Het klinkt onwaarschijnlijk maar mensen met coeliakie kunnen van één kruimel met gluten al ziek worden.

Natuurlijk zijn de klachten bij iedereen anders. Waar de een van slechts ’n kruimel al een week moet bijkomen zal de ander het geeneens opgevallen zijn. Maar schade is er áltijd. Het slijmvlies van de dunne darm raakt beschadigd. Het is daarom ook altijd verstandig om een glutenvrij dieet omwille van coeliakie heel erg nauwkeurig te volgen.

Wil je meer lezen over kruisbesmetting? Lees dan eens dit artikel van de glutenvrije diëtist >>>

van een kruimel al ziek coeliakie

Wat is coeliakie eigenlijk?

Coeliakie betekent dat je de gluten (een eiwit) welke voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut helaas niet kunt verdragen. Gluten zitten van nature in deze granen maar ze zitten ook in producten die gemaakt zijn op basis van deze graansoorten. Denk aan: brood, koekjes, pizza, pasta etc. Maar ook in sauzen, soepen, snoepjes, bier en zélfs in tandpasta komen gluten voor. Mensen met coeliakie verdragen geen gluten en worden soms dus al ziek van één kruimel.

Glutenvrij is nog steeds hip

Glutenvrij is nog steeds hip en dat brengt voor én nadelen met zich mee. Coeliakie patiënten zijn blij met alle nieuwe glutenvrije producten en de verkrijgbaarheid. Tuurlijk! Maar ze zijn minder blij met de verwarring die is ontstaan, over iets dat eerst alleen nog maar een medisch-noodzakelijk dieet was.

Horecahouders gebruiken de term ‘glutenvrij’ helaas niet altijd even zorgvuldig. Er is vaak nog te weinig kennis over bijvoorbeeld kruisbesmetting en glutenvolle ingrediënten om een daadwerkelijk glutenvrij gerecht écht te garanderen. Hoewel ik het zelf steeds vaker aandurf en het ook heel vaak wel goed gaat, is er ook nog veel aan terrein te winnen. Vooral als het gaat om het verschil tussen coeliakie (of ernstige glutensensitiviteit) en een trendy dieetkeuze.

Wat is jullie ervaring? Begrijpt de omgeving de noodzaak van het glutenvrije dieet? En hoe gaat het eten buiten de deur? We zijn benieuwd.

De hele maand mei staat in teken van coeliakie. Tijdens de coeliakiemaand vragen wij aandacht voor de auto-immuunziekte coeliakie en het glutenvrije dieet.