Hoofdgerecht Recepten

Glutenvrije pannenkoeken

Vandaag een klassieker die ik niet uit mijn leven kan denken. Heerlijk als anti-kater ontbijt, maar ook als tussendoortje, avondmaaltijd of meeneemlekkernij: de pannekoek. Ik laat je zien hoe ik mijn pannekoeken maak.

Met donkerbruine basterdsuiker eet ik mijn pannekoek het liefst, maar stroop erop gaat er ook goed in. Vroeger maakte mijn moeder wel eens een pannetje champignon ragout. Dit vind ik ook nog steeds heel erg lekker op een pannekoek. En in een pannekoekrestaurant bestel ik graag een pannekoek met geitenkaas, spekjes, honing, noten en rucolasla. Variaties genoeg! Ik laat je zien hoe ik een basic pannekoek maak. Wat je er daarna op doet, kan van alles zijn. Het smaakt vaak allemaal heel erg lekker en vult goed. Als ik mijn glutenvrije brood zat ben, bak ik graag een pannekoek. Even een andere smaak en toch raak ik vol.

Ingrediënten (voor zo’n 6 pannenkoeken)

 • 125 gram glutenvrij meel
 • 330 ml melk
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • Boter om in te bakken

IMG_0094

Doe alle ingrediënten in een kom. Mix alles goed met een mixer zodat alle klonten er uit zijn. Wil je meer pannekoeken verdubbel dan de hoeveelheden zoals ik heb gedaan. Mijn vriend eet namelijk ook graag mee van mijn pannenkoeken.
IMG_0095

Zet twee pannen op hoog vuur, ze moeten goed warm worden. Doe wat boter in de pan. Wees niet te zuinig, want die lekkere smaak komt ook vooral door het vet dat je gebruikt. Ik gebruik vloeibare boter, lekker makkelijk en geen gedoe met een blok boter en een mes. Gebruik bij elke pannenkoek opnieuw weer boter.

IMG_0096Om het beslag in de pannen te doen gebruik ik een soeplepel. Ik vul de lepel niet helemaal, want ik wil dunne pannekoeken. Het is even proberen wat de juiste hoeveelheid is. Hoe dunner de pannenkoek, hoe lekkerder ik ze vind, want des te meer kan ik er van op ;).

IMG_0098Bak door tot al je beslag op is. Leg de pannenkoeken die klaar zijn op een bord met daaroverheen nog een bord, zo blijven ze warm. Als je alle pannenkoeken klaar hebt, keer je de borden terwijl ze nog op elkaar zitten om. Zo eet je als eerste je eerst gemaakte pannekoek en zijn ze allemaal warm. Je zou de pannenkoeken ook even in een warme oven kunnen zetten zodat ze warm blijven.

pannekoek2Wanneer de pannenkoeken afgekoeld zijn, kun je ze ook in de magnetron makkelijk opwarmen, al vind ik ze koud ook heel lekker. Om een pannekoek mee te nemen rol je ‘m in aluminiumfolie en doe je ‘m eventueel nog in een bakje. Eet smakelijk!

15 Comments Add New Comment

 1. SasKookt says:

  Het grote voordeel van pannenkoeken vind ik dat je ze echt met alle soorten glutenvrije bloem kan maken. Het luistert helemaal niet zo nauw. Ideaal dus om bloem mee op te werken die je niet zo lekker vindt voor brood of gebak.

 2. Lisa says:

  Ik maak vaak de bretonse galettes, pannenkoeken gemaakt van boekweit meel. Je moet ze wel beleggen met hartig beleg, want zoet is niet zo lekker. Het originele Bretonse recept is boekweit meel met water en een flinke schep zeezout, meer niet. Super eenvoudig en heerlijk met kaas, worst (a la Bretonne) of een sauce Normandie (ragout van champignon en ui, waarbij je de ragout dan kan maken met een glutenvrij meel als boekweit of mais. Yum!

 3. Mai says:

  Hallo,
  Ik bak ze met de mix van Albert Heijn zijn heel lekker en gemakkelijk,bedankt voor de inlichting (Belg )

 4. Ron says:

  Ik had eigenlijk gehoopt op iets specifiekers dan ‘glutenvrij meel’ als ingredient. Ik heb hier meel van teff, boekweit, amarant, sorghum, rijst en mais. Ik denk dat ik alles maar door elkaar doe en kijk wat er gebeurd. Behalve boekweit want dat is vies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *