De strijd van mijn man

Ons verhaal is niet van een pasgeboren of jong kind met Coeliakie maar van m’n man! Hij kreeg rond z’n 30e milde klachten die in zo’n 10 jaar daarna uitbreidden naar allerlei serieuze klachten. Hij zelf had iedere keer wel een reden waarom hij die klacht had en zo niet, dan ging hij naar de huisarts. Die vond iedere keer wel een andere oorzaak, maar de onderliggende reden kwam nooit op de proppen.

 

De strijd

Na jaren van telkens weer iets anders, buikpijn, vaak windjes laten die ontzettend stonken én diarree; werd het een dagelijks iets en was het in mijn ogen niet normaal meer.

Ook dit keer had m’n man hier een oorzaak voor: hij was werkzaam op een waterzuivering. Daar zweefden genoeg bacteriën door de lucht, daar had hij de buikklachten van.

Op mijn aandringen én het feit dat hij zienderogen gewicht verloor, is hij weer naar de huisarts gegaan. Die stuurde hem door voor een dikke darmonderzoek maar daar werd niks in gevonden. Nee, natuurlijk niet!

 

25-30 kg gewichtverlies door coeliakie

Binnen het half jaar erna viel hij tussen de 25-30 kg. af, van ’n 85 kg. Nu nog maar 60 kg! Hij zag eruit alsof hij iets serieus onder de leden had.
Hij ging nog wel werken, maar collega’s van mijn man vertelden mij later dat op het werk rond de middag zijn energie op was, hij ging dan ergens zitten en sliep. Hij kwam thuis, at nauwelijks middageten, ging op bank liggen en viel in slaap. Maar hij wilde niet meer verder voor onderzoek. Hij had onderzoek gehad en daaruit was gebleken dat hij niks mankeerde. Achter z’n rug om heb ik toen een afspraak bij de huisarts gemaakt. M’n man had een vrije doordeweekse dag, dus wij er naar toe!

 

De hulp van de huisarts

De huisarts schrok toen hij m’n man zag en zei toen gelijk: de ziekte van Crohn óf Coeliakie. Toen heeft hij waar wij bij zaten de internist gebeld waar wij nog dezelfde dag terecht konden.

Door een punctie in de dunne darm was dezelfde dag al duidelijk dat hij Coeliakie had. De dag erna werd al een afspraak geregeld bij de internist en diëtiste. Na duidelijke uitleg voor beiden, moest ik de 1e week na de diagnose me vooral bezig houden met alles wat met de (glutenvrij) boterham te doen had. Ik zag hem helemaal opbloeien, meer energie krijgen én minder buikklachten en diarree!

 

Nieuwe manier van koken

De week daarna werd me door de diëtiste uitgelegd wat glutenvrij inhield met warm eten, tussendoortjes enzovoorts.
Het was in het begin echt opletten wàt er gekocht en gekookt moest worden, vaak ook 2 verschillende dingen, voor m’n man en voor mij en onze 2 zonen.

Wij zijn toen ook lid geworden van de patiëntenvereniging voor Coeliakie, waar ik zeker in de begintijd veel aangehad heb! Binnen het jaar ging hij goed vooruit en was hij de afgevallen kilo’s weer bijna bij en voelde hij zich weer bijna de oude.

 

Hoe gaat het nu?

Dit is nu ruim 25 jaar geleden, nog altijd volgt hij strikt zijn dieet en ben ik degene die vooral overal op let wat hij mag en niet mag!
En gelukkig zijn er de laatste jaren veel meer glutenvrije producten verkrijgbaar én staat op de producten duidelijk leesbaar of er gluten in zitten, wat ik wel een pluspunt vind.

Verder heeft hij geluk dat bakken mijn hobby is. Ik bak geregeld van alles, niet alleen voor ons maar zeker ook voor hem!

Dit is het verhaal van een van onze lezers. Wil je zelf ook je verhaal (anoniem) delen mail dan naar: redactie@missglutenvrij.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *