Rijstpapier: Dé glutenvrije oplossing voor je recepten

Rijstpapier wordt maar voor een paar verschillende, standaard recepten gebruikt. In deze blog ga ik jullie laten zien dat het ook anders kan! Rijstpapier is namelijk echt iets wat je op eindeloze manieren kan blijven gebruiken. The sky is the limit!

Rijstpapier

 

 

 

 

 

Sushi

Meestal worden er plakken zeewier gebruikt voor het maken van sushi, maar het kan ook anders. Rijstpapier werkt heel goed en is snel klaargemaakt.

De vulling van de sushi kan alles zijn wat je lekker vindt, denk aan zalm, komkommer, omelet, avocado, etc.

Maak de rijstvellen nat met lauw water, leg er een stuk sla op en verdeel de vulling over de vellen met sla en rol ze zo strak mogelijk op. Je kan een bamboematje met folie gebruiken om ze strakker aan te duwen. Snijd nu de rolletjes in hapklare stukken en serveer met sojasaus. (optioneel: serveer met wasabi / wasabi mayo voor extra pit)

Vegan bacon

Bacon is niet het eerste waar je aan denkt bij het woord “rijst” maar rijstvellen zijn dus een heel goed vegan alternatief voor de baconliefhebbers.

Ingrediënten:

  1. Pak een kom en meng alle ingrediënten bij elkaar
  2. Neem een garde en mix alles goed door elkaar
  3. Week de vellen in lauw water om ze wat zachter te maken
  4. Smeer de vellen in met de kruidenmix en stop ze 7-9 minuten in de oven op 200 graden Celsius

Appeltaart rolletjes

Gerechten met rijstpapier hoeven natuurlijk niet altijd hartig te zijn. Het is ook heel leuk om “Out of the box” te denken en iets zoets te maken, bijvoorbeeld een mini-appeltaart snack!

Ingrediënten:

  1. Snijd de appel in kleine stukjes en strooi de kaneel en de suiker er overheen
  2. Maak de rijstvellen nat met een beetje lauw water en leg de appels erop
  3. Rol de rijstvellen op en bak ze in de oven op 200 graden Celsius 10-15 minuten gaar
  4. Draai ze ook een keer om zodat ze aan beide kanten gaar worden

Luchtige rijstchips

Zelf glutenvrije chips maken van rijstpapier? Het is super makkelijk en leuk om te maken! Omdat rijstvellen van zichzelf geen sterke smaak hebben kan je de chips helemaal zelf kruiden naar wat je zelf lekker vindt.

Ingrediënten:

  1. Knip de rijstvellen in vier stukken
  2. Verwarm een pan met olie
  3. Bak de rijstvellen ongeveer 2 seconden (dan worden ze gebakken tot een soort grote kroepoek)
  4. Haal de chips uit de pan en kruid ze met zout en kruiden naar keuze

Vietnamese pizza

Vietnamese pizza is een aanrader als je een keer iets anders wilt dan de standaard pizza Margherita. Deze pizza is bekend als Street food maar is ook heel goed thuis te maken!

Ingrediënten:

  1. Bak het vlees rul
  2. Snijd de lente-uien fijn en kluts de eieren
  3. Meng de eieren, sriracha, paté en vlees door elkaar
  4. Beleg de rijstvellen met het mengsel
  5. Gril de pizza’s op een barbecue / grill
  6. De rijstvellen zijn erg dun dus let op dat de pizza’s niet aanbranden

Turon

Turon is een bananensnack uit de Filipijnen. Het is een zoete bananensnack die gefrituurd wordt als een soort loempia. Perfect dus om een beetje warm te blijven met dit koude weer!

Ingrediënten:

  • Bakbananen
  • Rijstpapier
  • Bruine suiker
  • Olie
  • Jackfruit stukjes
  1. Snijd de bakbananen in plakken en rol ze in de bruine suiker
  2. Neem een rijstvel en leg er een plak banaan op met wat jackfruit
  3. Rol het vel op tot je over het midden bent en vouw de randen naar binnen
  4. Vouw de rollen verder op en maak de randjes vast met water
  5. Frituur de Turon totdat ze goudbruin zijn geworden
  6. Laat de Turon nadat ze klaar zijn even uitlekken op keukenpapier om overig vet weg te halen

 Paneermeel

Paneermeel is altijd handig om in huis te hebben, maar als je glutenvrij eet is het soms best lastig om glutenvrij paneermeel te vinden. Gelukkig is hier een snelle tip om aan paneermeel te komen.

Het enige wat je hoeft te doen om van je rijstvellen paneermeel te maken, is het even door de blender halen. Het is super snel en je kan het voor heel wat andere recepten gebruiken.

Ik hoop dat jullie wat aan deze kooktips hebben gehad!

Eet smakelijk!

Op zoek naar meer recepten? We hebben ze allemaal op een rijtje: Klik hier!