Wegwerpservies van tarwe? Zit er voortaan gluten in je koffie to go?

Er is een nieuwe trend. Biologisch afbreekbaar wegwerpservies gemaakt van tarwezemelen. Is dit iets waar je als coeliaak voortaan op moet gaan letten? Moeten wij ons voortaan ook gaan afvragen of de ‘koffie to go’ nog wel glutenvrij is?

 

Is dat wel veilig?

De zomer komt eraan en dat betekent dat ook het festival seizoen bijna van start gaat. Er komen steeds meer leuke (glutenvrije) foodtrucks bij en de meeste maken gebruik van wegwerpservies. Omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt kiest de take away horeca steeds vaker voor biologisch afbreekbaar wegwerpservies en dat is soms gemaakt van tarwezemelen. Wij vragen ons daarom af: Is dat wel veilig voor mensen met coeliakie?

 

De Nederlandse Coeliakie vereniging kondigt onderzoek aan

Op 24 april 2019 kondigt de NCV een onderzoek aan naar de kans op kruisbesmetting bij het gebruik van wegwerpservies gemaakt van tarwezemelen.

 

” Er komt steeds meer wegwerpservies op de markt dat gemaakt is van tarwezemelen. En we krijgen hier steeds meer vragen over. Want wat nu als je uit zo’n kommetje je glutenvrije soepje eet? Komen er gluten in je eten terecht als je dat snijd op een bordje van tarwezemelen? En komen er gluten in je drankje als je dit door een glutenhoudend eetbaar rietje drinkt?ย  “

 

*De uitslag in het onderzoek komt in de nieuwste Glutenvrij Magazine (alleen voor leden) dat de NCV uitbrengt.

 

 

Mais, bamboe, aardappel

Het meeste (duurzame) wegwerpservies is overigens nog steeds gemaakt van mais, bamboe of aardappelzetmeel. Dus vooralsnog geen probleem. Maar hoe weet je eigenlijk of je koffiebeker wel van mais is? En of je een vork van bamboe of tarwe gebruikt?

 

Gluten lekken?

In de VS is het biologisch afbreekbare wegwerpservies al een tijdje in opkomst. Vooral in schoolkantines zie je steeds meer duurzame producten. De veronderstelling is dat de producten gemaakt van tarwezemelen nog steeds veilig te gebruiken zijn voor mensen met een gluten intolerantie mits het wegwerpservies eenmalig wordt gebruikt.

 

Het product is zo gemaakt dat het proces van afbreuk pas na veelvoudig contact met nattigheid inzet. Een maaltijd is dus niet voldoende om gluten te ‘lekken’. Uit tests in gebleken dat als het servies al een kleine afgifte van gluten zou veroorzaken dit nog altijd ruimschoots onder de aanbevolen glutenindex komt. Geen zorgen dus zou je denken.

 

foto: Biotrem

 

Maar! Een grote fabrikant van de producten genaamd Biotrem geeft zelf wel alvast aan dat het servies NIET geschikt is voor mensen met een allergie voor tarwe en/of gluten. Het servies van Biotrem is eveneens ongeschikt voor de warme dranken en maaltijden met veel vocht mogen maar maximaal 30 minuten op het servies worden gebruikt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=UALS4dImJS8

 

Leuk om te vermelden is dat tarwezemelen een bijproduct is van veel andere industrie en daarmee een hele goedkope grondstof voor het maken van duurzaam servies. Dit is behalve de duurzaamheid ook vast een reden voor waarom de producten nu zo in opmars zijn.

 

Ik zou voortaan gewoon je eigen beker meenemen: want ‘niks weggooien’ dat is nรณg duurzamer.

 

Duurzaam is tof!

Over het algemeen zijn wij trouwens helemaal voor duurzame alternatieven. Wegwerpservies dat na 30 dagen in compost verandert klinkt geweldig gaaf en ik zou er ook meteen een paar bloemzaadjes aan toevoegen zodat we na Lowlands niet alleen de grond goed bemesten maar ook meteen een mooi bloemenveldje achterlaten. Wij blij, bijtjes blij! Op de vraag of je koffie to go nog wel glutenvrij is … Ik zou voortaan gewoon je eigen beker meenemen: want ‘niks weggooien’ dat is nรณg duurzamer.

 

Keurmerk?

Niettemin zijn we ook รฉrg nieuwsgierig naar het onderzoek van de NCV. De vraag is ook meteen of het in de toekomst niet verstandig is om een glutenvrij keurmerk op wegwerpservies te gaan plaatsen?

Wat denk jij? Wil jij je koffie nog drinken als je weet dat er gluten in de beker zitten? En wat dacht je van een vork gemaakt van tarwezemelen? Die steek je toch steeds in je mond! Vind jij dat het op het servies zou moeten staan? Laat het ons weten in de reacties >>>

 

Zodra wij meer weten volgt er uiteraard een update over de gluten in wegwerpservies. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel bericht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *