Wat vind jij: Bepaalt een glutenvrij dieet jouw identiteit?

Wij doen ons best om op de hoogte te zijn van alle nieuwtjes op glutenvrij gebied. Soms komen we wel eens interessante artikelen, filmpjes of nieuwsberichten tegen die bij ons vraagtekens geven. Vandaag was dat weer het geval. Een artikel over een uitzending van Spraakmakers op NPO Radio 1: Voedsel als identiteit: ‘Bestel een havermelk-latte en ik weet wie je bent’. Hier wordt ook het onderwerp glutenvrij aangehaald. Maar hoe zit dat? Bepaalt een (gedwongen) glutenvrij dieet jouw identiteit?

 

Gedwongen identiteit door glutenvrij?

Bepaalt de keuze in jouw voeding wie jij bent? Wetenschapper en Landbouwkundige Louise Fresco vertelt bij een uitzending van het radioprogramma Spraakmakers haar verhaal.

 

Identiteit bevestigen via voedingskeuzes

Het is inderdaad interessant, er is zoveel keuze in voeding en de keuze die je maakt, bevestigt je identiteit. Een van de eerste dingen die ze benoemt, is dat mensen nu een nieuwe manier hebben om hun identiteit te bevestigen via voeding. Dat jij bijvoorbeeld een latte met havermelk koopt, vertelt al iets over jou. Net zoals de keuze (alhoewel sommigen dit geen keuze vinden) om vegetarisch of veganistisch te eten.

 

Oh nee, mijn brood moet absoluut glutenvrij zijn

Vanaf minuut 1 geciteerd: “Als je een havermelk-latte bestelt, weet ik wie je bent. En als je zegt: ‘Oh nee, mijn brood moet absoluut glutenvrij zijn,’ daar zeg je dan iets mee. Je zegt ermee dat je heel erg voedselbewust bent. En ik denk dan onmiddellijk dat de kans dat jij echt een glutenintolerantie hebt echt heel klein is.”

 

Glutenvrij brood bestellen omdat je ‘gezonder’ wilt eten.

Het is belangrijk om te vermelden dat glutenvrij brood niet gezonder is dan brood van tarwe of spelt. In volkorenbrood zitten essentiële voedingsmiddelen en micronutriënten die minder in glutenvrije alternatieven zitten. Vaak zijn de glutenvrije alternatieven juist ongezonder vanwege extra toevoegingen om iets op ‘glutenvol’ te laten lijken. Door dus te zeggen dat mensen glutenvrij brood kopen omdat zij denken dat glutenvrij gezonder is, is dus helaas verreweg van de realiteit.  De kans dat mensen die ‘kiezen’ voor een glutenvrij dieet ook daadwerkelijk glutenvrij brood als alternatief gebruiken lijkt ons zeer klein.

 

Glutenvrije identiteit

Dus, als je in een restaurant je lunch met glutenvrij brood bestelt, bepaalt dit volgens haar een deel van wie je bent. Natuurlijk zijn er personen die gluten mijden om andere redenen dan medisch. Maar wij vinden juist dat je ervan uit zou moeten gaan dat het overgrote deel dit écht niet voor de lol doet. Glutenvrij brood is inleveren op smaak en structuur en ook een stuk duurder. Je kan er dus vanuit gaan dat het juist andersom is: Het glutenvrije leven koos JOU, jij koos niet voor het glutenvrije leven.

 

‘Die’ persoon die glutenvrij eet

En toch is het in praktijk zo dat je glutenvrije dieet voor anderen een beetje bepaalt ‘wie je bent’. Jij bent immers die persoon die altijd ‘lastig’ is met eten in gezelschap, waar rekening mee gehouden moet worden en afwijkt van normaal. Het is een deel van je identiteit die je niet zelf hebt kunnen kiezen, maar wel iets wat jou anders maakt dan de rest. Waar mensen misschien gelijk aan denken als ze je naam horen.

 

Morele overwegingen in jouw dieet (keuze)

Het artikel gaat vooral in op het morele gedeelte van voeding en de ontwikkelingen op dat gebied, zoals duurzame productie, productie zonder dierenleed en zonder kinder-slavenarbeid. Heel belangrijk om er bewust van te zijn wat voor invloed jouw keuze van voeding hierin heeft. Maar glutenvrij eten is helaas geen morele overweging, maar een medische noodzaak. Tenminste, als iemand aangeeft absoluut glutenvrij te moeten eten, mag je ervan uit gaan dat dit een ernstige zaak is. Naast de geschatte 1% bevolking in Nederland die coeliakie heeft, zijn er ook personen met tarweallergie, glutensensitiveit, PDS of andere medische redenen. Deze groep zou juist heel graag een keer een broodje met gluten willen bestellen, als dat kon… Om zich een beetje los te kunnen maken van deze voor ons bepaalde identiteit.

 

Wat vind jij?

Vind jij dat jouw identiteit bepaald is doordat je glutenvrij eet? En wat vind je daarvan?

 

Link naar fragment

Klik hier om het filmfragment zelf te bekijken.

Heb jij iets bijzonders meegemaakt? Wil jij je verhaal (anoniem) delen? Mail dan naar: redactie@missglutenvrij.nl 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *