Ervaringsverhaal: Goed gezind zonder gluten

Deze blog is geschreven voor Miss Glutenvrij door Daphnie Lemmers. Ze vertelt over haar diagnose coeliakie, wat voor invloed dit op haar leven had en hoe haar leven er nu, 10 jaar later, uitziet met twee jonge kinderen en een man die wel gluten eten.


COELIAKIE

2 December 2012: De dag dat mijn leven er ineens heel anders uit ging zien. De dag dat ik de stempel ‘coeliakie’ kreeg en glutenvrij moest eten. Ik wist niet wat het was, wat dit inhield en hoe ik ermee moest omgaan. Ik snapte er niks van! Achteraf verklaarde het wel een hoop, want ik had al een aantal jaar continue buikklachten gehad.

Ik zat in de bloei van mijn leven. Ik was op zoek naar een andere baan en wilde verhuizen naar het midden van het land. Ik was altijd met vrienden op stap… En ineens werd m’n leven op de rem gegooid.

EEN ONZEKERE EN NIEUWE PERIODE

En toen? Een onzekere, nieuwe periode startte, waarbij ik naar diëtisten ging die me probeerden te helpen en ook de zoektocht naar lekkere glutenvrije producten begon. Ondertussen was ik ook heel vurig en mailde ik bedrijven of ze hun producten ook glutenvrij konden maken. Ook belde ik veel restaurants om daar glutenvrij te eten. Dit bleek allemaal lastiger dan ik dacht.

Daar kwam nog bij dat mijn naaste vrienden het ook niet snapten, dus ik voelde me totaal onbegrepen en verdrietig. Er was gewoon nog niet zoveel bekend als nu, dus mijn teleurstelling was groot.

ACTIE ONDERNEMEN!

Ik ben heel veel gaan lezen op internet om te begrijpen wat precies had en kwam al gauw de website van Miss Glutenvrij tegen. Zij heeft mij toen zó geholpen. Ik probeerde allerlei recepten uit van haar website en voelde me echt begrepen door wat zij schreef. Ik werd ook lid van de NCV om ook daar mijn steun te vinden.

En zo begon mijn ‘nieuwe’ leven. Ik knapte op, leerde veel, deed veel fout en leerde daar weer van. Ik probeerde op deze manier weer te kunnen genieten!En dit lukte. Ik werd weer beter na 9 maanden en hield me strikt aan m’n dieet. Ik verhuisde naar Haarlem en leerde daar mijn huidige man kennen. Samen hebben we een glutenvrije draai aan ons leven gegeven, doordat hij nagenoeg altijd met mij mee eet. En de overige momenten let hij heel goed op dat ik niet met gluten in aanraking kom.

Onze vrienden gingen het ook steeds beter begrijpen en houden altijd rekening met me. Al deze positieve dingen en veranderingen bij elkaar opgeteld, maakte dit me weer zeker in het leven!

KINDEREN

En toen kwamen de kinderen… Zouden zij ook coeliakie hebben? Die zorgen gingen wel door ons hoofd. De kans was niet heel groot, maar wel aanwezig. Gelukkig hebben ze het allebei (tot nu toe) niet. Twee gezonde jongens die volop gluten eten (!!) Dát is een uitdaging als je zelf coeliakie hebt. Hoe doet je dat?! Kinderen zwaaien altijd met hun vieze handjes of willen een kusje tijdens het eten. Of drukken hun soepstengel onverwacht bijna in je mond.  Tja…dat valt niet mee, ik moet altijd alert zijn.

Met de eetmomenten geef ik de kids eerst eten, voordat ik zelf ga eten. Of ik doe alles met mes en vork, waardoor ik niet aan hun brood hoef te zitten. Gelukkig is het avondeten altijd voor iedereen gelijk en dus glutenvrij. Dan heeft m’n hoofd ook even rust

EN NU?

Inmiddels is mijn diagnose bijna 10 jaar geleden. Maar de glutenvrije zoektocht blijft zich altijd voortzetten. Met ups en downs natuurlijk, want nee, het is niet altijd leuk en soms voel je je gewoon niet goed. Als je coeliakie hebt, blijf je altijd alert, je staat nooit ‘uit’. Maar ik blijf op zoek naar leuke en lekkere eettentjes, waar ik onbezorgd kan genieten van eten of van een glutenvrij taartje. Want ja, dat zijn de fijne momentjes, toch?

Ook maak en bak ik veel zelf. Je word er creatief van! In mijn optiek kan alles glutenvrij gemaakt worden, dus dat probeer ik dan ook regelmatig uit. Mede daardoor is het me gelukt (en dit zeg ik vol trots) dat mijn versie van de millionairs shortbread in een lunch café aan het Erasmuspark te Amsterdam op het menu staat. Dat ik dat heb bereikt, maakt me echt een blij mens en ik kijk er naar uit op meerdere plekken te kunnen shinen!

Liefs,

Daphnie

Millionairs Shortbread

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *