Zoeken

Glutenvrij erop uit: in vogelpark Avifauna

Vogelpark Avifauna is een geweldige bestemming voor natuur- en vogelliefhebbers, maar ook voor kinderen en gezinnen. In het park kan je een enorme verscheidenheid aan prachtige vogels spotten van over de hele wereld. De vogelshow is een ware, kleurrijke beleving, waarbij verschillende getrainde vogels hun kunsten laten zien. Of kijk hoe een van de verzorgers de dieren hun dagelijkse maaltje geeft tijdens voedertijd.

 

Naast de diversiteit vogelsoorten, zijn er ook leuke activiteiten gericht op kinderen.In de speeltuin kan een kind uren genieten van grote speeltoestellen, zoals trampolines, grote glijbanen en bootjes.

 

Natuurlijk zijn er ook wat horecapuntjes in (en naast) het park aanwezig waar je even heen kunt voor een hapje en een drankje. Of je nu op zoek bent naar een snelle snack of een uitgebreid diner, in Avifauna kan het. Maar, kan het ook glutenvrij? Dat is de belangrijke vraag. Wij gingen naar het park om op onderzoek uit te gaan. En we kwamen positieve en minder positieve dingen tegen.

 

Horecapunten in het park:

Alle horeca in (en om) het park wordt geregeld door Van der Valk. Dus het hotel, het á la carte restaurant en alle horecatentjes in het park. Over het algemeen staat Van der Valk (of staan veel Van der Valk locaties) positief bekend bij de glutenvrije eters. Toen we vooraf naar het park belden, gaf de medewerker aan de telefoon aan dat er op ieder puntje in ieder geval wel iets glutenvrij zou zijn. Maar bij de vraag wat voor opties er dan waren, konden ze geen concreet antwoord geven. Natuurlijk namen wij de proef op de som en deden navraag in het park zelf.

 

  • Het Cuba Terras

Als je bij de entree het park in loopt, kom je als eerste het gezellige Cuba Terras tegen. Hier is mogelijkheid om een drankje, gebakje, broodje of ijsje te nemen. Behalve als je glutenvrij moet eten. Dan zijn je opties al snel een stuk kleiner. De meeste drankjes kunnen, maar voor eten moet je wel ergens anders heen. Het softijs is glutenvrij en daarmee ben je met de opties eigenlijk wel klaar.

 

  • De Billabong

Wat verder achterin het park, in de buurt van de Ara’s, staat een klein tentje waar je snoepjes, snacks en ijsjes kan halen. Bij mijn vraag over glutenvrije opties of een allergenen kaart gingen de wenkbrauwen van de medewerker omhoog. Hierover had hij geen instructies gehad. Voor zover hij wist, was er geen allergenenkaart aanwezig.

 

  • De Lepelaar

Bij het restaurant naast de speeltuin werden we positief verrast: de medewerker waar we mee sproken kon ons uitgebreid over alle opties vertellen. In de keuken werken ze altijd schoon, gescheiden en met handschoenen aan glutenvrije maaltijden. Zo is ook de frituur gescheiden en kan er dus genoten worden van glutenvrije frietjes en zelfs een glutenvrije frikandel. Ook kunnen er verschillende belegde broodjes ook glutenvrij.

Helaas waren we te laat om nog te kunnen proeven; het restaurant ging net sluiten. Dus we hebben niet zelf kunnen proeven.

 

  • Casa Havanna

Dit is de enige horecagelegenheid waar we, op dit moment, niet zelf in geweest zijn. (Wel wat langer geleden, en toen was daar eten met coeliakie geen probleem.)

We hebben natuurlijk niet stilgezeten. Na contact te hebben gezocht met de zaak die de zorgt voor de voeding werd ik gerustgesteld. Er zijn verschillende opties mogelijk, van brood, friet, snacks en salades tot warme gerechten. Daarnaast staat de chef (of ander personeel) klaar om je verder te helpen. Ze zijn zelfs bereid om het eten apart in de keuken klaar te maken. Uiteraard wordt wel aangeraden om bij een reservering te vermelden dat je glutenvrij moet eten. Dan kunnen ze van tevoren al rekening houden.

 

 

á La Carte Restaurant Van der Valk

Vlak buiten het park is de mogelijkheid om heerlijk (uitgebreid) te lunchen of dineren; ook glutenvrij! Bij dit restaurant hebben we heerlijk glutenvrij gedineerd. Er waren veel mogelijkheden. Die stonden niet aangegeven op de kaart, maar het personeel was behulpzaam en geduldig met al onze vragen. Bij twijfel werd er navraag gedaan in de keuken. Uiteindelijk konden we bijna allemaal bestellen wat we wilden. Alleen de aspergesoep had een bindmiddel met gluten en de pepersaus bij de biefstuk bevatte gluten.

 

Helaas hadden we, naast alle positiviteit over het voor- en hoofdgerecht, een ervaring die vervelend had kunnen aflopen bij het nagerecht. Onder de Dame Blanche lagen kruimels. Gelukkig hadden we dit op tijd gespot en het bord teruggestuurd. Alleen toen ik een nieuw bord kreeg, kwam er geen uitleg en geen excuses. Dus uiteindelijk had ons positieve diner toch een negatief nasmaakje.

 

 

Ook leuk: Slapen naast de struisvogels

Het Van der Valk Hotel staat gedeeltelijk in het vogelpark. Als je overnacht in een kamer met parkzicht kan het zo zijn dat je de gordijnen open doet en oog in oog staat met een struisvogel.

Overnachten bij Van der Valk is altijd aangenaam en er is regelmatig een leuk arrangement te boeken. Boek je een overnachting bij het hotel, dan kan je ook het park bezoeken. Je hoeft dus niet ook nog entree te betalen.

 

Glutenvrij ontbijtje? Geen probleem!

Niet iedere hotelovernachting is inclusief ontbijt, maar wil je toch de dag beginnen met een lekker glutenvrij maaltje, dan is dat zeker mogelijk. Op een aparte tafel staan glutenvrije granola en muesli met lactosevrije melk en glutenvrije crackers. Glutenvrij brood is op aanvraag ook mogelijk.

 

Glutenvrij ontbijt bij het hotel

 

Het park bezoeken met korting?

Momenteel kan je als ANWB-lid het park bezoeken met €5,50 korting. De actie is te bestellen en te gebruiken tot 31 oktober 2023. Klik hier voor meer informatie.

 

Ook niet verkeerd: voor kinderen t/m 2 jaar is de toegang voor het park gratis.

Meer tips voor dagjes weg vind je hier !

 

Wat is jouw glutenvrije ervaring bij Avifauna? Deel het in de reacties hieronder.

 

Note: Deze blog is geschreven in mei 2023. Het kan zijn dat de ervaringen verschillen op een ander moment van bezoek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *