Wat is tapioca?

Glutenvrije meelsoorten: als je niet uitkijkt, zie je door de bomen het bos niet meer! Er bestaan zo veel meelsoorten die geen gluten bevatten. Je moet je er alleen even in verdiepen. Elk meel heeft namelijk andere eigenschappen: qua structuur en qua smaak. Wij vertellen je graag wat meer over tapioca.

WAT IS TAPIOCAMEEL?

Tapiocameel wordt gemaakt van gedroogde cassave. De cassave kan je in Nederland vaak alleen kopen bij de Toko. Wist je dat cassave één van de meest gegeten gewassen is wereldwijd? Je kan cassave niet rauw eten. Dit is giftig. Uit de cassavewortel wordt tapiocameel gewonnen. Tapiocameel en tapiocazetmeel zijn namen voor hetzelfde meel.

WERELDWIJD

Over de hele wereld wordt tapioca veel gebruikt. In Azië, maar ook in Zuid-Amerika. In Brazilie, waar tapioca al het langst gebruikt wordt, maken ze platte broden van tapioca en Pao de Queijo – kleine broodjes waar kaas door het deeg heen is gekneed. Je ziet ze op de hoofdafbeelding. Wij willen dit ook proberen zelf te maken binnenkort! In Taiwan drinken ze Bubble Tea. Ook in Europa wordt dit steeds bekender.

GEBRUIK IN DE GLUTENVRIJE KEUKEN

Binnen het glutenvrije dieet is tapioca bijna onmisbaar. Het heeft geen uitgesproken smaak en is zowel voor zoete als hartige baksels te gebruiken. Veel glutenvrije brood- en bakmixen bevatten tapioca. Vaak is dit gemengd met andere meelsoorten, om een zo goed mogelijke structuur te krijgen. Tapioca maakt je brood sponsachtig en zacht, en houdt het geheel goed bij elkaar. Zo wordt je brood niet te korrelig!
Ook kan je tapiocameel als bindmiddel inzetten voor sauzen, jus of ragout, als vervanging van maizena of allesbinder (dat vaak gluten bevat!). Als je geen ei wilt gebruiken of vegan eet, kan je een mix met tapiocameel gebruiken als ei-vervanger.

VOEDINGSWAARDE

We kennen natuurlijk meerdere soorten zetmeel. Denk aan aardappelzetmeel of maizena (maiszetmeel). Zetmeel bestaat eigenlijk vrijwel alleen maar uit koolhydraten. Het bevat nauwelijks vezels, vetten of eiwitten. Op zich hoeft dit niet negatief te zijn, want meestal gebruik je tapioca niet als enige meelsoort. Maar het is dus geen rechtstreekse vervanging voor glutenbevattende granen, zoals tarwe. Wel bevat tapioca veel vitamines en mineralen.

KOPEN

Tapiocameel is niet duur. Het is te koop bij grote supermarkten online! Bijvoorbeeld van Peak’s.  Juist omdat je het voor verschillende doeleinden kan gebruiken, om te bakken en te binden en zoet en hartig, is het handig altijd in huis te hebben staan!

BUBBLE TEA

Even extra aandacht voor de Bubble Tea. Dit is al eerder genoemd. Het is een Aziatische theedrank met tapiocaparels. Deze pareltjes bestaan uit tapiocameel en water. Het heeft een taaie structuur en er kunnen allerlei smaken aan toegevoegd worden. Uitleggen kan niet echt… Je zou het moeten proberen. Er zijn tegenwoordig in alle grote steden wel plaatsen waar je het kan kopen.

We kunnen dus zeggen dat tapiocameel een goede aanvulling is in het glutenvrije dieet. Door de fijne eigenschappen en de neutrale smaak, is, kan het in veel baksels worden toegevoegd. Veel bakplezier!

Ben je op zoek naar meer glutenvrije baktips en hoe je verschillende melen inzet? Lees dan ons artikel “Baktips die het glutenvrije leven makkelijker maken” .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *