Niet iedereen met coeliakie is te dun

Niet iedereen die coeliakie heeft is te dun. Er zijn ook patiënten met een normaal gewicht en soms hebben mensen met coeliakie zelfs overgewicht.

 

Alleen maar dunne mensen?

Lange tijd dachten artsen dat enkel dunne mensen coeliakie konden hebben. Inmiddels vindt men steeds meer volwassenen met coeliakie en overgewicht en soms is overgewicht juist wel reden om aan coeliakie te denken.

 

” In een Finse studie met 698 nieuw gediagnosticeerde volwassenen, zijn er 272 volwassenen te zwaar. Hun BMI (body mass index) is (veel) te hoog. Het bleek dat na een jaar volgen van het glutenvrije dieet bij 67 van deze 272 volwassenen gewichtsverlies optrad, daardoor kregen zij een normale BMI. Ook bij de 28 volwassenen met ondergewicht zorgde het glutenvrije dieet voor een normalisering van het gewicht bij een groot aantal van de mensen.

 

In alle overige patiënten, ook die met een normaal gewicht bij diagnose, veranderde de BMI niet. Uit deze studie blijkt dat het glutenvrij dieet gunstig is voor het normaliseren van het lichaamsgewicht, ook voor mensen die te maken hebben met (ernstig) overgewicht. De angst om verder aan te komen als gevolg van het glutenvrije dieet is dus op basis van dit onderzoek ongegrond. “

 

-NCV (Nederlandse coeliakie vereniging/Bron: Changes in body mass index on a gluten-free diet in coeliac disease: A nationwide study, Anniina Ukkola et al., University of Tampere, Tampere, Finland)

 

 

Overgewicht kan wel

Laten we voorop stellen dat de meeste mensen met coeliakie (die nog niet glutenvrij eten) meestal last hebben van ondergewicht. Toch staren artsen zich niet langer blind op het gewicht. Uit diverse studies blijkt dat ook mensen met (ernstig) overgewicht coeliakie kunnen hebben. In veel gevallen komen de patiënten gemiddeld een jaar na de diagnose weer op een gezond gewicht. Dit zou kunnen betekenen dat het overgewicht te maken had met het eten van gluten. We weten inmiddels dat ook hormonen een grote rol spelen bij het ziekteverloop. Een hormonale disbalans kan mogelijk ook een oorzaak zijn van toename in gewicht.

 

Moeite met je gewicht en het glutenvrije dieet? Neem altijd contact op met een deskundige diëtist. Neem ook eens een kijkje op de website van de glutenvrije diëtist.

 

Na de diagnose

Nog steeds denken veel mensen dat je van glutenvrij eten altijd afvalt. Uit bovengenoemde studies is gebleken dat dit voor mensen met overgewicht wel zo kán zijn maar dat geldt niet direct ook voor mensen die al te dun waren of op een gezond gewicht zaten. Zo is glutenvolle producten vervangen met glutenvrije producten is niet altijd even gezond. Veel producten bevatten meer suikers, vetten en zetmeel dan de normale producten, anders smaken ze niet lekker! Dat kan ook juist voor extra kilo’s zorgen.

 

Meer lezen over aankomen en coeliakie? Lees dan ook dit artikel.

En jij? Was jij te dun of juist niet? kwam je na de diagnose weer aan en was het moeilijk om op een gezond gewicht te blijven? Laat het ons weten in de comments.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *