Coronavirus (covid-19) en coeliakie. Meer risico met coeliakie?

Ook bij Miss Glutenvrij ontvangen we de laatste tijd steeds vaker vragen over het coronavirus in relatie tot coeliakie. Vandaag doen we ons best om de meest gestelde vragen te beantwoorden.

 

Hebben mensen met coeliakie een verhoogd risico op besmetting met het coronavirus?

Mensen met coeliakie (die verder helemaal gezond zijn) zijn niet immuungecompromitteerd en lopen dus geen hoger risico op coronavirus. Het immuunsysteem van iemand met coeliakie wordt geactiveerd als reactie op gluten-inname. Het immuunsysteem is daarom eerder overactief dan onderdrukt.

 

Het immuunsysteem van iemand die immuungecompromitteerd is reageert juist niet wanneer het zou moeten. Het is minder effectief in het bestrijden van ziektekiemen zoals de ziektekiemen die de griep en het coronavirus veroorzaken. Behandelingen zoals chemotherapie, bepaalde medicijnen voor auto-immuunziekten, steroïden en sommige aandoeningen (zoals aids), onderdrukken de reactie van het immuunsysteem. Daarom lopen mensen met dit soort aandoeningen of die behandelingen helaas meer risico op infecties.

 

Onder welke omstandigheden kan een persoon met coeliakie wél een verhoogd risico lopen op coronavirus?

Als u corticosteroïden of andere immuunsuppressiva (onstekingsremmende medicatie) gebruikt, loopt u een verhoogd risico voor infecties in het algemeen, dus ook het covid-19 virus. Hoewel deze medicijnen niet typisch worden gebruikt bij coeliakie, worden ze wel wel vaak gebruikt voor de behandeling van andere auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis en lupus, ziektebeelden die we helaas ook wel eens zien bij mensen met coeliakie.

 

Hoe kan ik me voorbereiden op het coronavirus?

Als u niet ziek bent is het nog steeds belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat u het coronavirus oploopt.

 

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

 

Sinds 12 maart zijn er voor Nederland ook extra maatregelen. Lees de nieuwe maatregelen op de website van de rijksoverheid.

 

Moet ik glutenvrij voedsel inslaan?

In principe niet. Er is ons verzekerd dat de bevoorrading van supermarkten onveranderd zal blijven. Normaal zou ik dus nee zeggen. Echter: bij dieetvoorschriften is het natuurlijk wel lastig om ook in ‘lockdown’ of quarantaine aan de juiste veilige voeding te komen. Een kleine voorraad inslaan is dus niet geheel onterecht. Misschien is het juist nu prettig om online de glutenvrije boodschappen te doen. Zie hier een handige lijst met alle webshops. klik hier.

 

Nederlandse Coeliakie Dag van 4 april in Vianen gaat niet door!

Het risoco is te groot, zegt de NCV.  ” We hadden ons er enorm op verheugd. Maar op de Nederlandse Coeliakie Dag komen ruim drieduizend mensen bij elkaar. Een samenkomst met zoveel mensen brengt een te groot risico van besmetting met zich mee. Als NCV willen we er natuurlijk alles aan doen om jullie, onze leden, daartegen te beschermen. ” De coelikiakiedag is nu verplaatst naar 26 september.  Lees verder op de website van de NCV.

Bronnen: NCV / RIVM / Rijksoverheid / www.beyondceliac.org  Beelden: via unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *