Wat is gierst en is het glutenvrij? Misschien wil je graag je meer gebruik maken van alternatieve granen in je dieet en ben je nieuwsgierig naar gierst. Als je glutenvrij eet, mag je een paar graansoorten niet, waaronder tarwe en rogge. Maar er blijven heel veel gewassen en granen over die je dan gelukkig nog wรฉl mag! Ze zijn alleen wat minder bekend, en daarom vertellen we je er graag meer over. En vandaag dus over gierst!
Wat is gierst?
Gierst is een oude graansoort die al duizenden jaren wordt verbouwd. Het is een veelzijdig gewas dat vooral wordt verbouwd in Aziรซ en Afrika. Het zijn kleine ronde korreltjes. De smaak is redelijk neutraal en en nootachtig. Daarom is het een heel geschikt in de glutenvrije keuken en wordt het gebruikt als ingrediรซnt in glutenvrije broden en andere producten. Overigens is het wel belangrijk om de gierst eerst even af te spoelen. Er zitten tanines in die voor een bittere smaak zorgen. Door het af te spoelen met water, verdwijnt deze bittere smaak vrijwel onmiddelijk!
Overigens moet je gierst niet verwarren met gerst.ย Want ook al scheelt het maar รฉรฉn letter, gerst moet je absoluut niet eten, want dit bevat gluten. Gerst en gierst zijn gewoon heel anders.
Is gierst glutenvrij?
Ja, gierst is van nature glutenvrij.ย Super! Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je gierst moet gebruiken. Online zijn er namelijk relatief weinig recepten mee te vinden. Maar het is geen moeilijk graan om mee te werken in baksels. We zullen je meer vertellen over hoe je gierst kan gebruiken.
In welke vormen kan je gierst kopen?
Gierst is verkrijgbaar in verschillende vormen. Deze komen het meest voor:
- Korrels: Kleine korrels gepelde gierst. Ze kunnen worden gekookt en dan heb je een alternatief voor bijvoorbeeld couscous of rijst.
- Vlokken: Gierstvlokken kunnen gebruikt worden in yoghurt, muesli of ontbijtpap.
- Meel: Gierstmeel kan worden gebruikt om brood, pannenkoeken, koekjes en andere gebakken producten te maken.
Waar kan je gierst voor gebruiken?
Gierst kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. Het is voor zowel zoet als hartig geschikt. Kijk je mee?
- Ontbijtpap: Kook gierstkorrels of -vlokken als een pap en voeg fruit, noten en honing toe. Belangrijk eerst de korrels of vlokken af te spoelen met water, zo verdwijnt de bittere smaak.
- Baked Millet: een alternatief voor de bekende Baked Oats: we maakten ‘m en het was heerlijk! Hier vind je het recept.ย
- Alternatief voor rijst of couscous: Gebruik gekookte gierst als alternatief voor rijst of couscous.
- Salades: Voeg gekookte gierst toe aan salade om er een vullende maaltijdsalade van te maken!
- Pannenkoekjes: Gebruik gierstmeel in brood, pannenkoeken, muffins en koekjes.
- Koekjes: Op de website van Meesters van de Halm vonden we dit recept met voor gierst-citroen koekjes!
Glutenvrije recepten met gierst
Hier zijn enkele ideeรซn voor glutenvrije recepten met gierst:
- Gierstpannenkoeken:
- Meng gierstmeel met eieren, melk (of een plantaardig alternatief), een snufje zout en bakpoeder. Bak kleine pannenkoeken in een pan met wat olie.
- Gierstsmoothiebowl:
- Kook gierstkorrels en laat rustig afkoelen. (Dit kan natuurlijk makkelijk een dag van tevoren). Blendeer de gekookte gierst met je favoriete fruit, een beetje yoghurt en honing tot een gladde massa. Top met noten, zaden en extra fruit.
- Gierstsalade:
- Kook gierst en laat afkoelen. Meng met gesneden groenten, zoals tomaten, komkommer, paprika en kruiden. Voeg olijfolie, citroensap, zout en peper toe naar smaak.
- Gierstpap:
- Spoel gierstvlokken allereerst af onder stromend water. Kook hierna de gierst in melk (of een plantaardig alternatief).Houd de verhouding aan voor 100 gram gierstvlokken op 150 ml melk. Verder is het jouw feestje: voeg toe waar je zin in hebt! Vers fruit of nootjes? Of wat superfoods?
Glutenvrije producten met gierst
Er zijn verschillende glutenvrije producten op de markt die gierst bevatten, zoals:
- Brood: Brood gemaakt van een gedeelte gierstmeel en andere glutenvrije granen.
- Crackers: Glutenvrije crackers gemaakt met gierst.
- Ontbijtgranen: Gierstvlokken die als ontbijtgranen kunnen worden gegeten, of gepofte gierst hebben als ingrediรซnt.
- Gierstmeel: Verpakt meel dat kan worden gebruikt voor bakken en koken.
- Noedels: Er zijn noedels die voor een deel uit gierstmeel bestaan.
- Bier:ย Ook in glutenvrij bier wordt wel eens gierst gebruikt.
Gierst is een veelzijdig en voedzaam alternatief voor andere granen die gluten bevatten. Hieronder zie je een paar producten die gierst bevatten. Overigens zit in heel veel glutenvrij brood een klein percentage gierst. Vaak is dit tussen de 1 – 10 %. Het is bijna nooit het hoofdingrediรซnt. En ook glutenvrij bier wordt wel eens gemaakt met gierst! Klik op de afbeeldingen om de producten te bekijken.ย