Glutenvrij boodschappen doen voor dummies

Een handige handleiding voor glutenvrij boodschappen doen voor beginners! Je gaat eten kopen voor iemand die glutenvrij eet. Omdat je een feestje geeft of omdat je gaat koken voor diegene. Maar waar moet je op letten? Welke producten kunnen wel, en wat absoluut niet? Ik geef je in dit artikel een complete uitleg. Jouw handleiding waarmee het sowieso gaat lukken.

 

Voor mij is glutenvrij boodschappen doen de normaalste zaak van de wereld. Ik weet welke producten glutenvrij zijn. Zie ik een nieuw product dan scan ik in een oogwenk de ingrediëntenlijst op gluten. Is een verpakking veranderd, dan is dat voor mij een signaal om de ingrediënten weer even te bekijken of de fabrikant geen gluten in het o zo lekkere vernieuwde recept heeft gedaan. Ook weet ik welke producten van nature glutenvrij zijn en waar ik niet naar hoef te zoeken in de supermarkt omdat het toch niet wordt verkocht.

 

Maar waar moet je op letten als je totaal onbekend bent met gluten, maar wel glutenvrij boodschappen wilt doen of wilt koken voor iemand? Deze vraag kreeg ik laatst. Het bracht me op het idee een handig lijstje te maken voor iemand die geen flauw benul heeft wat ‘ie met die gluten aan moet. Dus hierbij de handleiding ‘glutenvrij boodschappen doen voor dummies’.

 

Handleiding

Onderstaande producten zijn van nature glutenvrij.

 

VAN NATURE GLUTENVRIJ

 • rijst (ook zilvervliesrijst)
 • aardappelen (ook aardappelzetmeel)
 • groenten en fruit
 • noten en zaden
 • peulvruchten
 • vis, vlees en gevogelte (alleen ongemarineerd en ongepaneerd)
 • eieren
 • melk (ook Nederlandse kazen en de meeste yoghurtsoorten)
 • boter (zonder toevoegingen) en olie.

 

Met bovenstaande producten zit je altijd goed. Maar natuurlijk wil je bij de groente/frietjes ook een lekker sausje en bij je salade een dressing.

 

Onderstaande graansoorten bevatten altijd gluten.

(Gluten is de verzamelnaam voor een eiwit dat in deze granen zit.)

 

BEVAT GLUTEN

 • tarwe
 • rogge
 • gerst
 • spelt
 • gerstemout(extract)
 • haver (tenzij specifiek glutenvrij)

 

Het graan op zich mag niet, maar ook niet als het ergens in zit verwerkt. Producten die gemaakt worden van deze granen, zoals: brood, crackers, koek, taart, pasta, bami, couscous, tarwezetmeel (m.u.v. tarwezetmeel in glutenvrije (dieet)producten), sauzen en soepen gebonden met gluten bevattend (zet)meel of bloem, snacks (kroketten, frikandellen).

 

In bovenstaande producten zit altijd één van de graansoorten die ik hierboven noem. Vrijwel altijd is dit tarwe.

 

Let op:  In sommige snoepsoorten, ijs en chips kan bijvoorbeeld ook gluten verwerkt zitten. Gluten kun je in heel veel bewerkte producten tegenkomen. Daarom is ingrediënten lezen heel belangrijk.

 

Ingrediënten lezen

Op elk (bewerkt) product staan ingrediënten. Hieronder zie je een voorbeeld van een ingrediëntenlijst. Door de ingrediënten te lezen, kun je zien of er gluten in een product zit.

 

 

 

Als voorbeeld de Nutella: Zoals je ziet zijn de allergenen in hoofdletters en dik gedrukt, dit is wettelijk verplicht. Ook zie je dat staat aangegeven dat het product glutenvrij is. Dit laatste staat niet op alle producten, maar wel steeds vaker.

 

Bevat gluten

Spot je één van de  ingrediënten: ‘tarwe, rogge, gerst, spelt, gerstemout(extract) of haver’ op een ingrediëntenlijst dan weet je dat er gluten in zit. Tegenwoordig staat vaak op een product ‘bevat gluten‘, dan ben je snel klaar –> NO GO, dus.

 

Glutenvrij schap

Vrijwel alle gluten bevattende producten kun je ook glutenvrij kopen of glutenvrij maken. In veel supermarkten is een glutenvrij schap (kan je ‘m niet vinden vraag een medewerker). Je vindt hier glutenvrije producten zoals bloem, koekjes, pasta’s etc. Op deze producten staat altijd dat het glutenvrij is. Ook staat er vaak een icoontje op van een aar met een streep erdoor. Hieraan herken je dat een product glutenvrij is. Kan je een product niet vinden in de supermarkt dan kun je ook prima online bestellen bij een glutenvrije webwinkel.

 

 

 

Glutenvrij icoontje
Voorbeelden van glutenvrij icoontje.

 

Dranken

Vrijwel al het drinken is glutenvrij, behalve bier (uiteraard is dit ook weer glutenvrij verkrijgbaar). Water, koffie, thee, sap en wijn zijn bijna altijd glutenvrij. Wil je meer weten over welke alcoholische dranken glutenvrij zijn? Lees dan hier verder >>>

 

Kan sporen bevatten

Je zult op veel producten het zinnetje ‘Kan sporen bevatten’ tegenkomen. Dit is vaak indekken van de producent. Vaak wordt in dezelfde fabriek met gluten gewerkt. In mijn keuken bereid ik ook wel eens een product met gluten voor mijn gasten, dus zou in theorie al mijn eten gluten kunnen bevatten. De ruimte is immers niet 100% glutenvrij, dan zou er nooit met gluten gewerkt mogen worden. Ik durf producten met ‘kan sporen bevatten’ altijd aan, het zit immers niet in de ingrediënten en mocht er toch een mini beetje gluten in zitten dan is dit sowieso altijd onder de norm van 20 ppm (20 milligram per kilo/ 0,002%) De meeste mensen die geen gluten kunnen verdragen (uitzonderingen daar gelaten), kunnen dit prima aan. Lees hier meer over sporen >>>

 

Help, er zit meel in

Laat je niet in de war brengen door het woord ‘meel’.  Tarwe en gerst (met gluten) zijn meelsoorten, maar van mais en rijst (glutenvrij) wordt ook meel gemaakt. Ook is gemodificeerd zetmeel glutenvrij. Als er gluten in het zetmeel zit MOET dit erop staan. Dit is een wet in Nederland.

 

Glutenvrij tarwezetmeel

Dit komt niet heel vaak voor, maar bevat een product ‘glutenvrij tarwezetmeel’ dan is dit dus WEL glutenvrij het staat er immers bij, staat dit er niet specifiek bij dan bevat het gluten.

 

Vragen!

Kom je er niet uit? Bel/app/mail dan degene waarvoor je boodschappen doet. Ik heb zelf bijvoorbeeld veel liever dat je me tien keer appt om te vragen of product X en Y nou wel glutenvrij zijn dan dat ik niet bij je kan eten omdat je niks glutenvrij hebt kunnen vinden.

 

Delen

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen helpen met deze handleiding. Heb je nog aanvullingen vertel het ons! Print of stuur dit artikel vooral door naar familie, vrienden, collega’s en kennissen. Laten we hen het zo makkelijk mogelijk maken glutenvrije inkopen te doen. Scheelt jou weer veel uitleg.

Heb jij een gouden glutenvrije tip? Deel het met Miss Glutenvrij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *