Zoeken

Coeliakie en de voedselbank

Ineke heeft coeliakie en is afhankelijk van de voedselbank. Zij houdt maar 30 euro per maand over voor eten. Voor Miss Glutenvrij vertelt zij haar verhaal: ‘Ik was dankbaar omdat mijn kinderen konden eten maar zelf ging ik vaak met veel honger naar bed’.

 

Een tijdje geleden ontvingen wij een mail van Ineke. Of wij aandacht willen vragen voor mensen die onder het bijstandsniveau leven. De mensen die vaak net als haar, naar de voedselbank moeten. En bovenop alles ook nog zelf (of kinderen met) coeliakie hebben. Wij vroegen ons af hoe dat dan gaat bij de voedselbank en Ineke wil hierover wel wat vertellen. Haar naam hebben we vanwege privacyredenen aangepast.

 

Glutenvrije voeding is vaak duurder, vooral de kant-en-klare producten. Met heel weinig geld gezond glutenvrij leven lijkt ons een hele grote uitdaging. Maar hoe is het als je afhankelijk bent van de voedselbank? Lukt het dan wel om gezond glutenvrij te leven? Is er begrip vanuit zo’n organisatie? Snappen ze dat je iemand met coeliakie serieus moet nemen of vinden ze je dan maar lastig?

 

Ineke wil mijn vragen wel beantwoorden en ze vindt het erg fijn als er eens aandacht komt voor mensen met coeliakie die afhankelijk zijn van de voedselbank. Vandaag het verhaal van Ineke. Een jonge moeder die na de scheiding opeens moest rondkomen van heel erg weinig geld. Ineke heeft zelf coeliakie, haar kinderen gelukkig niet.

 

Ineke stelt zich voor

‘In 2015 kwam ik er achter dat ik coeliakie heb. Na een lange tijd vol vage buikklachten en vervelende onderzoeken werd eindelijk de oorzaak gevonden’. Ineke is nu 34 jaar en heeft twee jonge kinderen die sinds de scheiding volledig onder haar zorg vallen. Door corona verloren ze veel inkomen en kwamen er schulden…

 

In 2020 heb ik mijzelf aangemeld bij de voedselbank en meteen vermeld dat ik glutenvrij moet eten. Mijn twee kinderen niet. Ik was erg bang dat ik vreemd zou worden aangekeken maar gelukkig was er op dat moment veel begrip en het zou in orde komen.

 

In de weken die volgde kreeg ik helaas enkel glutenvolle levensmiddelen. Ik krijg soms wel extra groente en fruit. Ik wilde niet ondankbaar overkomen en heb lange tijd niets gezegd maar toen ik het na ‘alweer een omelet zonder brood’ helemaal zat was heb ik er toch iets van durven zeggen. Toen kreeg ik een brood met spelt in de handen gedrukt. Het had eigenlijk geen zin om nog uit te leggen dat spelt niet glutenvrij is. Ik heb die nacht erg moeten huilen. Ik was dankbaar omdat mijn kinderen konden eten maar zelf ging ik vaak met veel honger naar bed.

 

Veel onbegrip

In mijn tijd bij de voedselbank heb ik maar liefst 2 keer een glutenvrij brood mogen ontvangen. Waarvan een keer vol met schimmel. Ik kreeg wel een keer een pak met crackers. Die waren erg lekker maar toen ik er later weer naar vroeg kon de voedselbank er zich niks van herinneren. Er is keer op keer veel onbegrip. Mensen worden soms zelfs boos als ik tijdens het uitzoeken te lang de ingrediënten lees. Mensen zeggen ook weleens dat ik mij niet moet aanstellen. Ze denken dat het glutenvrije dieet vrijwillig is en niet om ernstige gezondheidsredenen. Het is toch eigenlijk heel gek dat een voedselbank geen enkele moeite doet om mensen met een allergie of intolerantie ook te voedden. Voor mij is het allemaal nóg duurder om boodschappen te doen dus eigenlijk heb ik die hulp nog meer nodig dan iemand zonder streng dieet.

 

 

Gezond blijven eten is lastig

Het is erg lastig om gezond te blijven eten. Het eten van de voedselbank is niet erg divers en vaak ook niet zo gezond. Ik krijg extra b12 injecties, vitamine D maar mijn MDL arts is niet altijd blij met mijn bloedwaardes. Ik vermoed dat er toch ook veel kruisbesmetting plaatsvindt en dat ik ondanks mijn poetswoede nog steeds gluten binnenkrijg. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik soms weleens een glutenvolle boterham eet. Uit onmacht en omdat ik dan zo’n honger heb. Ik schaam mij daar heel erg voor.

 

Vega kookboek en de toko

Mijn tips voor anderen die van de voedselbank leven. Vraag om extra groente en fruit en koop je glutenvrije meel bij de toko. Ook kocht ik bij de kringloopwinkel voor 1,- een vegetarisch kookboek met allemaal heerlijke groenterecepten. Daar haal ik erg veel inspiratie uit want het meeste is glutenvrij en groentes krijg ik genoeg. Ik kijk ook vaak op voordeelmuis of bij Maak het Glutenvrij zodat ik weet of er glutenvrije aanbiedingen zijn. Daarvoor heb ik een apart potje met geld. Wij eten vaak rijst in plaats van de dure glutenvrije pasta en aardappelen zijn gelukkig ook glutenvrij.

 

Wij willen Ineke bedanken voor haar verhaal en wij wensen haar veel moois voor in de toekomst. Om haar te bedanken voor haar verhaal stuurde wij ook een pakket met lekkere glutenvrije producten toe. Heb je zelf nog wat producten over of wil je gewoon eens iemand helpen. Plaats een berichtje in de coeliakie facebookgroep en laten we elkaar daar zo nu en dan eens helpen.

Zelf moeite met rondkomen? Dat is niets om je voor te schamen. Zoek contact met de dichtstbijzijnde voedselbank of vraag je gemeente om hulp.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *