Search

Zijn bitterkoekjes glutenvrij?

Bitterkoekjes: een geval van you love it or you hate it. Ze hebben een specifieke smaak en structuur, en gaan perfect samen met een goed kopje koffie. Maar voor degenen die een glutenvrij dieet moeten volgen, kan de vraag rijzen: zijn bitterkoekjes glutenvrij? Laten we dat eens bekijken in deze blog.

 

Wat zijn bitterkoekjes?

Bitterkoekjes worden ook wel amandelkoekjes genoemd. Het zijn traditionele Nederlandse koekjes die gemaakt worden van gemalen amandelen, suiker eiwit en bitter amandelaroma. Als je deze ingrediënten samenvoegd krijg je de kenmerkende bitterkoekjes!

 

Glutenvrije ingrediënten

Zoals je al hier ziet, zijn de ingrediënten van bitterkoekjes in principe glutenvrij. Tarwebloem of -meel is geen ingrediënt dat in authentieke bitterkoekjes thuishoort. Amandelmeel is van nature glutenvrij, maar heeft een hoog risico op kruisbesmetting in de fabriek of tijdens het productieproces. Als je coeliakie hebt, moet je uitkijken met kruisbesmetting van gluten.

 

Miss Glutenvrij Bitterkoekjes

 

Wat doen abrikozenpitten in bitterkoekjes?

Misschien heb je in ‘goedkope’ bitterkoekjes wel eens abrikozenpitten zien langskomen in de ingrediënten. Waarom zit dit er in? Abrikozenpitten hebben een smaak die dicht bij amandel ligt. Bovendien zijn abrikozenpitten een stuk goedkoper dan amandelen. In goedkope bitterkoekjes zit om deze reden vaak abrikozenpit. In ‘echte’ bitterkoekjes niet! Proef jij het verschil?

 

Waar koop je glutenvrije bitterkoekjes?

Grappig genoeg hoef je hiervoor niet eens naar de glutenvrije afdeling in de supermarkt. De reguliere bitterkoekjes kunnen ook al glutenvrij zijn. Hier staat dan waarschijnlijk geen glutenvrij keurmerk op. Lees het etiket goed en beslis zelf of je het risico op kruisbesmetting aandurft of liever bitterkoekjes koopt mét glutenvrij keurmerk. Hier een linkje naar glutenvrije bitterkoekjes van Albert Heijn. Ook bij Dirk heb je deze zelfde bitterkoekjes, maar dan nog iets goedkoper.

 

bitterkoekjes glutenvrij Dirk

 

Of… maak zelf glutenvrije bitterkoekjes! Super makkelijk. En je hoeft niet lang een recept te zoeken, want echte bitterkoekjes zijn glutenvrij! Deze van Allerhande is bijvoorbeeld makkelijk en leuk. 

Voor het maken van bitterkoekjes heb je een spuitzak nodig. Hier geen zin in? Je kan ook deze leuke koekjes maken! Zo makkelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *