrije melen? Lees dan zeker ons artikel met tips. 

 

Heb je ervaring met het gebruik van sorghummeel? Wij horen graag jouw recept! Stuur het naar redactie@missglutenvrij.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *